Familokowy pachnacy różami i nie tylko LATO

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mike22
200p
200p
Od: 6 lis 2010, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Familokowy pachnacy różami i nie tylko LATO

Post »

Dziękuję Jadziu, ja robię..... zupełnie odwrotnie. ;:131 Ścinam zieleninę jakieś 5 cm nad cebulką i zakopuję w pojemniku w piachu. Temp. ok. 5-15*C. Zeszłej zimy miałem 4 cebulki - 2 zgniły do wiosny! Dobrze, że miałem kilkanaście cebulek przybyszowych (straszne maleństwa) to posadziłem pod czujnym okiem na balkonie. Te z działki już wykopane, a te małe jeszcze są zielone na parapecie. Nie wiem kiedy je zasuszyć? :? Kurcze blade chyba prościej byłoby się wyprowadzić gdzieś na dalekie południe........ ;:224 Zresztą z irysami holenderskimi mam podobny problem, bo jak posadze w maju, to one traktują lato jak okres spoczynkowy i ruszają z wegetacją dopiero w..... październiku. 9 cebulek musiałem wykopać, bo by je szlak na pewno trafił, teraz rosna na parapecie. Na święta może zakwitną! ;:219

Grażynko, nie ma problemu, już myślałem, że ja coś źle robię. Gdyby to był październik to pewnie już bym pobiegł z motyczką i szukał tych korzonków........... :;230 A że już wykopane to machnąłem ręką.

Z cebulkami to taka ciężka sprawa, że nie za bardzo widać w jakim są stanie i jak przetrzymują zimowanie. W bulwach zaraz widać choróbsko i można od razu reagować jak np. z zantedeschią.
Agapantu i ismeny jeszcze nie mam, ale mam Vallote speciosę. Podobne do kliwi, ale cebulowe, należy też do amarylkowatych.
salud, amor y dinero
Pozdrawiam - Michał
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Jadziu dopisana została do listy The Prince.Czy możesz coś więcej o niej napisać .
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

MIKE ja irysów holenderskich cebulowych nie wykopuję, zimują w gruncie chyba to te same .Te Acidanthery z balkonu jeszcze bym tam zostawiła i potem w tej doniczce w której są pozostawiłabym w chłodzie .Tylko czy masz takie miejsce ??? .
IRENKO też moje musiałam zobaczyć czy żyją :;230 Widocznie posadzone za głęboko ,ale jak żyją i są ukorzenione to nic im nie będzie
DORCIA ano Princ chyba z miesiąc miał na wpół otwarte pąki i dopiero jak wróciłam zakwitł .Czekał na mnie z tym kwiatem :heja Moja nawet w tę zimę była w gruncie ,ale już 2 lata czekam na jej kwiaty ;:174 Może w przyszłym sezonie wreszcie zakwitnie ;:224 .
JOASIU Princ jest u mnie od wiosny .Nie poszedł za wysoko ,słabo kwitł ,ale mu to wybaczam ,bo przecież młodziak ,ale Angela też młodziak, a jak kwitła ;:224 Zdrowy jest i pięknie pachnie i bardzo długo trzeba czekać od pąku po kwiat .Na razie tylko tyle mogę o nim napisać
Dzisiaj nawiozłam sobie znów pachnidełek kurzo -gołębich i wszystko poszło na kompost przesypane mączką bazaltową i przyspieszaczem do kompostu .Teraz niech się przerabia do wiosny
No to jadziem ze wspominkami ;:224 taki był czerwiec
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
janka53
200p
200p
Od: 15 paź 2012, o 17:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Jadziu .Miło że napisałaś .Mam dużo fotek z moimi kwiatami ,ale nie ma kto pomóc przy wstawianiu. ;:196
Zapraszam janka53.Moje początki. :D
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=62377" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

:wit Ale się załapałam na pachnące wspominki... ;:173 A do wiosny jeszcze 116 dni ;:223
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jadziu te sprężynki to mają fiołki ogrodowe , pokazała je Lidzia, zerknęłam do moich i też mają. ;:130
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jadziu cóż można powiedzieć na takie widoki..... po prostu pięknie :D
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zaskoczyłaś mnie Princem, wygląda na silną różyczkę mocno kwitnącą. ;:oj Pink Hawain zwrócił moja uwagę swoim kolorem kwiatów.Czemu służy mączka bazaltowa w kompoście?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

JOASIU więcej o mączce bazaltowej możesz przeczytać TU W sumie poprawia a co za tym idzie także kondycję roślin. Może Prince potrzebuje więcej czasu na porządne ukorzenienie się
AGUSIU ;:180 ,ale nie wszystkie moje kompozycje mnie zachwycają .Zobaczę w tym sezonie jak wyszła nowa powarzywnikowa :wink:
IRENKO jakoś nigdy nie zauważyłam u mnie takich sprężynek a też mam fiołki .Teraz myślę ,że rośliny pójdą powoli spać ,bo spadł pierwszy śnieg i zrobiło się dużo chłodniej
MILENKO witaj w mojej Oazie .Na razie nie ma co myśleć o wiośnie ,ale oby jak najszybciej do nas powróciła
JANECZKO przecież już umiałaś wrzucać fotki .Zaciągnij wnuczki do komputera niech pomagają ;:196
DZISIAJ SPADŁ PIERWSZY ŚNIEG
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

ooo Princusiowi się dostało ;:196 U mnie tez śnieg Jadziu...ale teraz wyszło sliczne słońce wiec...zaraz go pewno nie będzie :uszy
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Muszę stwierdzić ,że u Ciebie więcej śniegu.Tak ,tak Prince dostał i może się poprawi w następnym sezonie. ;:306 Czy nie należy ściąć kwiatów?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Niesamowite zdjęcia kolorowych kwiatów w śniegu..... u mnie nadal szaro i ponuro....wieje niemiłosiernie :roll: ...ale śniegu nie ma....
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Jadziu,u ciebie śnieżek już spadł ;:oj u mnie chłodno,ale czysto.Ja swoje ismeny jesienia obcinam,przestaję podlewać i tak z doniczką przenoszę do garażu.Już 3 lata tak robię i kwitną co roku.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Mike22
200p
200p
Od: 6 lis 2010, o 20:57

Post »

Irysy holenderskie muszę wykopywać na zimę, bo mam glebę ilastą, bardzo zwięzłą i nawet przy niewielkiej ilości wilgoci i przy niższych temp cebule i bulwy zaczynają zagniwać. Już w październiku, jak irysy ruszyły z mega opóźnioną wegetacją prawie wszystkie cebulki były pokryte zielonym futerkiem (pleśnią)! W lecie kupiłem wywrotkę piachu i będę po kolei wszystko "zapiaszczał". Roboty co nie miara, ale bez tego wiele roślin by mi wygniło. Później będę irysy zostawiał już na zimę w gruncie.

Ciekawy artykuł o mączce bazaltowej. A gdzie Ty Jadziu takie cosik kupujesz?
salud, amor y dinero
Pozdrawiam - Michał
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01

Post »

Piękne zdjęcia zimowo -jesienne i mam nadzieję (głupią bo pewnie się nie spełni) ,że jedyne :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”