
Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ja robię fasolkę szparagową w przecierze pomidorowym.Fasolkę kroję na 3 cm. kawałki blanszuję,zalewam przecieram posolonym do smaku,pasteryzuję 30 minut.Zimą podsmażam kiełbasę z cebulką i czosnkiem/lepsze jest mięso z uda indyka,kurczaka,co kto woli/,dodaję słoik fasolki w przecierze,doprawiam pieprzem i solą,podduszam razem kilka minut i gotowe.Pycha 

- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1678
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kozienice
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
W zeszłym roku robiłam ogórki w zalewie musztardowej używając octu jabłkowego własnej roboty (i ksylitolu albo miodu zamiast cukru), bardzo mi smakowały i się nie zepsuły, czego się trochę obawawiałam ze względu na te modyfikacjekaLo pisze:Mam wspaniały ocet jabłkowy własnej roboty, który używam do marynat mięsnych, sałatek, winegretów itp.Wkonserwach się jednak nie sprawdza. Jest zbyt aromatyczny.

Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10690
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: województwo mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
KaLo , czy tak zakwaszona solanka nie daje posmaku sfermentowanej fasolki ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Kwas cytrynowy nie ma dodatkowych posmaków tak jak mlekowy. Poza tym jest go 1-2 g w trzech litrach konserwy ( 4 słoiki ) i jest całkowicie niewyczuwalny a nawet poprawia smak w połączeniu z dodanym cukrem. Zawsze też można zrobić kontrolnie 2-3 słoiki i spróbować.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10690
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: województwo mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Dzięki , zrobię na próbę ze 4 słoiki .
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Mój M uwielbia ogórki małosolne. Czy macie jakieś doświadczenia w pasteryzowaniu takich ogórków żeby zatrzymać proces kiszenia? A może jakieś inne pomysły na ogórki małosolne na zimę. Ja krótko pasteryzuję, ale mnie ten smak nie przekonuje. 

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1110
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Mój Tata pasteryzował (krótko) ogórki małosolne i podobno smakowały jak małosolne. Ja próbowałam 2 lata temu, ale nie wstrzeliłam się w odpowiedni moment i wyszły moim zdaniem nijakie, ani kwaszone, ani małosolne, bez smaku. Więcej nie powtórzyłam tego manewru.
pozdrawiam Ewa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Ukiszone ogórki wg uznania, otwieram każdy słoik wylewam do garnka zagotowuję tę ukiszoną zalewę i wrzątkiem zalewam słoiki zakręcam kładę na przykrywki, a jak ostygną to odwracam i wynoszę do piwnicy. Czasem kiszę w 3 litrowych po ukiszeniu przekładam do mniejszych i tak samo jak wyżej.
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
-
- 100p
- Posty: 149
- Od: 27 kwie 2013, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Północna Wielkopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Przegladam przepisy na różne ogórki I zastanawiam się jak to jest z mizerią. Czy zimą te ogórki z octem i cebulą można podać ze śmietaną czy jogurtem? Czy warto robić taką mizerię kiedy długie ogórki są dostępne cały rok? Proszę o opinię robić je do tradycyjnego wykorzystania czy dać sobie spokój i robić tradycyjnie kiszone, warszawskie i salatka szwedzka. Jakie ogórki po różnych próbach robicie zawsze?
Roma
Roma
- Dorota71
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6553
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lubuskie
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Podrzućcie przepis na wypróbowany ocet jabłkowy.
Robiłam ostatnio i synuś myślał, że to na nalewkę i zasypał mi jabłka cukrem.
Robiłam ostatnio i synuś myślał, że to na nalewkę i zasypał mi jabłka cukrem.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
http://stressfree.pl/ocet-jablkowy-przepis/
Ten sposób na ocet jest prawie OK. Prawie, bo nie da się zrobić octu domowym sposobem w sterylnych warunkach. Ocet bierze się z brudu, o czym wie ten , komu się zaoctowało wino. Jabłka nie mogą być ze sklepu czy z targu, bo często zawierają resztki fungicydów . Jabłek nie myjemy, żeby nie zmyć dzikich drożdży obecnych na owocach,bo będą potrzebne do fermentacji. Jabłka należy porządnie rozdrobnić i zostawić na kilka dni w lekko przykrytym naczyniu, żeby rozpoczęła się fermentacja. Jak się pojawią muszki octówki, to znak, że wszystko idzie w dobrym kierunku. Z fermentującej pulpy nałeży odcisnąć sok i trochę dosłodzić, żeby wzmocnić fermentację alkoholową i podnieść moc przyszłego octu. Wlać do słoja lub gąsiorka z szerokim wlewem , zawiązać podwójną gazą i czekać. Zamieszać słojem ze 2 x w tygodniu. Im dłużej stoi , tym jest bardziej aromatyczny.Tak wyglada ocet jabłkowy z roku 2014.Te korzuchy w środku to tzw. "matka octowa", o której pisali w linku.

Jabłka na ocet zbieram jesienią pod jabłonką ,która rośnie obok RODOS i nigdy nie była pryskana. Kilkukrotne próby zrobienia dobrego octu z jabłek "kupnych " nie powiodły się.
Ten sposób na ocet jest prawie OK. Prawie, bo nie da się zrobić octu domowym sposobem w sterylnych warunkach. Ocet bierze się z brudu, o czym wie ten , komu się zaoctowało wino. Jabłka nie mogą być ze sklepu czy z targu, bo często zawierają resztki fungicydów . Jabłek nie myjemy, żeby nie zmyć dzikich drożdży obecnych na owocach,bo będą potrzebne do fermentacji. Jabłka należy porządnie rozdrobnić i zostawić na kilka dni w lekko przykrytym naczyniu, żeby rozpoczęła się fermentacja. Jak się pojawią muszki octówki, to znak, że wszystko idzie w dobrym kierunku. Z fermentującej pulpy nałeży odcisnąć sok i trochę dosłodzić, żeby wzmocnić fermentację alkoholową i podnieść moc przyszłego octu. Wlać do słoja lub gąsiorka z szerokim wlewem , zawiązać podwójną gazą i czekać. Zamieszać słojem ze 2 x w tygodniu. Im dłużej stoi , tym jest bardziej aromatyczny.Tak wyglada ocet jabłkowy z roku 2014.Te korzuchy w środku to tzw. "matka octowa", o której pisali w linku.

Jabłka na ocet zbieram jesienią pod jabłonką ,która rośnie obok RODOS i nigdy nie była pryskana. Kilkukrotne próby zrobienia dobrego octu z jabłek "kupnych " nie powiodły się.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Czy w ten sposób można też zrobić ocet z winogron?
Pozdrawiam
Ula
Ula
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Z każdych owoców. Z winogron możesz zrobić namiastkę octu balsamicznego. Potrzebujesz kilka kilogramów labruski, czyli czarnych tzw. "płotowych" winogron, co porastają stodoły czy stare altanki. Muszą być dobrze dojrzałe. Trzeba je oczyścić i rozgnieść a otrzymaną pulpę wlać do jakiegoś naczynia w którym można ją będzie energicznie mieszać. Podczas mieszania pestki opadną na dno a skórki pozostaną w soku. Trwa to kilkanaście godzin.Teraz trzeba to zlać znad pestek i odcedzić skórki, które zalane niewielką ilością soku zostawić do zafermentowania. Czysty sok trzeba zagęścić do 2/3- 1/2 pierwotnej objętości przez gotowanie . Po całkowitym wystudzeniu dołożyć fermentujące skórki . Po zakończonej fermentacji, odcedzić skórki i dalej postępować jak przy occie jabłkowym.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
kaLo dziękuję za informacje
. U koleżanki w ogródku rosną takie winogrona. W zeszłym roku próba zrobienia octu nie bardzo się udała. Tym razem zrobimy tak jak napisałeś.

Pozdrawiam
Ula
Ula
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Nie ma gwarancji, że tym razem się uda.To proces naturalny i trudno zgadnąć ,co wyjdzie na końcu. Powodzenia 
