Minibotanik Jacka cz.8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.8

Post »

Marzenko, osobiście nie polecam zostawiania cmentarnych chryzantem w gruncie. Przez 3 lata próbowałem i ani jedna sztuka nie przezimowała pomimo różnych okryć czy śniegu, pod którym wszystkie moje chryzantemy sobie radzą.
Najlepiej takie egzemplarze obciąć, jeśli to konieczne - przesadzić i przechowywać w chłodnym miejscu w pomieszczeniu. Tak robią moi znajomi, tak i ja mam pierwszą próbę udaną.

Mufko, mrówka to zwierzątko żyjące w i dla społeczności. Nawet nie wiem, czy istnieje mrówka-samotnica; wymyśliłem ją, by zobrazować proces tworzenia ogrodu i metody, jakie stosuję. Wszystkie 3 korzyści - energię, spokój i radość, które wymieniłaś, mam. I pożytek jest :tan

Karolciu, dziękuję 8-) Ale przytaczanie tych wszystkich zdjęć - niepotrzebne (jeśli mogę prosić o usunięcie, to poproszę 8-) )

Masko, dziękuję 8-) Ludzie mają jeszcze większe kolekcje ale nie ma ich tu na FO. Właśnie od takiej kolekcjonerki pochodzi wiele moich odmian. A że szczęśliwie mieszka w sasiedniej wsi - korzystam ;:170

Janku, faktycznie jeden mój aster pochodzi z kolekcji Hozera ale nie, nie zaopatruję się u nich. Nawet nie wybrałem się do ich szkółki, choć planowałem, bo to tylko 8km ode mnie.

Coś tam jeszcze kwitnie poza astrami i chryzantemami:
pokazywana już kalina rozkwita nadal i nie mogę sobie odmówić przyjemności powąchania jej codziennie 8-)
Obrazek

a skoro krzewy - całkiem ładnie zakwit dereń
Obrazek

przy okazji czyszczenia rabatki żurawkwej (będą zdjęcia) natknąłem się na siewkę naparstnicy
Obrazek

tegoroczne siewki dzielżanów też jeszcze poczuły ciepło
Obrazek

sporadycznie pojawiają się kwiatki na szałwiach
Obrazek

Obrazek

lepnicę już pokazywałem ale nie mogę się nadziwić, że wygląda jakby w pełni sezonu ;:oj No i listki ładne
Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku ta naparstnica to chyba trwała.
Ma inne liście niż te dwuletnie i kwitnie cała na żółto.
Miałam ją kiedyś, ale znikła.
Pewno to nietrwała bylina.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

Oprócz prześlicznych astrów i chryzantem, które teraz niepodzielnie królują w naszych ogrodach, ile jeszcze kolorowych, pięknych klejnocików Ci kwitnie !
Siewka naparstnicy na pięknym 'koperkowym' tle. No i zazdroszczę zapachu kaliny ;:173
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Aż dziw, że tyle świeżych kwiatów jeszcze znalazłeś :!:
Naparstnicy chyba się pory roku pomyliły :;230
Kalina przecudne, porcelanowe kwiaty ma :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

I mnie udało się w chłodnym garażu przechować jedną z zeszłorocznych chryzantem. Pięknie kwitnie do teraz, a potem znowu wyląduje :D
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Piękne porównanie z mrówką ;:138 Chyba wiem co czujesz patrząc na swój ogród, pracując w nim. Przez kilka lat sama walczyłam ze swoją działką...o każdy metr wydarty dziczy.
Twoja kolekcja astrów bylinowych zasługuje na podziw i uznanie nie tylko na FO, ale i ludzi z branży ogrodniczej.
Całkiem sporo kwitnących "twardzieli" u Ciebie. O tej porze każdy kwiatek cieszy i rozczula :wink:
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50

Post »

Jacku masz zatrzęsienie astrów.Piękne są , też bardzo je lubię.Ja okrywałam swoje dalie, rozpaczliwie rotując je przed mrozem.Niestety nic to nie dało.....
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59

Post »

Jacku, sporo jeszcze kwiecia masz w ogrodzie. U mnie tylko 3 chryzantemy, krokusy jesienne i pierwiosnek kwitnie.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kogra, naparstnica żółta jest rośliną dwuletnią i ładnie się rozsiewa. Jest już u mnie trzeci sezon.
A poznajesz, co jest tłem dal tej naparstnicy? Kokorycz od Ciebie ;:196

Mufko, sporo takich drobiazgów kwitnie tu i ówdzie. I nie dziwię się - ostatni przymrozek był 3 października! ;:oj
Tłem dla naparstnicy jest kokorycz paprociolistna, która pięknie się rozrasta 8-)

Pell, chyba w niejednym ogrodzie jak się dobrze poszuka kwitną pojedyncze kwiatki 8-)
Kalina rozwinęła sporo bukiecików kwiatków i jak dla mnie może tak co roku, bo kwitnienie wiosenne bardzo niepewne.

Sweety, no to gratuluję :!: Przechowywanie w chłodnym pomieszczeniu wrażliwych chryzantem jest dużo pewniejsze niż jakiekolwiek okrycia ;:108

Tu.ja, każdy odzyskany metr dla ogrodu cieszy, każde wiaderko przyniesionej ziemi, a teraz każdy kwiatek! Małe rzeczy a tyle radości :tan
Bardzo miłe, co napisałaś o mojej kolekcji astrów 8-)

Mamafrania, szkoda że okrywanie dalii nie pomogło. Kwitłyby do listopada, gdyby nie załatwił ich przymrozek na początku października :? Ale cóż - sama natura, a z naturą się nie walczy.

Chinanit, jakieś pojedyncze kwiatki jeszcze kwitną. Każdy bardzo cenny teraz! Fajnie, że kwitną jeszcze u Ciebie kwiatki ;:333

Zmobilizowałem się, by obfocić trawy, głównie turzyce ale są tak kiepsko wyeksponowane, że nie pokazują dokładnie swoich walorów:
ta już w formie zaschłej ale kłosy ma zawsze niezwykłe!
Obrazek

turzyca palmowa ma bardzo oryginalny pokrój
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Jacku moja znikła po jakichś 5 latach.
Ta żółta dłużej rośnie niż zwykłe, bo te po ścięciu kwiatu można jeszcze z dwa lata utrzymać przy życiu.
Cieszę się, że kokoryczka została z tobą.
Teraz na pewno jej siewki znajdziesz w różnych częściach ogrodu.
Chyba nasiona roznoszą mrówki, albo inne zwierzaki, bo u mnie jest jej wszędzie pełno.
Grażyna.
kogro-linki
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Cześć Jacku! Zgłasza się kolejna mróweczka, własnoręcznie układająca ścieżki z cegły i przewożąca tony piachu taczkami.
I kochająca jesień!
Dawno nie byłam u Ciebie i dzięki tym zdjęciom spod rynny zobaczyłam jak wielkie zmiany zaszły..! Mam wrażenie,że drugie tyle rabat założyłeś. Na zdjęciu z góry zauważyłam też fajne donice gliniane - to kominy? rynny gliniane? Wyglądają świetnie.
Spodobało mi się Twoje stwierdzenie,że ogród to miejsce poza czasem i poza światem...też tak mam.
Mnie do gustu najbardziej przypadła suszkowa sesja (ta rudbekia hirta w koronkowej spódniczce...)
Czy udało Ci się przezimować gaurę?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50

Post »

Bardzo się cieszę ze pokazałeś swoje turzyce.Podoba mi się bardzo "Ice Dance".Jak ona się rozrasta?
Posadziłam u siebie Praire Fire.Bardzo mi się podoba.Fajne jest to że nie ma płaskiego źdźbła, ale taką "rureczkę" :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku świetne trawiaste przedstawienie.... pierwsza fotka przepiękna ;:oj Wygląda jak jakiś susz egzotyczny 8-) :lol:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, mam naparstnicę żółtą już w kilku miejscach więc mam nadzieję, że nie zniknie 8-)
Niedawno pieliłem przy kokoryczach i zauważyłem mnóstwo siewek, co mnie bardzo cieszy, tym bardziej że są to różne.

Witaj Iza :) Sporo nowych rabat i przeróbek u mnie.
Te gliniane elementy to ceramiczne rury kanalizacyjne :)
Gaury mam dwie i obydwie dobrze zimują.

Aniu, turzyca 'Ice Dance' rośnie dobrze, nie rozłazi się i zimuje bez problemu. Ma liście ostre jak brzytwa 8-)

Agnieszko, turzyca Graja pięknie nadawałaby się do wianków, które robisz 8-) Aż dziw bierze, że jest tak mało popularna jako materiał dekoracyjno-bukieciarski.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze nie śpimy - ani ja ani mój ogród :;230
Dziś porobiłem kopczyki piwoniom, przedszkole liliowcowe dostało okrycie z gałązek tuji i tak powolutku przygotowujemy się do zimy. Ostatnie chwile w ogrodzie umilają pięknie kwitnące chryzantemy:

rozwija się najdłużej oczekiwana chryzantema, jedyna która zimuje w pomieszczeniu :tan
Obrazek

Obrazek

bordowa tradycyjnie przebarwia się w ciemny róż
Obrazek

najobficiej jeszcze kwitnąca
Obrazek

kilkanaście krzaczków ucierpiało wiosną na skutek zalania. Niektóre jednak przeżyły, tylko ich kwitnienie opóźniło się, co mnie bardzo cieszy :D
Obrazek

nawet późne zdążą wykwitnąć przy tak dobrych warunkach i właśnie ta odmiana zaczyna przekwitać
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”