Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ja robię fasolkę szparagową w przecierze pomidorowym.Fasolkę kroję na 3 cm. kawałki blanszuję,zalewam przecieram posolonym do smaku,pasteryzuję 30 minut.Zimą podsmażam kiełbasę z cebulką i czosnkiem/lepsze jest mięso z uda indyka,kurczaka,co kto woli/,dodaję słoik fasolki w przecierze,doprawiam pieprzem i solą,podduszam razem kilka minut i gotowe.Pycha 

- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W zeszłym roku robiłam ogórki w zalewie musztardowej używając octu jabłkowego własnej roboty (i ksylitolu albo miodu zamiast cukru), bardzo mi smakowały i się nie zepsuły, czego się trochę obawawiałam ze względu na te modyfikacjekaLo pisze:Mam wspaniały ocet jabłkowy własnej roboty, który używam do marynat mięsnych, sałatek, winegretów itp.Wkonserwach się jednak nie sprawdza. Jest zbyt aromatyczny.

Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
KaLo , czy tak zakwaszona solanka nie daje posmaku sfermentowanej fasolki ?
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kwas cytrynowy nie ma dodatkowych posmaków tak jak mlekowy. Poza tym jest go 1-2 g w trzech litrach konserwy ( 4 słoiki ) i jest całkowicie niewyczuwalny a nawet poprawia smak w połączeniu z dodanym cukrem. Zawsze też można zrobić kontrolnie 2-3 słoiki i spróbować.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Dzięki , zrobię na próbę ze 4 słoiki .
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
Mój M uwielbia ogórki małosolne. Czy macie jakieś doświadczenia w pasteryzowaniu takich ogórków żeby zatrzymać proces kiszenia? A może jakieś inne pomysły na ogórki małosolne na zimę. Ja krótko pasteryzuję, ale mnie ten smak nie przekonuje. 

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
Mój Tata pasteryzował (krótko) ogórki małosolne i podobno smakowały jak małosolne. Ja próbowałam 2 lata temu, ale nie wstrzeliłam się w odpowiedni moment i wyszły moim zdaniem nijakie, ani kwaszone, ani małosolne, bez smaku. Więcej nie powtórzyłam tego manewru.
pozdrawiam Ewa
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06

Ukiszone ogórki wg uznania, otwieram każdy słoik wylewam do garnka zagotowuję tę ukiszoną zalewę i wrzątkiem zalewam słoiki zakręcam kładę na przykrywki, a jak ostygną to odwracam i wynoszę do piwnicy. Czasem kiszę w 3 litrowych po ukiszeniu przekładam do mniejszych i tak samo jak wyżej.
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
-
- 100p
- Od: 27 kwie 2013, o 15:05
Przegladam przepisy na różne ogórki I zastanawiam się jak to jest z mizerią. Czy zimą te ogórki z octem i cebulą można podać ze śmietaną czy jogurtem? Czy warto robić taką mizerię kiedy długie ogórki są dostępne cały rok? Proszę o opinię robić je do tradycyjnego wykorzystania czy dać sobie spokój i robić tradycyjnie kiszone, warszawskie i salatka szwedzka. Jakie ogórki po różnych próbach robicie zawsze?
Roma
Roma
- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Podrzućcie przepis na wypróbowany ocet jabłkowy.
Robiłam ostatnio i synuś myślał, że to na nalewkę i zasypał mi jabłka cukrem.
Robiłam ostatnio i synuś myślał, że to na nalewkę i zasypał mi jabłka cukrem.

-
http://stressfree.pl/ocet-jablkowy-przepis/
Ten sposób na ocet jest prawie OK. Prawie, bo nie da się zrobić octu domowym sposobem w sterylnych warunkach. Ocet bierze się z brudu, o czym wie ten , komu się zaoctowało wino. Jabłka nie mogą być ze sklepu czy z targu, bo często zawierają resztki fungicydów . Jabłek nie myjemy, żeby nie zmyć dzikich drożdży obecnych na owocach,bo będą potrzebne do fermentacji. Jabłka należy porządnie rozdrobnić i zostawić na kilka dni w lekko przykrytym naczyniu, żeby rozpoczęła się fermentacja. Jak się pojawią muszki octówki, to znak, że wszystko idzie w dobrym kierunku. Z fermentującej pulpy nałeży odcisnąć sok i trochę dosłodzić, żeby wzmocnić fermentację alkoholową i podnieść moc przyszłego octu. Wlać do słoja lub gąsiorka z szerokim wlewem , zawiązać podwójną gazą i czekać. Zamieszać słojem ze 2 x w tygodniu. Im dłużej stoi , tym jest bardziej aromatyczny.Tak wyglada ocet jabłkowy z roku 2014.Te korzuchy w środku to tzw. "matka octowa", o której pisali w linku.

Jabłka na ocet zbieram jesienią pod jabłonką ,która rośnie obok RODOS i nigdy nie była pryskana. Kilkukrotne próby zrobienia dobrego octu z jabłek "kupnych " nie powiodły się.
Ten sposób na ocet jest prawie OK. Prawie, bo nie da się zrobić octu domowym sposobem w sterylnych warunkach. Ocet bierze się z brudu, o czym wie ten , komu się zaoctowało wino. Jabłka nie mogą być ze sklepu czy z targu, bo często zawierają resztki fungicydów . Jabłek nie myjemy, żeby nie zmyć dzikich drożdży obecnych na owocach,bo będą potrzebne do fermentacji. Jabłka należy porządnie rozdrobnić i zostawić na kilka dni w lekko przykrytym naczyniu, żeby rozpoczęła się fermentacja. Jak się pojawią muszki octówki, to znak, że wszystko idzie w dobrym kierunku. Z fermentującej pulpy nałeży odcisnąć sok i trochę dosłodzić, żeby wzmocnić fermentację alkoholową i podnieść moc przyszłego octu. Wlać do słoja lub gąsiorka z szerokim wlewem , zawiązać podwójną gazą i czekać. Zamieszać słojem ze 2 x w tygodniu. Im dłużej stoi , tym jest bardziej aromatyczny.Tak wyglada ocet jabłkowy z roku 2014.Te korzuchy w środku to tzw. "matka octowa", o której pisali w linku.

Jabłka na ocet zbieram jesienią pod jabłonką ,która rośnie obok RODOS i nigdy nie była pryskana. Kilkukrotne próby zrobienia dobrego octu z jabłek "kupnych " nie powiodły się.
Czy w ten sposób można też zrobić ocet z winogron?
Pozdrawiam
Ula
Ula
-
Z każdych owoców. Z winogron możesz zrobić namiastkę octu balsamicznego. Potrzebujesz kilka kilogramów labruski, czyli czarnych tzw. "płotowych" winogron, co porastają stodoły czy stare altanki. Muszą być dobrze dojrzałe. Trzeba je oczyścić i rozgnieść a otrzymaną pulpę wlać do jakiegoś naczynia w którym można ją będzie energicznie mieszać. Podczas mieszania pestki opadną na dno a skórki pozostaną w soku. Trwa to kilkanaście godzin.Teraz trzeba to zlać znad pestek i odcedzić skórki, które zalane niewielką ilością soku zostawić do zafermentowania. Czysty sok trzeba zagęścić do 2/3- 1/2 pierwotnej objętości przez gotowanie . Po całkowitym wystudzeniu dołożyć fermentujące skórki . Po zakończonej fermentacji, odcedzić skórki i dalej postępować jak przy occie jabłkowym.
kaLo dziękuję za informacje
. U koleżanki w ogródku rosną takie winogrona. W zeszłym roku próba zrobienia octu nie bardzo się udała. Tym razem zrobimy tak jak napisałeś.

Pozdrawiam
Ula
Ula
-
Nie ma gwarancji, że tym razem się uda.To proces naturalny i trudno zgadnąć ,co wyjdzie na końcu. Powodzenia