Kaktusowy zakątek Marty
- Paula15
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kaktusowy zakątek Marty
Nie da się wyróżnić jednego, bo wszystkie zasługują na brawa 

- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Zadziwiasz dziewczyno kwiatuszkami 

- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak to co? Dalej musi być, że śliczne!Martada pisze:medio zakwitło, że to pigmejka to już wiem ale co dalej![]()

Chociaż ten czerwony Gymno z takimi wykończeniami płatków... JUŻ wygląda ładnie, a co dopiero będzie, jak się pokaże cały!

- Nadzieja
- Od: 3 sty 2012, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne kwitnienia, wszystkie bez wyjątku 

- KwiAnna
- Od: 16 gru 2010, o 10:28
Ładnie kwitnienia
, a najbardziej urzekł mnie delikatny kwiatuszek Turbinicarpusa
.
Fajny kaktusik, może kiedyś sobie podobnego sprawię

Fajny kaktusik, może kiedyś sobie podobnego sprawię

- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
Dziękuję wszystkim
dzięki Tobie jest opisana jako haagei var. orurensis
Jakoś mi tak hagejka lepiej brzmi niż pigmejka
Henryku.
Ja do tego ręki nie przykładam
Jako, że u mnie ciągle icm. zapowiada opady powyżej skali i niestety ciągle się to sprawdza to walka z żywiołem w toku
Powoli zarastamy mchem, rzęsą i porostami.
Trawniki i rabaty to uprawa wątrobowców i innych takich z nazwy mi nieznanych
Oczko wodne przerobione na zbiornik retencyjny- to nie żart- inaczej pomimo zdrenowanego i utwardzonego wjazdu nie da się korzystać z garażu.
W warzywniaku gdzie stoi wagonik właśnie układamy ścieżki z płyt chodnikowych bo albo się nie wejdzie bo można mimowolnie salto z piruetem w powietrzu uskutecznić (tak ślisko na tej glinie) albo dla odmiany kalosze w podłożu zostają mimo, że właściciel onych wcale tam pozostać nie chce
Ale żeby nie było słońce też czasem tu świeci co wcale takie oczywiste nie jest skoro np w sobotę po 6-tej burzy która mnie z podwórka wygoniła straciłam rachubę ale ze dwie to jeszcze były
Wracając do tego co od słonka zależne.
Notocactus w pełnym rozkwicie na omszałym chodniku

Kolejne mamilarki się stroją w kwiaty

Echinocereusy też chcą mieć swoje pięć minut

Kwitnące gymno
(tak w nawiasie to ktoś wie może czy to na pierwszym i drugim zdjęciu to albispinum bo taką ma nazwówkę a ciernie nie białe przecież
)

Poglądowe na częściowo już zamknięty wagonik bo burza z gradobiciem miała być( i była oczywiście
)

Markuczarny pisze:A śliczna medio, skoro ma żółty środek i czerwone płatki (w ostrym słońcu różowe) to musi być Mediolobivia pygmaea var. orurensis lub jeśli uznajesz odłam od pigmejek tak jak Rausch i ja to Mediolobivia haagei var. orurensis :]

Jakoś mi tak hagejka lepiej brzmi niż pigmejka

Bo ja cierpliwa jestemhen_s pisze:Bardzo ładne kwitnienia. Po etapie zachwytów na innych wątkach masz wreszcie kwiaty u siebie. I to ładne kwiaty!

Agnieszko to one tak same z siebie się popisują.nyskadu pisze:Zadziwiasz dziewczyno kwiatuszkami
Ja do tego ręki nie przykładam

No i zakwitł Lucynko- mam tylko nadzieję, że Cię nie rozczarowałonectica pisze:Chociaż ten czerwony Gymno z takimi wykończeniami płatków... JUŻ wygląda ładnie, a co dopiero będzie, jak się pokaże cały!

Jako, że u mnie ciągle icm. zapowiada opady powyżej skali i niestety ciągle się to sprawdza to walka z żywiołem w toku

Powoli zarastamy mchem, rzęsą i porostami.
Trawniki i rabaty to uprawa wątrobowców i innych takich z nazwy mi nieznanych

Oczko wodne przerobione na zbiornik retencyjny- to nie żart- inaczej pomimo zdrenowanego i utwardzonego wjazdu nie da się korzystać z garażu.
W warzywniaku gdzie stoi wagonik właśnie układamy ścieżki z płyt chodnikowych bo albo się nie wejdzie bo można mimowolnie salto z piruetem w powietrzu uskutecznić (tak ślisko na tej glinie) albo dla odmiany kalosze w podłożu zostają mimo, że właściciel onych wcale tam pozostać nie chce

Ale żeby nie było słońce też czasem tu świeci co wcale takie oczywiste nie jest skoro np w sobotę po 6-tej burzy która mnie z podwórka wygoniła straciłam rachubę ale ze dwie to jeszcze były

Wracając do tego co od słonka zależne.
Notocactus w pełnym rozkwicie na omszałym chodniku

Kolejne mamilarki się stroją w kwiaty

Echinocereusy też chcą mieć swoje pięć minut

Kwitnące gymno
(tak w nawiasie to ktoś wie może czy to na pierwszym i drugim zdjęciu to albispinum bo taką ma nazwówkę a ciernie nie białe przecież

Poglądowe na częściowo już zamknięty wagonik bo burza z gradobiciem miała być( i była oczywiście

- Rejden
- Od: 22 sie 2012, o 18:02
Ale obrodziło w kwiaty u Ciebie.
Notocactus wygląda rewelacyjnie, uwielbiam takie kolorki...
Gymnokalicja co jedno to ładniejsze.
Albispinum czy nie... to i tak bardzo przyciąga moja uwagę, zwłaszcza jego odrosty.
U nas słoneczka brak, to tylko na nocne kwiaty można liczyć.
Dzięki za takie piękne widoki.

Notocactus wygląda rewelacyjnie, uwielbiam takie kolorki...
Gymnokalicja co jedno to ładniejsze.
Albispinum czy nie... to i tak bardzo przyciąga moja uwagę, zwłaszcza jego odrosty.

U nas słoneczka brak, to tylko na nocne kwiaty można liczyć.
Dzięki za takie piękne widoki.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Bardzo, bardzo ładnie. Warto było czekać. 

- KwiAnna
- Od: 16 gru 2010, o 10:28
Ale słoneczne zdjęcia
Aż miło popatrzeć 

- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Ten biały kolor kwiatu jest zachwycający. Jakoś u gymnokalicjów miałam i mam różne kolory, ale tak nieskazitelnego białego nigdy
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
Piotrze, Henryku, Aniu, Iwonko
dziękuję.
Za grosz nie mam chociaż wciąż ją ćwiczę
Na forum jestem krótko ale kaktusy mam już wystarczająco długo, żeby wiedzieć, że one znają swój czas i choćbym się spięła nie wiem jak to nic nie pomoże.
W tym roku czekanie było szczególnie długie bo ta wiosna jakaś mocno nietypowa nie pozwoliła na wystawienie roślin.
Cena tego to kilka przypaleńców i pewnie jeszcze niejeden dołączy do grona
że Ci się podoba ale co to jest
Aniu witaj
wiem, że już się wpisywałaś u mnie ale byłam tak zaaferowana zalewającą mnie zewsząd wodą, że zapomniałam 

Henryku ale to z moją cierpliwością to żart byłhen_s pisze:Bardzo, bardzo ładnie. Warto było czekać.

Za grosz nie mam chociaż wciąż ją ćwiczę

Na forum jestem krótko ale kaktusy mam już wystarczająco długo, żeby wiedzieć, że one znają swój czas i choćbym się spięła nie wiem jak to nic nie pomoże.
W tym roku czekanie było szczególnie długie bo ta wiosna jakaś mocno nietypowa nie pozwoliła na wystawienie roślin.
Cena tego to kilka przypaleńców i pewnie jeszcze niejeden dołączy do grona

Piotruś zimą pewnie będzie przesadzany bo widzę, że z doniczki wyrasta a i nowy substrat mu się należy bo już trochę czasu w tym siedzi- to się przypomnijRejden pisze:Albispinum czy nie... to i tak bardzo przyciąga moja uwagę, zwłaszcza jego odrosty.

Iwonko cieszę sięraflezja pisze:Ten biały kolor kwiatu jest zachwycający. Jakoś u gymnokalicjów miałam i mam różne kolory, ale tak nieskazitelnego białego nigdy

Aniu witaj

- Nadzieja
- Od: 3 sty 2012, o 14:18
Ależ ślicznie u Ciebie. Piękne kwitnienia nam pokazałaś. Jest na czym oko zawiesić 

- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Zazdroszczę tych chwil słońca, nawet jeśli one bardzo krótkie. U mnie leje od wielu dni. A jak nawet chwilami nie leje to chmury szare non stop. Czekam aż mi pąki poodpadają, bo już przestaję wierzyć, że doczekają słońca. I nie mogę zrozumieć, jak to możliwe, że tyle masz kwiatów, choć pogoda do bani, delikatnie mówiąc. Moje pąki nawet o milimetr się nie powiększają. Do kwiatów to daleka droga
Noto bombowy!

Noto bombowy!

Ale Ci obrodziło w kwiaty
Noto super, przepiękny

Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Moje kaktusy i sukulenty