Na starym po nowemu.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Na starym po nowemu.

Post »

Beaby pisze:Budleja zaczyna kwitnąć:
Obrazek
Jestem zdziwiona ;:219 toż to czerwiec przecie a ona zaczęła kwitnąć...
Obserwując swoje rośliny mam wrażenie,że jesień nadejdzie w tym roku wcześniej,
Pozdrawiam Bea,ładny masz ogródek :wit
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:;230 :;230 tak masz rację Beatko ,ta ilość już mnie cieszy ,bo na tonę węgla może starczy ,nie żal mi ich bo i tak mi nie smakują , a Twoje jak malowane ,apetycznie wyglądają .
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Witaj, Karo :wit - bardzo mi miło! Równiez cieplutko pozdrawiam!
To samo pomyślałam sobie ostatnio o szybkiej jesieni - bo jak ścięłam winobluszcz do wazonu to na drugi dzień zrobił się czerwony. Wygląda ciekawie, ale przecież chociaż bywał w wodzie to i tak był długo zielony.

Już się nie mogę doczekać kiedy będę mogła wkleić zdjęcia jaki zastałam ogród, a jak powoli go komponuję.
No ale czas w ogrodzie to jeden z ważniejszych komponentów. A tu jeszcze trzeba się rozprawiać ze starymi "budowlami drewnianymi" - to głównie mnie wstrzymuje. No ale przedłużona faza projektowo - koncepcyjna też ma swoje plusy :D

Paula - zostańmy przy tym, że nie masz miejsca ;:4 Nie wykluczam, że już w przyszłym roku będziemy się mogły wymieniać - może już mi co nieco podrośnie w ogródku. Liczę na to!

Reniu - dobra i tona węgla ;:215 Moje jabłuszka wyglądają faktycznie dość apetycznie, ale nie mam pojęcia jak smakują, W ubiegłym roku na drzewku widziałam tylko dwa marne jabłuszka, więc dopiero w tym roku je popróbuję.
Dzisiaj dozbierałam ostatnie truskawki - i tak długo owocowały i bardzo smakowały.
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p
Od: 31 sty 2011, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kolejne kwitnące piękności u Ciebie ;:215
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pati - miło mi, że znalazłas chwilkę dla mnie mimo rozjazdów. Sama wiesz jak jest latem - stale coś kwitnie ;:138
No budleja pięknieje z chwili na chwilę, teraz czekam na hortensję bukietową. Choć jednak to ta niska odmiana, to może będzie okazała, zobaczymy.
Czekam na Twoje aktualne relacje ogrodowe - obiecane. Wspominałaś, że też coś u Ciebie nowego sie pojawiło...
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

KOchana tylko nie wiem gdzie ja to wsadzę. Zdałam sobie sprawę w jak zastraszającym tempie kurczy się moja przestrzeń do nasadzeń i teraz dobieram je uważniej a nie 'bo ładne'. I coś czuję, że zakochałam się jeszcze mocniej w krwawnikach ;:167
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To już za niedługo Paula, zobaczymy co ja na te krwawniki ;:oj
Ten od Ciebie idzie jak burza.
Cieszę się, bo za moją namową chyba puszcza pączki także ten łososiowy od Reni - ale byłoby super jakby też zakwitł.

Troszkę byłam zaskoczona, bo w tej szkółce krawniki były wysokie na 70-80 cm, miały maleńkie baldachimy i prezentowały się mało ciekawie w porównaniu z Twoimi i Reni zdjęciami - pewnie sprawa warunków uprawy... Tzn wyglądały jak werbena a nie krwawnik (werbenie nie ujmuję oczywiście urody, bo taka delikatna jest z natury).
Z rozkwitniętych były czerwone, bordowe i zółte. Ale Terracoty nie było :(

Co do przestrzeni to bardzo mam przemyślane krzewy i drzewka / minimum brakuje jeszcze 10-15 szt, nie biorąc pod uwagę dwóch ewentualnych ścian żywopłotów.
Natomiast na bylinki i wszelkie skalniaczki jest jeszcze sporo miejsca. Po rozrośnięciu się kwiatów mam zamiar dublować rabaty, niekoniecznie z takim samym umiejscowieniem danych roślin, ale z ich celowym powieleniem.
A co z tych planów wyniknie - zobaczymy...
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Beatko przepraszam że zapomniałam odpowiedzieć w kwestii hortensji , jak ją chcesz przesadzić to na jesieni i wtedy też możesz ją podzielić na dwie lub trzy części ,szpadlem albo siekierą ,ale co ważne przetrzyj to denaturatem ,czy to szpadel czy siekierę , a w nowe doły wsyp po pół wora kwaśnej ziemi torfowej , i nie sadź głębiej niż była .
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pokaż, co u Ciebie kwitnie :D Choćby wygląd ogrodu Cię nie zadowalał (wierz mi, długo jeszcze nie będzie Cię zadowalał, przeróbki rabat i zmiany koncepcji to główne zajęcie posiadacza ogrodu :D).
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu - bardzo dziękuję za tak dokładny opis przesadzania hortensji ;:196 Zrobię dokładnie tak jak proponujesz.

Ewciu - kwitnące zdjęcia umieszczam na bieżąco. Więc teraz tylko czekać m.in. na czarnuszkę, onętka, hortensję bukietową, dynię, krwawniki.
A co do ogrodu to jestem niezadowolona tylko z wielkiej niemocy, że na razie nic w nim działać nie mogę, bo najpierw musi byc rozbiórka szopy oraz drenaż wokół domu.

Wreszcie przed chwilką wyjrzało słoneczko - może poczaruje co nieco w kwiatach....
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie to żebym Ci tego życzyła ale pewnie będziesz chciała więcej i więcej i powielanie może się nie udac.

Moje krwawniki są faktycznie wyższe ale przez to nie tracą na urodzę. Uprawa krwawników? :shock: to samo rośnie
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Clematis Ville de Lyon:
Obrazek

Lawendowo:
Obrazek

Krwawnik - będzie chciał być różowy:
Obrazek

Liatra - kupowałam fioletową, ale kolorek może być niespodzianką:
Obrazek

Vanille Fraise:
Obrazek

Żurawka:
Obrazek

Clematis NN - bardzo proszę o nadanie mu imienia :D :
Obrazek

Pierwszy onętek:
Obrazek

Pierwsze groszki pachnące:
Obrazek

Czarnuszka - juz widoczne są kolorki przyszłych kwiatów:
Obrazek

Strażnicy rogownicy:
Obrazek

Budleja - kolejna odsłona:
Obrazek

Winogrono:
Obrazek Obrazek

To tyle z dzisiejszych kwitnień, przedkwitnień i owocowań :D

Paula - zdecydowanie pragnę połączyć i jedno i drugie - tzn i powielanie i wciąż to nowe roślinki :tan

Ewuś - jakbyś mogła zerknąć na tego rachitycznego clemka NN i spróbować określić jego nazwę
- to bardzo o to proszę i z góry dziękuję. ;:168
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochana to Cerise Queen- lepiej. Bardziej dekoracyjna, trzyma kolor do końca. Jejku jak szybko masz budleje. U mnie jeszcze w pąkach

Clemuś pierwsza klasa! ;:138
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paula - no to się cieszę, że tak ładny i trwały kolorek krwawnika się szykuje. Na zdjęciach wygląda super, mimo, iz może osiągać te ok 80 cm.
Dzięki za clemka, jest extra.
A ta budleja Pink PUrple jest po prostu inna, nie tnie się jej wcale ale trzeba okryć na zimę - może dlatego tak szybko kwitnie i tak obficie (ma bardzo dużo kwiatostanów). Jestem bardzo zadowolona z zakupu. Prezentuje się wybornie a dopiero zaczyna kwitnąć.
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystkie budleje się okrywa. U nas lubią przemarzac :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”