Zależy czy stoją na parapecie i jak długo są wystawione na światło słoneczne. Jeśli stoją w miejscu dobrze oświetlonym(bo powinny) to możesz je podlewać mała ilością wody, około 20-40ml, nawet codziennie. No chyba że są w innym miejscu, to podlewaj rzadziej w tych samych ilościach. Jeśli zamierzasz podlewać codziennie to doniczki muszą mieć dziurki na dnie bo w innym razie sadzonka Ci zgnije.grimol pisze:A ja swoje 4 dni temu zasiałem i już podglądałem to już kiełkują.
Co ile podlewać, mieszkam na podlasiu i trzymam je w domu gdzie temperatura 20-25 stopni. ;)
Kawon ( arbuz ) - część 4
Re: Kawon ( arbuz ) - część 4
Małymi ilościami najlepiej z rana i tylko wtedy jak jest słońce, ziemia musi się wygrzać i przeschnąć. chmury mogą być, byle by się słońce przebijało
Przesadzałem dziś jedną roślinę i około 12 dniowa roślina ma ogonek tzn korzeń już prawie 10 cm takiej jakby nitki, łatwo to przerwać, udało mi się przesadzić może się jakoś przyjmie. dziś wybiło jeszcze kilka nasionek z ziemi.
Przesadzałem dziś jedną roślinę i około 12 dniowa roślina ma ogonek tzn korzeń już prawie 10 cm takiej jakby nitki, łatwo to przerwać, udało mi się przesadzić może się jakoś przyjmie. dziś wybiło jeszcze kilka nasionek z ziemi.
Ja moje dziś podglądałem, i z nasiona wyszedł już taki biały robaczek.
Cieszczę się, bo wiem że jest to arbuz. :P
Poczekam parę dni, no i będą już wychodzić z ziemi.

Poczekam parę dni, no i będą już wychodzić z ziemi.

- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak prawie na temat zapytam
Mam sporo nasion różnych arbuzów i chcę je posadzić w wielodoniczki. Nie wiem tylko jakiej wielkości wielodoniczki powinnam dla nich zakupić. Mam takie 5x5 ale myślę że są zbyt małe. 8x8 to pojemność około 300ml więc byłyby odpowiedniejsze...czy może jednak jeszcze za małe? Rodzina już podejrzliwie na mnie patrzy jak kolejnym wieczorem ubijam bitą śmietanę..tylko po to by pozyskać kubeczek 0,5 litra
.
Zamierzam siać po świętach więc kubeczki musiałyby utrzymać rośliny przez prawie miesiąc. Już bym nie chciała ich pikować ponownie

Zamierzam siać po świętach więc kubeczki musiałyby utrzymać rośliny przez prawie miesiąc. Już bym nie chciała ich pikować ponownie

Pozdrawiam Jola
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
kama_80, takie 300-400ml są akurat.
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Dziś dałem do kiełkowania swoje arbuzy, w tym roku tylko 6 odmian, 4 które sprawdziły się najlepiej w poprzednim sezonie i 2 nowości.
Co prawda trochę jeszcze wcześnie, ale powinny dać radę
Co prawda trochę jeszcze wcześnie, ale powinny dać radę

Pozdrawiam, Jacek
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Moje Rosario ładnie powschodziły. Siałam po 2 -3 nasiona do doniczki... jak myślice, zostawić tylko jedną roślinę w doniczce ,czy można posadzić do gruntu dwie w kupie?
Asia
Asia
- kama_80
- 1000p
Hym tak się zastanawiam odnośnie ziemi. Mój wujek hodował kawony na zupełnych piachach. Nawet świerki rosnąć tam nie chciały. Jedynie sosny były jako takie. Dodam że jest to teren wschodniej Polski więc i temperatury niższe i opóźniona wegetacja. Kawony jednak rosły tak wielkie że można było taczką wozić. Co więcej zbiór większości był do 20 września bo wtedy wujaszek odsprzedawał je. Nie były niczym przykrywane a jako że wujaszek za kołnierz nie wylewał to myślę też że zbytnio koło nich nie skakał z konewką
Podsumowania nie będzie ale takie mam wspomnienia z czasów dzieciństwa.
Zastanawiam się czy nie wymieszać ziemi kupnej właśnie trochę z przepuszczalnym piachem. Na działce mam ziemię raczej zbitą

Podsumowania nie będzie ale takie mam wspomnienia z czasów dzieciństwa.
Zastanawiam się czy nie wymieszać ziemi kupnej właśnie trochę z przepuszczalnym piachem. Na działce mam ziemię raczej zbitą

Pozdrawiam Jola
- kamil211a
- 200p
- Od: 17 sty 2014, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ja swój rekord zdobyłem właśnie na ziemi zbitej i nie przepuszczalnej, ziemia gliniasto-piaszczysta. Wynik, prawie 23 kilo.
Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone
- kama_80
- 1000p
U nas największy miał koło 8. Heh to chyba jedynie taczka żeby przetransportować takiego arbuzka do domu. Ewentualnie z nożem/tasakiem i rodziną+ krewni i znajomi+ sporo nieznajomych..i można zrobić pielgrzymkę pod takiego arbuza 

Pozdrawiam Jola
- kamil211a
- 200p
- Od: 17 sty 2014, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
To pomyśl sobie jak to wyglądało w moim wydaniu 

Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone
Można już wysiewać arbuzy, konkretnie odmianę Rosario F1?
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Ja swoje wysiałam w tamtym tygodniu i juz powschodziły
Asia
-- 15 kwi 2014, o 13:52 --

Asia
-- 15 kwi 2014, o 13:52 --
Ponawiam pytaniePelasia pisze:Moje Rosario ładnie powschodziły. Siałam po 2 -3 nasiona do doniczki... jak myślice, zostawić tylko jedną roślinę w doniczce ,czy można posadzić do gruntu dwie w kupie?
Asia

- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Zdecydowanie zostawiłbym tylko jedną sztukę w doniczce. 

Pozdrawiam, Jacek
- offca11
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 07:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja do tej pory zostawiłem zawsze po jednym. W tym roku postanowiłem zrobić mały eksperyment i połowę wysadzę po dwie rośliny a drugą część po jednej, będę miał porównanie i w przyszłym roku będę mógł Ci odpowiedzieć na to pytanie 

Pozdrawiam Mateusz