Witam w ogrodzie u Aguniady cz.11
- AniaDS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz.11
Hm.. ja jak myślę o tiramisu to od razu mi ciężko w brzuszku 

Aniu, ciężko? Ja odczuwam nieopisaną błogość 
Marysiu, już wpadłam i skosztowałam - bajka
PanieM, to była taka przenośnia, nie bierz jej do siebie
W razie czego Cię obronię
Dorotko, czuję się już dobrze, jestem taka happy!
Aga, no może i w morze...

Marysiu, już wpadłam i skosztowałam - bajka

PanieM, to była taka przenośnia, nie bierz jej do siebie

Dorotko, czuję się już dobrze, jestem taka happy!

Aga, no może i w morze...

- lulka
- Od: 31 mar 2011, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja zamiast robic tiramisu, kupiłam w osiedlowym Muffinku...Iza sama robi ciastka, ciasta, ciasteczka mmmm...pychota, tylko te jej wypieki maja telepatyczny kontakt z moja pralką i jakos dziwnie ubrania mi sie kurcza 

- Jagodka
- Od: 24 sty 2011, o 22:03
Agulku...jakże się cieszę , że jesteś happy ...ale ja nie o tym ...cicho sza , by nie daj Boże zaś wylazło
.
Myślałam nad realnym widokiem klonu ...a nie podoba Ci się buk Tricolor ? Chyba , że za ciemno Twoim zdaniem by ten zakątek wyglądał ? Katalpa bignoniowata
ładna prawda ?
Buk Tricolor
Miłego wieczoru

Myślałam nad realnym widokiem klonu ...a nie podoba Ci się buk Tricolor ? Chyba , że za ciemno Twoim zdaniem by ten zakątek wyglądał ? Katalpa bignoniowata
ładna prawda ?
Buk Tricolor
Miłego wieczoru

Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
"każdy facet mysli, ze kobiety marza o ksieciu. To bzdura. One marza o tym, zeby sie najesc i nie przytyc" 

-
- Od: 24 sty 2011, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Agnieszko!
Te krople rosy dodają roślinom urody ale jednocześnie przypominają,że to jesień i nie długo zima.A ja bardzo nie lubię tej pory roku.Dziękuję Ci za wizytę w naszym leśnym ogrodzie,ponieważ świadczy to,że pamiętasz o nim.Twoje fotki to dzieła sztuki.
Pozdrowienia Edward
Te krople rosy dodają roślinom urody ale jednocześnie przypominają,że to jesień i nie długo zima.A ja bardzo nie lubię tej pory roku.Dziękuję Ci za wizytę w naszym leśnym ogrodzie,ponieważ świadczy to,że pamiętasz o nim.Twoje fotki to dzieła sztuki.
Pozdrowienia Edward

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
A ja ma pytanie z gruntu techniczne. Czy tam nie bedzie szła gdzies rurka od gazu?
Bo jeśli tak to drzewko odpada. Chyba, że podłączenie będzie w zupełnie innym miejscu.
Ja przy zmianie na gaz płynny musiałam zmieniac wszystkie rury doprowadzające gaz do domu, bo były za cienkie.
20 m. rycia w trawniku i rabatach.
A jeśli drzewko to może cos kwitnącego? Taka Stewartia pseudocamelia?
Ale klon tez kusi. Jak pamiętasz też jestem na etapie wyboru drzewka.
Bo jeśli tak to drzewko odpada. Chyba, że podłączenie będzie w zupełnie innym miejscu.
Ja przy zmianie na gaz płynny musiałam zmieniac wszystkie rury doprowadzające gaz do domu, bo były za cienkie.
20 m. rycia w trawniku i rabatach.
A jeśli drzewko to może cos kwitnącego? Taka Stewartia pseudocamelia?
Ale klon tez kusi. Jak pamiętasz też jestem na etapie wyboru drzewka.
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Buk bardzo kolorowy
U mnie pewnie by nie pasował, ale nie zarzekam się.
Nadal bez przymrozku, choć robi się coraz chłodniej.

Nadal bez przymrozku, choć robi się coraz chłodniej.
Słoneczne dzień dobry!
Ewa, miałam właśnie pytać o temperatury u Ciebie... tu pokazywało rano 4st, bez szronu, za to z pięknym słońcem o poranku. To zapowiada ładny dzień, aż się chce żyć... pozdrawiam znad kubka aromatycznej kawy
Gosiu, to ważne, że zwracasz uwagę także na takie aspekty. Znaczy, że masz już doświadczenie i potrafisz doradzić, biorąc pod uwagę różne alternatywy i ryzyka. U nas skrzynka gazowa i docelowe przyłącze idzie z drugiej strony ogrodzenia, także w miejscu po zbiorniku gazu śmiało można sadzić spore drzewo. Polecając Stewartię, kusisz mnie niesamowicie - ja lubię takie oryginalne cukiereczki... Myślę jednak, że przy naszych ostrych zimach, posadzenie drzewa o preferencjach do raczej łagodniejszego klimatu, byłoby dla młodej rośliny ryzykowne. A może się mylę? Ty podjęłaś decyzję? Jakie drzewo zaprosisz do siebie?
Edwardzie, dziękuję za odwiedziny - bardzo mi miło, że pamiętasz o moim ogrodzie... fotografowanie przyrody bardzo mnie fascynuje, zatem staram się korzystać z chwil, kiedy to jesień, opadająca mgła, czy lekki szron, malują cudowne obrazy... Miło powspominać takie widoki zimą. Dawno nie byłam w leśnym ogrodzie, więc w wolnej chwili na pewno odwiedzę Twoje przyjazne włości... pozdrowienia!
Julek, złotymi zgłoskami powinno się pisać tę sentencję
Ewa, świetne, prawda?
Magda, kupiłaś tiramisu, jak rozumiem?
Jagódko, bardzo dziękuję za rady i proszę o następne pomysły (aczkolwiek jak się zapewne domyślasz, na klona jestem prawie zdecydowana)... Katalpę (Nana) mam w tym miejscu, w samym rogu, o ogromnej już koronie... Uwielbiam ją i cieszę się, że po zniknięciu zbiornika, zostanie nieco bardziej wyeksponowana. Buk Tricolor budzi we mnie mieszane uczucia: z jednej strony kolorystyka zachwyca, z drugiej trochę przytłacza, ale to chyba dlatego, że ja w ogóle nie przepadam za variegatami. Wolę spokojniejsze barwy, nawet jeśli są mocne, to raczej powinny być jednobarwne. Dziękuję za propozycje, Jagódko!

Ewa, miałam właśnie pytać o temperatury u Ciebie... tu pokazywało rano 4st, bez szronu, za to z pięknym słońcem o poranku. To zapowiada ładny dzień, aż się chce żyć... pozdrawiam znad kubka aromatycznej kawy

Gosiu, to ważne, że zwracasz uwagę także na takie aspekty. Znaczy, że masz już doświadczenie i potrafisz doradzić, biorąc pod uwagę różne alternatywy i ryzyka. U nas skrzynka gazowa i docelowe przyłącze idzie z drugiej strony ogrodzenia, także w miejscu po zbiorniku gazu śmiało można sadzić spore drzewo. Polecając Stewartię, kusisz mnie niesamowicie - ja lubię takie oryginalne cukiereczki... Myślę jednak, że przy naszych ostrych zimach, posadzenie drzewa o preferencjach do raczej łagodniejszego klimatu, byłoby dla młodej rośliny ryzykowne. A może się mylę? Ty podjęłaś decyzję? Jakie drzewo zaprosisz do siebie?
Edwardzie, dziękuję za odwiedziny - bardzo mi miło, że pamiętasz o moim ogrodzie... fotografowanie przyrody bardzo mnie fascynuje, zatem staram się korzystać z chwil, kiedy to jesień, opadająca mgła, czy lekki szron, malują cudowne obrazy... Miło powspominać takie widoki zimą. Dawno nie byłam w leśnym ogrodzie, więc w wolnej chwili na pewno odwiedzę Twoje przyjazne włości... pozdrowienia!
Julek, złotymi zgłoskami powinno się pisać tę sentencję

Magda, kupiłaś tiramisu, jak rozumiem?
Jagódko, bardzo dziękuję za rady i proszę o następne pomysły (aczkolwiek jak się zapewne domyślasz, na klona jestem prawie zdecydowana)... Katalpę (Nana) mam w tym miejscu, w samym rogu, o ogromnej już koronie... Uwielbiam ją i cieszę się, że po zniknięciu zbiornika, zostanie nieco bardziej wyeksponowana. Buk Tricolor budzi we mnie mieszane uczucia: z jednej strony kolorystyka zachwyca, z drugiej trochę przytłacza, ale to chyba dlatego, że ja w ogóle nie przepadam za variegatami. Wolę spokojniejsze barwy, nawet jeśli są mocne, to raczej powinny być jednobarwne. Dziękuję za propozycje, Jagódko!
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Cześć Aguś!
Widzialam ostatnio w gazecie artykul o berberysach i z opisów wynikało, ze do 1 metra wys. rosnie Atropurpurea Nana, masz go moze u siebie?
A propos Stewartia pseudocamelia, mam ją od wiosny, na razie to malutki krzaczek
Ciekawa jestem jak zniesie zimę i czy zakwitnie w przyszłym roku...
Milego dnia
Widzialam ostatnio w gazecie artykul o berberysach i z opisów wynikało, ze do 1 metra wys. rosnie Atropurpurea Nana, masz go moze u siebie?
A propos Stewartia pseudocamelia, mam ją od wiosny, na razie to malutki krzaczek

Milego dnia

Kasiu, miłego dnia również
Berberysów Atropurpurea Nana akurat nie mam, ale się zasadzam, między innymi na nie, być może w kontekście zapełnienia od frontu części rabaty wstydu - zobaczymy
(będziesz zadowolona z plamy czerwieni, którą w tamtym miejscu sugerowałaś?). Właściwie to nie wiem dlaczego mam tylko kilka odmian - uwielbiam te krzewy. Koniecznie muszę dokupić Harlequiny, bo te mnie powalają. Czy A. Nana chcesz wkomponować u siebie? Może rabata trawiasto-berberysowa? Pokazywałaś u siebie krzaczek Stewartii? Kwitł w tym roku?

- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Aguś, Stewarcję mam młodziutką, jeszcze nie kwitła, dostałam w gratisie do wiosennego zamówienia
Berberysy chciałam posadzić koło świerka srebrnego na froncie domu, Julek podczas ostatniej wizyty upewnił mnie w przekonaniu, że to będzie fajny akcent kompozycyjny. Z trasami wciąż myślę, spodobała mi się ostatnio ostnica brodkowata i chciałabym ją na angielskiej rabacie, ale Gosia/Margo pisała ze słabo zimuje...wciąż myślę, cała zima przede mną. Zrobię kilka szerszych ujęć ogrodu to noże mi podpowiesz gdzie byś widziała u mnie trawiastą rabatę, bo ja jakoś mam problem z jej umiejscowieniem...
Julek też jej u mnie nie widział 

Berberysy chciałam posadzić koło świerka srebrnego na froncie domu, Julek podczas ostatniej wizyty upewnił mnie w przekonaniu, że to będzie fajny akcent kompozycyjny. Z trasami wciąż myślę, spodobała mi się ostatnio ostnica brodkowata i chciałabym ją na angielskiej rabacie, ale Gosia/Margo pisała ze słabo zimuje...wciąż myślę, cała zima przede mną. Zrobię kilka szerszych ujęć ogrodu to noże mi podpowiesz gdzie byś widziała u mnie trawiastą rabatę, bo ja jakoś mam problem z jej umiejscowieniem...

-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Hejka, dziś mała sobota
Potem już z górki
nie częstują tu gdzieś kawą? M zapomniał kupić mleka i nie piłam jeszcze
Coś ostatnio ta gosposia zaczyna mi się buntować.
No nic, idę w takim razie na dół do barku po kawę. Choć w porównaniu z tą od M, to robią takie paskudztwo
miłego
u mnie rano było -0,5 brrrrrr

nie częstują tu gdzieś kawą? M zapomniał kupić mleka i nie piłam jeszcze

No nic, idę w takim razie na dół do barku po kawę. Choć w porównaniu z tą od M, to robią takie paskudztwo

miłego

- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
A u mnie rano w miarę ciepło i sucho, zapowiadało to deszcz, no i jak wchodziłam do przedszkola to nie padało, a jak wychodziłam to już padało. Po drodze coraz mocniej i mocniej. Jednak ulewy nie ma.
Berberysy są świetne, mnie podobają się te Twoje na froncie, rosną strzeliście do góry.
Berberysy są świetne, mnie podobają się te Twoje na froncie, rosną strzeliście do góry.