Ogród Madzi
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Madzi
Niedługo będzie u Ciebie prawdziwe arboretum ;)
Powojniczki bardzo ładne, z przyjemnością obejrzałem.
Powojniczki bardzo ładne, z przyjemnością obejrzałem.
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Madziu, pięknie u Ciebie, ciekawa kolekcja drzew i krzewów i widzę, że się rozrasta. Park wspaniały stworzysz. Katalpa wspaniała. Podziwiam ją, bo nasza taka mała, a ja tak lubię te drzewa.
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kleo,
jeżeli tylko masz na nie pomysł, to do dzieła. ja mam mnóstwo siewek perukowców, z którymi kompletnie nie mam co począć.
Jurek,
poniekąd pomału na to wychodzi.
Pepsi,
Moja katalpa (catala ovata) rośnie w ogrodzie czwarty sezon. Teraz jest 4 metrowym drzewkiem, a pamiętam, jak przywiozłam ją jako mniej więcej metrową sadzonkę. Drugie drzewko, o podobnych wówczas rozmiarach, dosadziłam dwa lata temu. Teraz ma jakieś 2,5 metra. Obie katalpy kwitną i owocują. Kolejną sadzonkę, tym razem katalpę wielkokwiatową (catalpa speciosa) dokupiłam w zeszłym roku, jako 30 cm drzewko, które jednakże ładnie i szybko przyrasta.
jeżeli tylko masz na nie pomysł, to do dzieła. ja mam mnóstwo siewek perukowców, z którymi kompletnie nie mam co począć.
Jurek,
poniekąd pomału na to wychodzi.
Pepsi,
Moja katalpa (catala ovata) rośnie w ogrodzie czwarty sezon. Teraz jest 4 metrowym drzewkiem, a pamiętam, jak przywiozłam ją jako mniej więcej metrową sadzonkę. Drugie drzewko, o podobnych wówczas rozmiarach, dosadziłam dwa lata temu. Teraz ma jakieś 2,5 metra. Obie katalpy kwitną i owocują. Kolejną sadzonkę, tym razem katalpę wielkokwiatową (catalpa speciosa) dokupiłam w zeszłym roku, jako 30 cm drzewko, które jednakże ładnie i szybko przyrasta.
Co to za roślinka na zdjęciu pod bordowym powojnikiem, kwitnie na granatowo.
-
- Od: 17 sie 2010, o 11:45
Szostani pewnie chodzi ci o dzwonek skupiony
Madzia
Ogród szybko zmienia sie patrząc na stare zdjęcia człowiek się tego nie spodziewa.Sam widzę jak wszystko się rozrosło wystrzeliło do góry.
Chciałbym mieć tyle miejsca co ty bo bardzo lubię róznego rodzaju liściaste drzewa i krzewy a na nei potrzeba ogrom miejsca .U mnie katalpa też się super odbudowała i puściła sporo nowych przyrostów.mam nadzieję ,że niedługo się ładnie zagęści .Planuję ją trochę przycinać ,żeby mi całkiem widoku z okien nie przysłoniła .Zastanawiam się czemu mój perukowiec w tym roku nie zakwitł(przymrozek go załatwił być moze)
Madzia
Ogród szybko zmienia sie patrząc na stare zdjęcia człowiek się tego nie spodziewa.Sam widzę jak wszystko się rozrosło wystrzeliło do góry.
Chciałbym mieć tyle miejsca co ty bo bardzo lubię róznego rodzaju liściaste drzewa i krzewy a na nei potrzeba ogrom miejsca .U mnie katalpa też się super odbudowała i puściła sporo nowych przyrostów.mam nadzieję ,że niedługo się ładnie zagęści .Planuję ją trochę przycinać ,żeby mi całkiem widoku z okien nie przysłoniła .Zastanawiam się czemu mój perukowiec w tym roku nie zakwitł(przymrozek go załatwił być moze)
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
Szostani,
pod powojnikami są po kolei: dzwonek skupiony i dzwonek karpacki.
Andrzejku,
perukowiec zapewne dostał od przymrozku (moje też oberwały), ale być może jeszcze zakwitnie. Może jednak się zdarzyć, że wypuści wiele nowych przyrostów, a kwitnienie będzie bardzo słabe. Czas pokaże.
Poza tym niektóre odmiany kwitną słabiej, a w niektórych latach prawie wcale.
pod powojnikami są po kolei: dzwonek skupiony i dzwonek karpacki.
Andrzejku,
perukowiec zapewne dostał od przymrozku (moje też oberwały), ale być może jeszcze zakwitnie. Może jednak się zdarzyć, że wypuści wiele nowych przyrostów, a kwitnienie będzie bardzo słabe. Czas pokaże.
Poza tym niektóre odmiany kwitną słabiej, a w niektórych latach prawie wcale.
-
Mam tego zielonolistnego i rzeczywiście sporo przyrostów puścił ,więc pewnie z kwitnienia nici .Musze dokupić jakąś odmianę o ceimniejszych liściach do towarzystwa
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
Andrzejku,
ja mam mnóstwo siewek o różnych kolorach liści, które muszę oddać w dobre ręce, np. Twoje.
ja mam mnóstwo siewek o różnych kolorach liści, które muszę oddać w dobre ręce, np. Twoje.
-
Niech no ja pomyślę ,gdzie bym więcej niż jednego upchał
- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No proszę jakie dzielnie paprotki
Całkiem rześko wyglądają
możesz wpaść po następne. Jutro bawię się w malarza pokojowego tak więc na pewno będę na miejscu. W czwartek wybieramy się do Koscierzyny możemy wrócić późnym popołudniem.

Całkiem rześko wyglądają

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Madzia, a ja chucham i chucham na moją, może przez to ona taka wybredna. Przykrywałam na zimę ...może już wystarczy?
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
Ja swoich katalp nie przykrywam. Mają jedynie siatkę anty kotowo-zającową. A jaką masz katalpę?
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Madziu
Piękne Twoje arboretum
Jaka wielka katalpa
Wiesz, że nasza po raz pierwszy zakwitła
Co roku przemarzają nawet po dwa razy
Najbardziej podobają mi się szerokie widoczki rabat bylinowych
Aaaaa miałam napisać, ze małe iryski od Ciebie okazały się być miecznicami, nie wiem czy dobrze napisałam nazwę

Piękne Twoje arboretum

Jaka wielka katalpa

Co roku przemarzają nawet po dwa razy

Najbardziej podobają mi się szerokie widoczki rabat bylinowych

Aaaaa miałam napisać, ze małe iryski od Ciebie okazały się być miecznicami, nie wiem czy dobrze napisałam nazwę

- Madziagos
- -Moderator Forum-.
Agnieszko,
katalpy u mnie też czasem podmarzają. Jednakże wygląda na to, że przymrozki mnie trochę omijają - zazwyczaj są nico łagodniejsze w skutkach, niż gdzie indziej. Zapewne jest to zasługa ukształtowania terenu.
Sorki, jak chodzi o miecznicę. faktycznie wprowadziłam Cię w błąd, który - mam nadzieję - nie zaowocował katastrofą, a niespodzianką. Co do bylin, nie zawsze przestrzegam prawidłowego nazewnictwa. Miecznicę czasem nazywam ,,miniaturowym irysem" - bierze się to stąd, że miecznica, podobnie jak irys należy do rodziny kosaćcowatych. Napisz, czy trafiła się żółta czy niebieska. Jak chcesz, dodam Ci tę w brakującym kolorze.
katalpy u mnie też czasem podmarzają. Jednakże wygląda na to, że przymrozki mnie trochę omijają - zazwyczaj są nico łagodniejsze w skutkach, niż gdzie indziej. Zapewne jest to zasługa ukształtowania terenu.
Sorki, jak chodzi o miecznicę. faktycznie wprowadziłam Cię w błąd, który - mam nadzieję - nie zaowocował katastrofą, a niespodzianką. Co do bylin, nie zawsze przestrzegam prawidłowego nazewnictwa. Miecznicę czasem nazywam ,,miniaturowym irysem" - bierze się to stąd, że miecznica, podobnie jak irys należy do rodziny kosaćcowatych. Napisz, czy trafiła się żółta czy niebieska. Jak chcesz, dodam Ci tę w brakującym kolorze.
-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Widok tak pięknych, gęstych i zdrowych powojników zabiera mi dech w piersiach. Czasami się zastanawiam czy to możliwe, że moje będą tak wyglądały. Bardzo ładne szyszunie Ci wyrosły.