Borówka amerykańska - 4 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 4 cz

Post »

Riczi ;:63 widać, że im dobrze u Ciebie.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na drugiej jest dużo owoców,mało liści i brak młodych przyrostów,więc za rok mogą zestać stare pędy obsypane kwiatami i zero liści i to będzie początek końca.
Meteor
50p
50p
Od: 26 kwie 2014, o 09:58

Post »

gosiunia32122, blaszki liściowe na Twoich borówkach są prawie okrągłe co z pewnością jest zasługą za wysokiej dawki azotu. W pierwszym roku należy zachować szczególną ostrożność podczas nawożenia ponieważ rośliny uprawiane w doniczkach często mają spory zapas składników pokarmowych a mała roślina ze zwartym systemem korzeniowym jest dużo bardziej wrażliwa niż kilkuletnie krzewy a u Ciebie na piaszczystej ziemi łatwo coś skopać . Mam trochę starszego chanticleera u siebie posadzonego na próbę w spartańskich warunkach którego w tym roku nawoziłem identycznie jak kilkunastoletnie rośliny , rzucę dziś okiem na liście. Jeśli możesz to zrób zdjęcie tych plam na liściach bo z tego co zauważyłem u siebie to chanti jest szczególnie podatny na białą plamistość .
Ewka42
200p
200p
Od: 26 sty 2012, o 11:19

Post »

kaLo pisze:Na drugiej jest dużo owoców,mało liści i brak młodych przyrostów,więc za rok mogą zestać stare pędy obsypane kwiatami i zero liści i to będzie początek końca.
dokładnie tak to się odbywa.
ania_j
100p
100p
Od: 19 lip 2010, o 22:12

Post »

To już wiemy. A pomysł jak temu zaradzić? :D
Meteor
50p
50p

Post »

gosiunia32122 oglądałem u siebie i mogę powiedzieć że uszkodzenia uszkodzeniami ale szara pleśń atakuje !
@ Ile razy pryskałaś topsinem?
gosiunia32122
50p
50p
Od: 15 kwie 2014, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Meteor Topsinem pryskałam raz w kwietniu
Meteor
50p
50p

Post »

Kwiaty masz chyba oberwane wiec raczej nie liczysz na zbiór owocu w tym roku a nawet jeżeli to nie warto . Uszkodzenia ułatwiają grzybom infekcje, mogę zasugerować Ci oprysk topsinem z captanem (mix) , możesz też zastosować Asahi który pomoże roślinom znieść ciężkie warunki . Nie radzę teraz komukolwiek pryskać topsinem na zawiązane owoce chyba że ktoś ma ochotę truć siebie i członków rodziny.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ania_j pisze:
Ewka42 pisze:
kaLo pisze:Na drugiej jest dużo owoców,mało liści i brak młodych przyrostów,więc za rok mogą zestać stare pędy obsypane kwiatami i zero liści i to będzie początek końca.

Wycinać stare pędy które są mocno rozgałęzione ,kilkanaście cm nad ziemią,przynajmniej ja tak robię.Pobudza to borówkę do wytwarzania nowych pędów.Później wstawię zdjęcia ,jak to wygląda. Odmiana TORO:
Obrazek Obrazek

Szara pleśń: http://www.sadownictwo.com.pl/16391__Si ... ie-borowki , http://www.syngenta.com/country/pl/pl/u ... e-2013.pdf
Meteor
50p
50p

Post »

kaLo Toro to akurat bardzo chętnie tworzy nowe pędy , nawet bardzo zapuszczony nie ma z tym problemu :)
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pod tym względem TORO jest dobre ,ale SPARTAN już tak chętnie nie wypuszcza i trzeba mu pomóc: Obrazek Obrazek, po owocowaniu wycinam stare pędy które owocowały 2 razy.Za rok będzie kwitł młodziak ,który jest pod miejscem cięcia. Obrazek
Ewka42
200p
200p

Post »

ania_j pisze:
Ewka42 pisze:

wiele razy było o tym pisane na tym wątku, dlatego nie chciałam sie powtarzać. cięcie, na krzewie muszą być liście, a nie tylko kwiaty. im starszy pęd, tym więcej kwiatów i mniej liści. jeżeli pęd nie jest gruby i silny, nie pozwalam mu owocować (nie pozwalam owocować borówkom w 1 roku po posadzeniu, w ogóle te pędy są i tak do wycięcia, porządne prawdziwe pędy borówka wypuści dopiero na stałym miejscu, te "sadzonkowe" wycinam w większości po roku, i tak nic z nich nie będzie.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli krzew jest za mało cięty ,proponuję powycinać nadmiar zawiązków tak aby krótkopędy owocujące' kończyły' się liściem Obrazek (tam są takie małe ,czerwone kreseczki)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Mam borowkę Emil która ma małe jagody ale najsłodsze ze wszystkich jakie jadłam i co się tyczy tych owoców bez liści to jestem troszkę zdziwiona, bo wlasnie ta borowka przez trzy kolejne lata miała naprawdę niewiele liści, za to cały krzak był obsypany owocami - nic z nią nie robiłam bo myślałam że ta odmiana tak ma . Muszę aż sprawdzić ilość jej liści w tym roku

A teraz pytanie z innej beczki
czy ktoś ma borówkę o rożowych owocach i może sie wypowiedzuiec na temat jej walorów smakowych :?: :?: :?:
Pozdrawiam. Ewa
Ewka42
200p
200p

Post »

mewa pisze:Mam borowkę Emil która ma małe jagody ale najsłodsze ze wszystkich jakie jadłam i co się tyczy tych owoców bez liści to jestem troszkę zdziwiona, bo wlasnie ta borowka przez trzy kolejne lata miała naprawdę niewiele liści, za to cały krzak był obsypany owocami - nic z nią nie robiłam bo myślałam że ta odmiana tak ma . Muszę aż sprawdzić ilość jej liści w tym roku

A teraz pytanie z innej beczki
czy ktoś ma borówkę o rożowych owocach i może sie wypowiedzuiec na temat jej walorów smakowych :?: :?: :?:
Emil to borówka średnia, nie amerykańska (wysoka). ma mniejsze wymagania niż borówka wysoka, chociaż podejrzewam, że gdyby miała więcej liści, to owoce też byłyby większe.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”