Cztery pory roku w moim ogrodzie. Rok 2014 i 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cztery pory roku w moim ogrodzie 2014 rok

Post »

Witaj JANUSZ U ciebie to wszystko jakoś szybciej rośnie warzywa , drzewa owocowe nie wspomnę o kwiatach czrodziejska rączka ;:3
krasna101
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 gru 2011, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Janusz :wit Chcę Ci się pochwalić jak pięknie już zakwitła z nie duzej sadzonki gratisowej czerwona Piwonia od Ciebie i to zaledwie po jednorocznym sezonie bytu u mnie. Razem z nią kłaniam Ci się w podziękowaniu ;:180 :D

Obrazek Obrazek

pozdrawiam Bożena
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Tereniu. Nie wiem czy wszystko u mnie szybko zakwita, wiem że przekwita bardzo szybko. Susza niesamowita. Nie pamiętam takiej w tym okresie. Podlweanie- to taka syzyfowa praca po dwóch godzinach nie ma śladu podlewania. Coś tam przez ten czas rośliny łykną wody i dalej spragnione.
Śliwa którą pokazałem to japońska -bardzo smaczna. Przeniosłem ją z sadu do ogrodu, bo kozły tak ją zniszczyły,że nie bardzo wierzyłem że jeszcze kiedyś zaowocuje.

Bożenko. Chylę czoło - to Twoja zasługa, bo sadzonka była naprawdę mizerna i ostatnia jaką miałem. Teraz z każdym rokiem będzie powiększać się.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

JANUSZU nie ma jak to całe łany kwitną, ale na to trzeba mieć areał ;:108 wszystkie roślinki od Ciebie kwitną albo już przekwitły.
Korona cesarska juz cała pożółkła, czy mogę już wyjąć cebule z ziemi :?:

pozdrawiam
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

drozd pisze:
Szałwia
Obrazek

to raczej czyściec wielkokwiatowy, chyba się przejęzyczyłeś. Podkładka różana bardzo ładna, ja bym jej pozwoliła rosnąć. Ostróżka śliczny ma kolor. Ten śliczny penstemon jakie ma warunki u Ciebie? przy pniu, przy kamieniu? sucho lubi? też bym chciała żeby mi tak ładnie rósł ;:oj
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu. Lubiłem jak każda z roślin jest wyeksponowane na wolnej przestrzeni ale to już mnie przerasta. Ładnie to wygląda ale wolne przestrzenie to raj dla chwastów. Teraz staram się wszystko zagęszczać sadząc po kilka szt. tego samego gatunku. \czy będzie ładnie? ...zależy jak na to się patrzy. Całe grupy jednego gatunku są bardziej widoczne z daleka, pojedyncze gubią się.
Szachownice -tak, trzeba wykopać. Dłuższe przetrzymywanie w ziemi może spowodować gnicie cebul, choć przy tak suchej ziemi to raczej mało prawdopodobne

Ula.
Witam Cię, witam ;:180
Chyba nie to.... cyt. "to raczej czyściec wielkokwiatowy, chyba się przejęzyczyłeś." było powodem Twojej wizyty :roll:

Dziękuję za zwrócenie uwagi i przepraszam za wprowadzenie w błąd. Mówią,że zawsze jest wyjście - Szałwia też jest :wink:

Obrazek

Penstemony lubią suche miejsca . Dobrze rosną w szczelinach skał na dość stromych zboczach

Obrazek

Różę za Twoją radą zostawię i przeniosę jesienią w bardziej wyeksponowane miejsce.

Już letni nastrój w ogrodzie

Lawenda i on jakiś taki
Obrazek

Czosnek
Obrazek

...inny
Obrazek

Miniaturki co dzień ładniejsze
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wielkokwiatowe
Obrazek

Obrazek

Parkowe
Obrazek

Ostrogowiec (Centranthus)
Obrazek

Dyptam jesionolistny
Obrazek

Róża o pięknych pąkach wolno rozwijających się
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Najdłużej kwitnąca Krzewuszka
Obrazek

Moje ulubione
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Januszu pięknie u Ciebie , róże bardziej już kwitną niż u mnie .

Chyba cieplej jest u Ciebie niż w Toruniu .Czosnki od Ciebie niedługo zakwitną .
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Geniu.
Grzeje u nas dobrze i zmian nie przewidują. Oby trochę popadało, bo zapowiada się klęska suszy. Ja już po dwóch tygodniach wczesnego wstawania i podlewania ogrodu zpasowałem. Co będzie to będzie. Mam w pojemnikach ok.500 l ciepłej wody to w dzień podlewam bardziej wartościowe rośliny i tak wszystkiego nie ogarnę.

Geniu. Jakie wrażenia po spotkaniu w Sulejowie . Z Twojego komentarza wynika,że bawiliście się dobrze. Nie wiem tylko czy pisząc byłaś miła czy szczera.
22 osoby na ogólnopolskim zjeździe daje dużo do myślenia o organizatorach spotkania.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Janusz ja za każdym razem jestem szczera , na 100% bawiliśmy się świetnie dla mnie zawsze te 2 dni to za mało , ale najbardziej smuci mnie to że chyba był to ostatni zlot .

Nigdy nie wytrzymywałam do 24 tej a tym razem wytrzymałam, uśmiałam się za wszystkie czasy .

Organizatorzy byli w porządku , zresztą nie mam nic przeciwko tym poprzednim .

Systematycznie spadała frekwencja ,najwięcej osób było na pierwszym spotkaniu potem systematycznie spadała frekwencja po 20-30 osób .

Muszę przyznać że takie spotkania w mniejszym gronie są fajne.

U nas w końcu przyszła burza i nawet ładnie popadało ,kilka dni nie będzie trzeba podlewać .

Serdeczne pozdrowienia dla Krystyny ;:196
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

O rany jakie piękne róże już u Ciebie u mnie taki klimat,że ja 100lat za murzynami ;:306 Byle popadało bo wszystko szybko przekwita ;:108 Muszę poczytać o zimowaniu róż na pniu ;:108
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

JANUSZU Ostrogowiec po jakim czasie osiąga takie rozmiary :?: pytam bo wsadzilam dla towarzystwa różom ale on je zadusi, muszę chyba go eksmitować :;230
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu. Zazdroszczę Ci tego deszczu. Burzy nie, ale jak była w miarę spokojna to też bym sobie życzył. Dziś coś przewidują meteorolodzy ale czy nas nie minie? Mieszkamy na wzniesieniu gdzie bokami są lasy i łąki i one ściągają największe opady.
U mnie czosnek jeszcze nie kwitnie. Czeka na róże rabatowe. Ich okresy kwitnienia pokrywają się.
Krystyna dziękuje za pozdrowienia.
Pozdrawiamy Was również serdecznie - Miłego lata ;:3

Iwonko. Podobna sytuację pogodową mamy. Susza doskwiera coraz bardziej. Sprzyja to rozwojowi robactwa. Mszyca jest na wszystkim a tylko patrzeć jak zaatakuje przędziorek. U mnie na pomidorach i na kapuście jest taki mączlik,że nie daję rady go zwalczyć. Paskustwo okropne.
Bliżej jesieni pokaże jak dobrze zabezpieczyć róże na pniu. Nie jest to takie trudne ale wymaga trochę wprawy i cierpliwości.

Krysiu
Ostrogowiec u mnie też rośnie koło róży. Samosiejka. Po przekwitnieniu ścinam do połowy, bo bardzo się rozsiewa a i różę odsłaniam. Po ścięciu ponownie zakwita.
garbowski
200p
200p
Od: 25 sie 2014, o 17:08

Post »

pomyłka miało na pw pójśc :(
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

...i nie ma, ani tu, ani na pw :(

zdjęcia tuż przed burzą..
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
TeresaB
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 gru 2009, o 11:45

Post »

Przyszłam odwiedzić mój ulubiony ogród.Niezmiennie podziwiam ;:138 Wiele pracy trzeba włożyć żeby utrzymać taki porządek w tak dużym ogrodzie.Jeszcze to podlewanie.Wczoraj jednak u Ciebie popadało, u nas tylko pokropiło.Przepięknie kwitnie wszystko :!: .Pozdrawiam.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”