Wiejski ogród początki , radości i problemy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p
Od: 2 kwie 2012, o 15:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wiejski ogród początki , radości i problemy

Post »

Joasiu ale masz piękne kolory róż!!! ;:138
Motylek na dali i pszczółka ! :tan że dało Ci się je uchwycić...
Dobranoc ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja mam pogiętą jakbyś chciała ale wszystkie pasowałyby! i mam żółte irysy co lubią nad wodą rosnąć :roll:
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Joasiu zdjęcie z motylkiem ;:215 ;:215 ;:215 ;:196
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Joasiu śliczne róże,a co do piwonii to warto ją mieć tylko trzeba ją odpowiednio posadzić. Piwonia lubi słoneczko ponieważ Joasiu jest u ciebie mokro i ziemia gliniasta to gdybyś mogła kupić trochę ziemi uniwersalnej do kwiatów i wsypać ją w dołek ,ale tyle by utworzyć niewielką górkę.Piwonie wsadzić w tą ziemie tak, ażeby nad ziemią wystawało ok 1 cm bulwy piwonii wtedy na drugi rok powinna zakwitnąć i można to jeszcze zrobić teraz.

Pozdrawiam Ala
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
gosiaczek12a11
500p
500p
Od: 1 kwie 2012, o 17:20

Post »

Co do Hortensji lubi bardzo dużo wody i kwaśną ziemię. A czy warto mieć piwonie na pewno tak ;:108 Ja co prawda nie mam ( mini zielony zakątek ;:306 ) ale teściowa ma kwitną obficie. Teraz już idzie jesień dlatego już marnie wyglądają ale lubią żyzną ziemię i w suszy wodę, gdyż nie lubią przesuszenia.
Uważam że każda roślina w innym ogrodzie wygląda inaczej , i trzeba ją zaobserwować aby poznać jej zachcianki :;230
Miłej Niedzieli ;:168
Zielony Zakątek !!! Zapraszam Gosiaczek12a11
Gosiaczkowy Przepiśnik !!! Zapraszam Gosiaczek12a11
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam trzy odmiany piwonii rosną u mnie bardzo długo i nigdy nawet gdy było sucho nie musiałam ich podlewać,rosną na suchych słonecznych stanowiskach.
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Witajcie odwiedzający.
Już wyjaśniam otóż piwonię dostałam dokładnie rok temu i rośnie na bardzo słonecznej rabatce.Przed posadzeniem wykopałam nie dołek a dół nasypałam ziemi ogrodowej i dopiero posadziłam.Od wiosny prze całe lato była podlewana Wygląda bardzo marnie i zastanawiałam się co z nią zrobić.Wiem że, piwonie warto mieć tylko czy taka marniznę jak moja. ;:131

Reniu
różyczki to takie zwyklaczki teraz zaczynam kolekcjonować tylko licencjonowane.Nawet nie wiem jakie wymagania ma każda.Na motylka oj długo się czaiłam żeby go sfotografować.
Marysiu wierzba pogięta czy to wierzba która na wiosnę ma kwiatostany zwane 'kotki'. ?Iryski na pewno.Myślałam jeszcze żeby obłożyć kamieniami dookoła i posadzić roślinki na skalniaka.
Grażynko dziękuję czasem się uda zwłaszcza że, aparat płata figle ;:168
Alu tak zrobiłam tylko nie wystawiłam bulwy i może w tym tkwi błąd.Dziękuję za podpowiedz.
Gosiu to fakt każda roślinka wymaga indywidualnej pielęgnacji gdyby było inaczej to w ogrodzie byłoby za prosto.
alicjad31 Czy znasz odmiany tych piwonii?
Miłej i spokojnej niedzieli.Pozdrawiam. ;:cm
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joasiu niestety nie znam tych odmian bo dwie dostałam od znajomych ,a trzecią ,którą bym polecała rosła u mojej mamy od jakichś 40 lat ,ale jeślibyś chciała tę odmianę ,to podaj mi swój adres na maila to chętnie ci wyślę.Ala
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p
Od: 24 mar 2013, o 07:26

Post »

Uff! Wpadłam z rewiztą i przeczytałam cały wątek! Od deski do deski :)
Też mam glinę :D ,na północy kraju też występuje.
Piękna ketmia ,moja zmarzła po pierwszej zimie,pewnie na złym stanowisku posadziłam. Były to początki mojego zaznajamiania się z roślinami.
Ja o hosty i żurawki w ogóle nie dbam jakoś specjalnie,posadziłam i zapomniałam,teraz podziwiam. Kiedyś pewien ogrodnik z fajnej szkółki powiedział mi,że to nie tak,że rośliny wolące półcień nie będą rosły w słońcu,będą! jednak znacznie wolniej i mogą być podatniejsze na choroby. Tak więc stwórz im warunki jakie chcą,a zaczną rosnąć jak wariaty :)

Mój DONek ,jak szczenięciem był,też przybiegał do domu z różnymi rzeczami w pysku,a to pędy jeżyny a to leszczyna ( wyrwana z całą bryłą korzeniową podczas zimy) Dostała burę parę razy i się uspokoiło. :)

Orzecha włoskiego mimo wszystko szkoda. Ponoć wolą być dwa ,żeby owocowały. Ja mam jednego 5-cio latka i w tym roku jeden owoc wisi i dojrzewa :heja Orzechy wydzielają substancję odstraszającą robactwo,muchy ,u mnie rośnie przy śmietniku.
A piwonie bardzo wdzięcznymi roślinami są! alicjad31 trafnie wskazała,żeby uważać jak się ją sadzi,jak będzie za głęboko ,nie zakwitnie. A jeśli masz obawy co do wyglądu jej liści ( że żółto-brązowe się robią) to one tak mają o tej porze roku :) Jest tu na forum jedna (może nie jedna) specjalistka od piwonii ,która ma ich mnóstwo i z doświadczenia radzi,żeby im nie dogadzać! Piwonie ponoć nie lubią nadgorliwości :D
Podziwiam za te ciężkie roboty,które już za Wami i życzę sukcesów w tym, co jeszcze Was czeka. Trzymam kciuki :)
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Joasiu starsze egzemplarze mają włochate kotki, ale pogięta charakteryzuje się pogiętymi gałązkami - to ta której gałęzie ubieramy pisankami na Święta Wielkanocne.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Joasiu,wszystkie wierzby mają kwiaty w postaci kotków inaczej bazi, one mogą byś większe lub mniejsze ,węższe lub grubsze ,bardziej mechate lub mniej,o różnych odcieniach, ale to są zawsze kotki, dekoracyjny wygląd wierzby oprócz kotków zapewnia jej też kolor kory i kształt pędów,a co do piwonii to jej nie ruszaj ,piwonie bardzo nie lubią przesadzania,najbardziej lubią siedzieć w jednym miejscu 30lat ,jeżeli jest posadzona w miejscu nasłonecznionym i dałaś dobrą ziemię to nie potrzeba jej ruszać ,jeżeli posadziłaś ją za głęboko,to bardzo opóźni kwitnienie ,więc może da się rękami (żeby nie uszkodzić narzędziem jej mięsistego korzenia) odgrzebać ziemię wokół piwonii i odsłonić nasadę i tak zostawić,piwonia wytrzymuje bardzo duże mrozy chociaż jej korzenie są praktycznie na wierzchu,Joasiu ty jesteś bardzo niecierpliwa i już i teraz chciałabyś mieć wszystko urośnięte ,spokojnie moje śliczności na wszystko trzeba czasu,twojej piwonii nic nie ma ,ona po prostu jest bardzo młoda ,liście ma brzydkie bo jest jesień i na nią już czas,zostaw jej te liście na zimę nie ścinaj ich ,niech ona się nimi otuli,sprzątniesz na wiosnę
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Joasiu, ja każdej swojej hortensji kopałam dość spory dół i wypełniałam go ziemią z worka zmieszaną z kwaśnym torfem (torfu więcej) - tu fotka akurat dołów pod róże, ale hortensjom kopałam podobne (M. nie ma długich nóg, ale ok. 50 cm na głębokość spokojnie :D http://img822.imageshack.us/img822/6109/p4190413.jpg ). I wody, wody i jeszcze raz wody, tak jak pisze Gosia. Spróbuj wiosną zrobić gnojówkę z pokrzyw - to był mój jedyny nawóz w ogrodzie w tym roku dla młodych roślin. Na pewno nie ma 100% przepisu na udaną hodowlę danej rośliny, ale u mnie akurat te metody się idealnie sprawdziły, więc się nimi dzielę, a nuż będą skuteczne i u Ciebie :wit
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Joasiu :wit
Piękne te Twoje różyce,piękne :D
Ja mam sporo NN,Bo jak kiedyś kupowałam to nazw nie zapiusywałam :( Teraz wszysko co kupuję to już zapisuję ;:108
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Witajcie.Początek tygodnia i zimno a na dodatek wieje .Mam nadzieję że, macie lepszą pogodę.
alicjad31Odmiany które mają tyle to najlepsze.Oczywiście że chciałabym jeżeli jest taka możliwość.Dziękuję ;:196
Martusiu ;:196 zgadza się .z ta moją niecierpliwością.Ale zrobię jak mówisz odgarnę troszkę ziemi i tak zostawię do wiosny.Ja tez zauważyłam że, to co jest posadzone na wiosnę lepiej się przyjmuje.Zamówiłam kilka roślinek ale chyba na tym poprzestanę i reszta będzie domówiona na wiosnę.Moja Piwonia miała takie liście przez całe lato ,dlatego zaczęłam się zastanawiać co z nią zrobić.Miałam tez robić porządki generalne na rabatce ale zostawię to do wiosny.Czekam na przekwitnięcie dali i cynii bo chciałabym zebrać nasionka i koniec , mogę więcej krzywdy wyrządzić roślinie jak zyskać.W miejsce jednorocznych posadzę to co mam kupione czyli pigwowiec japoński,wrzosy .Dziękuję Martusiu.
Marysiu to już wiem która to jest.
Milenko robię podobnie nawet większe dołki kopię ze względu na ziemie ale tez jest sporo gruzu.kiedyś w tym miejscu był budynek mieszkalny który został zburzony a część gruzu została rozłożona na obecnym trawniku i rabatce.Na ten gruz położono warstwę ziemi.Zakładając rabatkę kopałam i wybierałam cegły i kamienie ale wiadomo nie da się wybrać tak dokładnie.Dlatego tez kopałam dołki i wsypywałam ziemię z worków i dopiero sadziłam.Ale dołek wykopany przez twojego M to jakby od cyrkla odmierzony równiutki ;:108 Wieczorkiem wrzucę zdjęcia. Torf tez dołożony.Gnojówka z pokrzywy tez zrobiona .W tym roku miałam sporo mszycy na różach pryskałam tylko roztworem z pokrzywy i czosnku.Pomogło.

Dziękuję za rady i porady ;:196 ;:168
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

U mnie też dziś pogoda jakaś taka... Nie ma co narzekać, bo nie pada, ale jest już tak nostalgicznie, zimno i zaczynają się okropne wiatry, których nie cierpię ;:219 Mimo wszystko miłego dnia ;:196
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”