Gdzieś daleko na pół.wschód cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
krasna101
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 gru 2011, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Gdzieś daleko na pół.wschód....

Post »

Jolu zaczynam już powoli zbierać różne nasionka / i cały czas pamiętam o Tobie/ . Onętki jeszcze mają słabo dojrzałe nasionka i oby zdążyły dojrzeć przed pierwszymi mrozami :wink: . Wszystko zrobię aby jakoś dotrzeć do Ciebie z obiecanymi roślinkami i nasionkami ;:108 Te co od Ciebie dostałam ładnie mi kwitły więc jestem Ci bardzo wdzięczna i zobowiązana. Po prostu trudno się przemieszczać jak się za młodu nie pomyślało o zrobieniu prawa jazdy ;:2

pozdrawiam
krasna101

Post »

Witam wszystkich odwiedzających mnie po długiej przerwie :wit spowodowamnej problemami zdrowotnymi :( Biodro z bólem dochodziło po operacji i siadł kręgosłup. I te dolegliwości ograniczyły mi dluższe siedzenie przy komputerze. Powoli przy pomocy gorsetu ortopedycznego dochodzę do siebie :wink: Więc trochę wspomnień z końca lata / zdjęcia są z pażdziernika;

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Miło, że się znów odezwałaś :)
Życzę szybkiego powrotu do formy - wszak niebawem rozpocznie się nowy sezon.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Oj, to miałaś obóz przetrwania :(
Ale-jak juz lepiej to super ;:138
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Witam i życzę szybkiego powtotu do zdrowia. Oglądałam twoj ogrod z wielką przyjemnością. Przyznam się, że szukam inspiracji i takie wiejskie klimaty są mi najbliższe. Mam dzialke, a właściwie odziedziczone siedlisko prawie 200 km od domu, ale marzą mi się kwiaty, ktore by same przetrwaly oczywiście. Jestem tam kiika razy w roku, w porze wioseno- letniej. Posadzilam we wrześniu malwy, roze parkowe, posialam kosmosy, rudbekie, nagietki - nasionka z ogródka mamy, może doradzisz mi jakie roslinki poradzą sobie same?
Pozdrawiam
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
krasna101

Post »

Witaj Anida :wit miło mi,że odwiedziłaś mnie bo jesteśmy sąsiadkami za miedzy :wink: / może coś Ci mówi Krasnopol pow.sejneński/.
Ja od 6lat zamieszkuję na wsi, przeprowadziłam się z Suwałk. Powoli metodą prób i błędów moja działka staje się coraz bardziej ukwiecona :D Dużo roślinek zakupiłam na tut.portalu sprzedażowym. Jest tanio i od sprzedających można uzyskać wszelkie informacje i porady. mogę Ci parę sprawdzonych roślinek podpowiedzieć np. Tytoń ozdobny / wprawdzie to roślinka jednoroczna ale sama się rozsiewa i długo kwitnie, Maki/ mogę Ci zaproponować nasionka pełnych liliowych i inne/, .. z bylin dobrze rosną Pysznogłówki, Floksy, Krwawniki, Firletki .... Anida przypomnij mi się wiosną to może uda się mi podzielić z Tobą rozrośniętymi roślinkami ;:108

pozdrawiam Bożena
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Oczywiście, że Krasnopol mi coś mówi. Szczerze to szukalam na forum osób z naszych rejonów, żeby mieć pewność, że roslinki będą dobrze rosły. Twoje oba wątki przestudiowalam i naprawdę podziwiam Cię. Moja działka jest w okolicach Hajnówki. Niesamowita cisza i spokój, we wsi mieszka na stale 8 osob, przyjeżdża sklep obwozny, trabi i wszyscy się zbiegają na zakupy, niesamowite klimaty. Niestety ogródków wiejskich brak. To dziwne. Dzięki za rady, nie będę na razie kupować roślinek, coś tam uszczkne z maminego ogrodka i sprawdzę jak sobie poradzi bez stalej opieki, ten rok zaeksperymentuje i jeśli roslinki sobie poradzą w kolejnych latach będę się ogrodniczo rozwijać. Zastanawiam się czy coś mi wzejdzie z jesiennych siewow, część nasion zostawilam na wiosnę.
Będę na pewno do Ciebie zaglądać i pytać
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
krasna101

Post »

nadal wspominamy ;:108 trochę ogólnych widoczków działki;

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnie zdjęcie zrobione z najwyższego punktu mojej działki
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Ale masz mądre kotki-ten jeden jaki smutny że aksamitka kwiatkiem przekwitła ;:173
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bożenko i ja zaglądam do Ciebie. :wit
Na szybko przeleciałam wątek ale w wolnej chwili zagłębię się w niego bardziej...
Z tego co widzę jesteś odważna rzucając wszystko i przenosząc się na wieś. ;:63
Ale klimaty to masz sielskie. A te bukiety kwiatów pod domkiem ;:333
I pomysłowa jesteś , z wszystkiego zrobisz ozdobę ogrodu. Nawet skrzynki po owocach wykorzystałaś . A te sanki jako kwietnik to już na prawdę mnie powaliły. I koszyki pięknie pomalowane a w nich kwiaty. ;:138
Masz również futrzastych przyjaciół , kociaki słodkie....
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Niesamowite ilości kwiatów rosły w tym sezonie na Twojej działce. Miałaś tak radośnie i kolorowo wokół domu. Świetnie wyglądały aksamitki rosnące w pniu, czy one rosły tam w doniczce? Skąd wytrzasnęłaś takie ciekawe sanki?
Dużo zdrowia życzę ;:196
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
krasna101

Post »

Witaj Lidko :wit nie wstawiam doniczek do pieńków tylko wsypuję ziemię i co roku uzupełniam kompostem. A sanie zakupiłam od rolnika po niedużej cenie i doprowadziłam do porządku bo były mocno zerdzewiałe.
Teraz na nich pojawiły się ozdoby świateczne;

Obrazek

Obrazek

Obrazek
koziołek z korzenia

i jeszcze tutaj przysiadły Mikołaje

Obrazek

pozostałe ozdoby są w trakcie tworzenia :D
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bożenko, z przykrością przeczytałam,że miałas problemy z kręgosłupem.Współczuję ;:168 .
A myślałam,że może na zimę zawieszasz wątek,że Cię nie widzę...
Jednak nie doszła do skutku Twoja wizyta u mnie.Może na wiosne :wink: .Teraz ogród śpi i czeka na wiosnę.Masz śnieg?bo u nas trochę przyprószyło i spory mróz dziś wyskoczył.Pięknie wyglądał ogród skąpany w słońcu i szronie(przez okna ;:306 ).
Chyba,że jednak Ci się uda,to oczywiście zapraszam ;:196 .Na kawkę i gadu gadu.

Powiedz mi,co to za żólte kwiatuszki na poprzedniej stronie.Na zdjęciu z dużą kaną.To chryzantemy,czy złocień maruna?
Mikołaje bardzo,ale to bardzo mi sie spodobały ;:167 ;:63 .Piękne.Cudna ozdoba.Sama je tworzysz?to brzozowe patyczki?

Piękne zdjęcia wspominkowe ;:138 .I co,kosmosy zdążyły dojrzeć(nasiona),czy jednak nie? ;:65

Czy mogłabys spróbować przygiąć dla mnie swojego milina? :oops:

Pozdrawiam cieplutko ;:196 :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
krasna101

Post »

Witaj Jolu :wit kochana aż się czerwienię ze wstydu :oops: , że tyle Ci na obiecywałam i nic z tego nie wyszło :( Jak ja byłam już gotowa do wyjazdu do Ciebie to u tej mojej koleżanki coś znienacka wypadło ; goście lub ich wyjazd.... Mój syn Michał który mieszka w Suwałkach pracuje na zmiany, po nocach natomiast odsypiał też rzadko mnie odwiedzał, Ci z W-wy też mniej wpadali do mnie więc byłam uwięziona na tej mojej działce, jedynie zaliczałam wypady na zakupy z sąsiadką do Krasnopola lub Sejn.
No i na zdrowiu też podupadłam , chyba zbyt wcześnie po operacji na dobre wzięłam się za ogrody. Sama wiesz jak to jest; wyjdziesz na chwilkę tylko popatrzeć jak wszystko rośnie a wracasz do domu po paru godzinach zgarbiona i zmęczona ;:174
No i nie miałam już siły pieszo iść na przystanek aby dojechać do S-k. W ten sposób uzależniłam się od innych z samochodem.

Ale nasionka obiecane dla Ciebie czekają i mam nadzieję, że na wiosnę również obiecane byliny to podziału .
Te żółte kwiatki to wysiewane jednoroczne niskie złocienie maruna. Doniczkę schowałam i jeśli odbiją w następnym sezonie to posadzę do gruntu / i podzielę się z Tobą/ ;:108
Milin mi w tym roku po 5 latach pierwszy raz zakwitł. Coś mi się wydaje, że Ty znów pierwsza będziesz musiała zawitać do mnie i pobrać patyczki czy odrosty z tego Milina i jak pamiętam Zylistek biały też Cię interesował.
Natomiast te Mikołaje drewniane to robiła córka z zięciem z Torunia ale nie wiem z jakiego drzewa bo są pomalowane ;:223

Więc do zobaczenia / zima szybko minie :wink: / i pozdrowienia ;:168
krasna101

Post »

Na dworze ponuro :( więc na poprawę humoru wspomnienie wiosny;

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Już nie mogę się doczekać wiosny gdyż zaszalałam z kwiatkami cebulowymi i zasadziłam chyba ponad 100szt różnych cebulek część do gruntu , część do pojemników :roll: Ciekawa jestem ich rozkwitu bo dużo nowości np. w Tulipanach....
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”