Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2013

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2013

Post »

Może ten deszcz, który u mnie nieprzyzwoicie się zasiedział pójdzie do Ciebie? Skoro chcesz...
Fajnie, że żywopłotowe maluchy zakwitną ;:138
Nie wiem dlaczego masz niechęć do skalniaków. Wcale to nie musi być klasyczny skalniak a la Meksyk tylko z rojnikami, czy opuncją, bo jest wiele roślin, które akceptujesz, jak np. floks skrzydlaty, skalnica, zawciąg nadmorski, barwinek czy głodek... One sobie tam spokojnie poradzą. A jakbyś zaszalała nieco podnosząc rabatę...
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pat zazdroszczę ci tej roślinnej zdolności. U Ciebie wszystko pięknie i szybko się rozkrzewia i kwitnie ;:oj
Co masz za oknem przy stelażu powojnikowym ? Nie boisz się zaciemnienia ?
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Z poziomkami u siebie muszę walczyć bo mam rozłogowe i usiłują zagarnąć nie przeznaczony dla nich teren. Czasem zbieram, ale częściej opadają bo mam ich za dużo i nie chce mi się tyle zbierać.
Heliotropy mnie nie lubią, już nawet nie usiłuję wysiewać.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Heliotrop można spokojnie przetrzymać w domu przez zimę-raz mi się udało na tyle wcześnie wykopać i posadzić w doniczce, że przeżył. Zrobiłam z niego sadzonki, a i roślina mateczna nieźle sobie radziła. Wolę jednak posiać go z nadzieją, że wyrośnie-w lutym :wink: Na parapetach zimą mam mnóstwo innych roślin, a wiosną to w ogóle armagedon :?
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44

Post »

Pat miło mi było zajrzeć do Twojego ogrodu, podoba mi się jego klimat.
Pozwolę sobie zaglądać częściej ;:138
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Jak zaczęłam czytać, że agrest, że mączniak, od razu pomyślałam: Ha, a wrzątkiem, to się nie polało, co?;> Ale zaraz doczytałam, że pamiętasz o eksperymencie i będziesz robić ukrop w przyszłym roku ;)
Wiesz co, posadź czosnek i pomidory obok agrestu. Podsadź jeszcze aksamitką, nagietkiem, nasturcją, a co Ci szkodzi. Może coś pomoże?
Zresztą, jeszcze nie jest powiedziane, że mój agrest nie przypomni sobie, że miał mączniaka. Zobaczymy. Jak na razie wygląda w porządku.
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 13:10

Post »

Ja w kwestii skalniaków... Ja np. mam cos nibyskalniak w miejscu cienistym, pod dwoma wielkimi drzewami, tam mam kokoryczke, bergenie, jezyczki, orliki... Wszystko rośnie między kamorami, które już tam były, na niedużej skarpie. Mam tu na mysli ze skalniaki mogą byc różne.
Pat, wiciokrzew poradzi sobie w półcieniu, tylko bedzie słabiej kwitł. Inna sprawa, że pod jabłonią ma sucho, a jeszcze inna, że wiciokrzew pachnie wieczorem, więc warto go posadzić gdzieś przy domu, gdzie wieczorem sie siedzi lub przechodzi. Tamten juz rośnie, to go zostaw, jeśli chcesz to dam Ci sadzonkę do posadzenia w innym miejscu.
Bea
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19

Post »

Na mączniaka nie pryska się przypadkiem sodą?
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
Awatar użytkownika
bunia79
500p
500p
Od: 25 cze 2012, o 23:27

Post »

Pięknie, sielsko, anielsko, wiejsko...

Pozdrawiam. Bogusia
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49

Post »

Patuśka dobra dziewczyno nie napisałabyś mi jakie masz angielki ? ślicznie proszę ;:196
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Aniu, odpisałam Ci u Ciebie w kwestii angielek...mam je raptem dwie, na razie kupiłam wytrzymalsze odmiany (i tańsze :wink: ), bo szansa nieukatrupienia większa, a jakby co nie wyszło to mniej kasy w kompostownik pójdzie... ale, odpukać, na razie moje róże rosną jak nie moje :wink: Jedna miała parę mszyc, ale ubiłam, a reszta zdrowa i rośnie w siłę. Chcę założyć zupełnie osobną angielską różankę, tylko pomysłu nie mam gdzie...niby te 26 arów to mało nie jest, zwłaszcza jak do pielenia czy koszenia przychodzi, ale miejsce rozsądne na nowe grządki znaleźć ciężko...

a powojnik na razie zwisa smętnie przy oknie od kuchni...docelowo ma wejść między to okno a okno od pokoju...
Obrazek

Z drugiej strony okna jest posadzona ND, ma być efekt jak z magazynów ogrodowych, a jak wyjdzie, zobaczymy...eM ogladał wczoraj w markecie kratki, wychodzą taniej niż ręcznie robione z drewna, wiec stopniowo bedę wymieniać, to i lokalizację poprawię :wink:

Ewo, ja na razie prysnęłam czym popadło...miałam miedzian rozcieńczony i srodek na mszyce to polałam, wychodząc z założenia, że sam fakt potraktowania mączniaka chemią może go wystraszyć :wink: ...dziś popatrzę czy podziałało, ale szczerze wątpię. Myślisz, że jest teraz jeszcze sens traktować go sodą, jak już owoce duże (i zamączone :evil: )?

Bogusiu, Beatko witam u siebie...kiedyś tu bedzie piękny ogród...zapraszam za 5...albo 10 lat :)

Co do skalniaka, to macie rację: ta nazwa łączy mi się w głowie z suchą skarpą obsadzoną sukulentami i tego nie lubię. Właśnie kwestia suchości ziemi w rzeczonym miejscu sprawia, że ciężko się tam wszystko przyjmuje...choć w sumie stasiowe irysy rosły tam wiele lat potężnym łanem. Skalniak jako miejsce z dużymi kamieniami to u mnie funkcjonuje pod jesionem jako rabata cienista, ale funkie, żurawki i paprocie pod modrzewiem strzaskały by się na mahoń, bo to wystawa południowa... widzę natomiast, że pięknie mi tam wykiełkowały i już biorą się do kwitnienia nemezje i smagliczka, więc może rzeczywiście docelowo bedą tam niskie byliny plus róże?

W ogrodzie nadal smętnie nieco, bo susza nieludzka i zimno...liliowce wypuściły pąki i czekają na słońce z kwitnieniem...drugi tydzień czekają :evil:
Kończą kwitnienie orliki:
Obrazek

zaczynają irysy:
Obrazek

No i na słońce czekają też krzewy z zawiązkami kwiatów:
Krzewuszki:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Żylistek:
Obrazek

Pęcherznica:
Obrazek

A jeśli mnie ślepe oczy nie mylą, to coś się też kluje na hortensji od Ewy:
Obrazek

Dziś zleję ogród solidnie wodą ze studni, może się w końcu coś ruszy? ;:224
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Pati-widzę, że patyczki "ożyły"..Gratuluję zielonych palców..
Świetny patent na podpórkę do powojnika :wit
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Pat, czy to te same irysy co mi wykopałaś? Bo wiesz, nie chwaliłam się, ale 2 maja pączki ;:224
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Pacynka pisze:Pat, czy to te same irysy co mi wykopałaś? Bo wiesz, nie chwaliłam się, ale 2 maja pączki ;:224
Oooo...to nieźle, bo nie liczyłam, że w tym roku Ci zakwitną. U mnie kwitnie jakieś 20% po mocnym odmłodzeniu plantacji, najwyraźniej one są neizniszczalne :wink: Powinnaś dostać te fioletowe, ale i biały mógł się zaplątać, bo kilka było...

Ewo, a tam rośnie...wegetuje czekając na deszcz...na zdjęciach trochę widać tę spękaną glinę: z tydzień by padać musiało, żeby dobrze nasiąknęła wodą...
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pati, a ja mam żurawki i częściowo hosty od strony południowej i rosną jak szalone.
Teraz właśnie kombinuję co na stronę taką bardziej południowo-zachodnią pod mur domu dać bo miała być taka warstwowa rabata cienista z w/w i w sumie nie wiem. Może jakieś róże doradzisz?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”