Parę moich kaktusów - banditoo cz.3
- banditoo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Parę moich kaktusów - banditoo cz.3
no też biorę 20 bo mnie nie stać na większe, ale teraz zmniejszam ilość porcji bo właściwie większość mam interesujących mnie roślin. Tych co są "trudne" w hodowli, bądź ciężko dostępne wole wysiać więcej.W przypadku astraków chcąc posiadać ciekawe formy trzeba siać w tysiącach, tylko że astraki fajnie się sieje bo wszystko sypie sie do jednego pojemnika i wysiew 5 tysiecy trwa 10 min. A np 1000 w przypadku parodi to żadna ilość teraz miałem robić zamówienie i 10 pozycji to już 1000 nasion bo wysiewanie parodi po 20 to nieopłacalne
- popiolek69
- 500p
- Od: 22 paź 2011, o 22:11
a ja gdzieś kiedyś słyszałem że u mnie masówka
Tutaj to czytam że przemysłowe ilości wchodzą w grę 

Pozdrawiam Konrad
Popiolek69 kilka moich maluchów
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Parodie drobnonasienne z grupy microsperma siew nawet w ilości 100 sztuk niewiele gwarantuje.
Zakładając optymistycznie, że skiełkuje 50-70 (było by doskonale!) to do wielkości 0.5cm kiedy są względnie bezpieczne nie utrzyma się więcej jak 10%. A jeszcze niespodzianki niemiłe... 100 sztuk to absolutnie minimum, 1000 to właściwa ilość - no i jest się czym z kolegami podzielić... !

Zakładając optymistycznie, że skiełkuje 50-70 (było by doskonale!) to do wielkości 0.5cm kiedy są względnie bezpieczne nie utrzyma się więcej jak 10%. A jeszcze niespodzianki niemiłe... 100 sztuk to absolutnie minimum, 1000 to właściwa ilość - no i jest się czym z kolegami podzielić... !

- banditoo
taknoworocznie to wkleje siewki
geohintonia

Parodia formosa

Mammilaria napina

Echinomastusy

gymnole

mammilaria herrerae

parodia microsperma

gymnole

Parodie

Lobivie-jedne z moichpierwszych wysiewów

feraki

gymnokolorki

Acanthocalycium

ariaki

Weingartie i echinocereusy

Weingartie

Echinocereusy

Eriosycoki

Lobivie

Lobiviowate

różności, lobivie, karyple oczym zapomniałem

Lobivie

geohintonia

Parodia formosa

Mammilaria napina

Echinomastusy

gymnole

mammilaria herrerae

parodia microsperma

gymnole

Parodie

Lobivie-jedne z moichpierwszych wysiewów

feraki

gymnokolorki

Acanthocalycium

ariaki

Weingartie i echinocereusy

Weingartie

Echinocereusy

Eriosycoki

Lobivie

Lobiviowate

różności, lobivie, karyple oczym zapomniałem

Lobivie

- popiolek69
- 500p
No to u Ciebie już nowy rok i nowy sezon widzę rozpoczęty
Najlepszego 

Pozdrawiam Konrad
- banditoo

- popiolek69
- 500p
Też tak planowałem a jak zobaczyłem to co już do tej pory mam do wysiania i co jeszcze ma przyjść to znów się za bańkę złapałem
U Ciebie będą astraki w tysiącach a u mnie znów mix fix w tysiącach 

Pozdrawiam Konrad
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Dużo dobrego i ciekawego w tych pudełeczkach u Ciebie.
Szczególnie parodie mnie interesują bo nieczęsto je można spotkać, do tego kolorówka... Coś mi mówi, że to roślinnie będzie dobry dla Ciebie rok. I takiego właśnie Ci życzę.

Szczególnie parodie mnie interesują bo nieczęsto je można spotkać, do tego kolorówka... Coś mi mówi, że to roślinnie będzie dobry dla Ciebie rok. I takiego właśnie Ci życzę.

- annaoj
- Od: 3 sie 2012, o 21:29
Jestem pod wrażeniem!
Wyglądają już świetnie - gratuluje i życzę kolejnych obfitych wschodów i wzrostów. 

-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jacku,Ja dostaje oczopląsów na takie widoki,życzę Ci ,aby w tym roku Ci się wszystko zrealizowało 

poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
Ależ podoba mi się ten kaktusowy żłobek. Chyba ja lada dzień coś muszę wysiać.
- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Fajny żłobek, tyle różności...dobry rok się zapowiada i tego Ci życzę 

Prawdziwie NOWOroczne widoki, Geohintonia ładnie Ci idzie, Echinomastus tez
No, ale chyba nie wszystkie pokazane rośliny to wysiewy z 2014 roku?

Pozdrawiam
Piotr
Piotr
- banditoo
wszystkim życzę SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU, żebyście tyle nie chlali i mieli umiar w kupowaniu kaktusów
Za wiele fotek nie porobiłem bo nie było czasu żeby skrzynki powyjmować, postaram się jeszcze coś wrzucić bo będę przeglądal co w ogóle mam bo wczoraj się zdziwiłem że nawet jakieś medio wysiewałem
Za wiele fotek nie porobiłem bo nie było czasu żeby skrzynki powyjmować, postaram się jeszcze coś wrzucić bo będę przeglądal co w ogóle mam bo wczoraj się zdziwiłem że nawet jakieś medio wysiewałem
no mi się marzy żeby wkońcu wysiać wszystko co mam w lodówce, ale to chyba muszę pomyśleć o powiększeniu mnożarki.popiolek69 pisze:Też tak planowałem a jak zobaczyłem to co już do tej pory mam do wysiania i co jeszcze ma przyjść to znów się za bańkę złapałemU Ciebie będą astraki w tysiącach a u mnie znów mix fix w tysiącach
No Parodie to masakra, niewiele zostało z wysiewanych i to głównie zostały mi te z drugiego siania. Myśle o trzeciej próbie ale teraz wieksze porcje i myśle że już lepiej bedzie bo troszkę więcej wim. W każdym razie z tych co mi zostało po pare sztuk to po 2 są dla ciebie, oczywiście jeżeli rozmiar juz ci odpowiada to na wiosnę wyślę a jeżeli nie to jeszcze u mnie postoją i myśle że w następnym sezonie podrosną.hen_s pisze:Szczególnie parodie mnie interesują bo nieczęsto je można spotkać, do tego kolorówka... Coś mi mówi, że to roślinnie będzie dobry dla Ciebie rok. I takiego właśnie Ci życzę.
Siać siać, ja sieję cały czas a o miejsce będę martwil się późniejRynio2 pisze:Ależ podoba mi się ten kaktusowy żłobek. Chyba ja lada dzień coś muszę wysiać.
co do realizacji to tylko zależy od kasy, czy bedzie na zamówienia. na razie zamówione nasiona astraków plus jakieś niespodzianki noworoczne. Chciałbym jeszcze powysiewać trochę aztekiów, echinomastusów, parodi, geohintonie, blosfeldie, strombocactusów , może ariaków itp. To tyle jeżeli chodzi o planyleszek2 pisze:Jacku,Ja dostaje oczopląsów na takie widoki,życzę Ci ,aby w tym roku Ci się wszystko zrealizowało
To parę pudełek wyciągniętych z jednej skrzynki a skrzynek jest 10 wiec jeszcze trochę tego mam . Z różnych lat są tu wysiewykospe pisze:Prawdziwie NOWOroczne widoki, Geohintonia ładnie Ci idzie, Echinomastus tez![]()
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Kiedy Polak nie kaktus, pić musi - to się nazywa równowaga w przyrodziebanditoo pisze:wszystkim życzę SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU, żebyście tyle nie chlali i mieli umiar w kupowaniu kaktusów

No to rzeczywiście później się pomartwisz o miejsce ;)To parę pudełek wyciągniętych z jednej skrzynki a skrzynek jest 10 wiec jeszcze trochę tego mam . Z różnych lat są tu wysiewy
Kolorówka fajnie się trzyma