Minibotanik Jacka cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.7

Post »

Jacku
Podziwiam Cię za pomysł i realizację transformacji zakątka przy ceglanej ścianie :D
Takie pomysły mi imponują, nie wywalenie kasy i kupienie wszystkiego gotowego i postawienie / posadzenie.
Dzięki podobnym rozwiązaniom ogród nabywa indywidualnych i niepowtarzalnych cech.
Mam nadzieję, że i u nas będzie podobnie, kiedyś wkomponuję przydomowy ogród w obwódkę z kamiennych fundamentów po stodole.
Bardzo cieszą tak długo wyczekiwane kwiatuszki, chyba nigdy tak nie czekaliśmy, jak tej wiosny :D Na pocieszenie w bliższej pasiece gdzie mamy też ogródek jest więcej wody, zastanawiam się, jak ją zatrzymać, tzn. przechować :)
Jacku, mam już ranniki, widziałeś :wink: Czy muszą rosnąć pod drzewami, czy nie koniecznie ? Można posadzić w nieosłoniętym miejscu ?
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Widzę, że wszędzie już wiosna. U mnie nawet barwinek zakwitł. :-P

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Grażynka, po takich opadach śniegu było wiadome, że będzie stała woda. Lustro wody gruntowej nadal wysoko więc wystarczy niewielkie obniżenie i woda na powierzchni. Aż się dziwię, że kwiaty to jakoś znoszą. No nie wszystkie niestety.
Kącik ceglany ze ścieżką, która Ci się tak podoba (dziękuję 8-) ) już zagospodarowany. Róże mnie nie biorą, na ławeczce i tak bym nie siedział więc będzie tak jak jest, czyli przy murze funkie, kokorycze i inne do półcienia, w srodku koła grujecznik jap. a pod nim żurawki i im podobne. Front tej rabaty zajęły trawy i dostaną jeszcze więcej miejsca w miarę poszerzania rabaty (w planach)

Michale, drzewa są na granicy mojej działki ale już za siatką. Mam z nimi utrapienie, bo korzenie ich zabierają przestrzeń moim roślinom. Muszę przearanżować tę część ogrodu, bo cieniolubne wysychają tam.

Agnieszko, ranniki masz piękne. Widziałem 8-) One nie muszą rosnąć pod drzewami ale jest warunek - nie mogą wyschnąć latem, co zdarza się, bo cebulki bardzo płytko. Dobrym rozwiązaniem jest kora i trochę bardziej zwięzła gleba.
Bardzo ładnie napisałaś o tworzeniu indywidualnego ogrodu ;:180 Też jestem tego zdania - tworzyć ogród w oparciu o to, co w nim już jest, nie piętrzyć kosztów, pozwolić sobie na eksperymenty, nawet mały chaos, z którego rodzi się z czasem koncepcja i harmonia.
Właśnie robię kolejną alejkę z surowców wtórnych - starych desek, gruzu i starego piasku, który wywaliliśmy, robiąc wylewki podłóg 8-)
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Jacku szkoda że u Ciebie taki wysoki poziom wody w ogrodzie , u mnie ładnie obeschło.

Mam nadzieję że szybko wyschnie .
U mnie w domu zakwitł drugi liliowiec , zdj. na wątku.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku nie twierdzę, że masz coś zmieniać. ;:185
Bo i tak wygląda cudnie. ;:215
Mnie się po prostu tak skojarzył ten zakątek na pierwszy rzut oka.
Wiesz....ja kobietą jestem to i romantyczne zakątki w moim guście. :;230
U mnie woda już zeszła ze ścieżek i trawnika chociaż dalej błoto.
A jak u Ciebie ?
A może pomogło by coś na kształt suchego potoku, jak u Tary.
Wiosną i jesienią byłby pełny wody a latem jego imitacją. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Jacku z tą wodą każdej wiosny to możemy sobie podać rękę ...
To, że śnieg zginie to jeszcze mało bo woda musi wsiąknąć, a przecież cienka warstwa rozmarzniętej aż tyle wody nie przyjmie i trzeba czekać.
Po paru latach kolejne montowane rury trochę poprawiły ten stan bo ścieżki poniżej poziomu grządek i tak wypoziomowane,że woda ścieka do rur a stamtąd już do stawu.
Zaczniemy troszkę później a teraz można oddać się przyjemności siania do pojemników.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Bardzo mi się podoba ten ceglany zaułek. Mam słabość do takich widoków. Ponad 20 lat mieszkałam przy Murach Miejskich z XIV wieku. Niestety najbardziej dał im się we znaki wiek XX :(
Wiosna w tym roku szła długo, ale jak przyszła to się rozszalała na całego. Prawdziwa eksplozja. Wszystko ruszyło z kopyta by nadrobić spóźnienie :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piszę już trzeci raz, bo jakieś licho siedzi i kasuje mi wszystko :evil: Powoli moja cierpliwość się kończy ale próbuję jeszcze raz:

Loki, wiosna rozwija się błyskawicznie i teraz jest czas cieszenia się każdym drobiazgiem roślinnym! Barwinek potrafi zaskoczyć, choć moim to jeszcze daleko do kwitnienia. Za to groszek wiosenny tuż, tuż (pamiętam, że Ci się podobał w ub. roku)

Geniu, przywykłem już do tych podtopień i staram się urządzać ogród w zgodzie z naturą a nie przeciwko niej. Przecież wiele roślin lubi takie warunki. A inne przesadzam w suchsze miejsca.
Liliowce o tej porze roku- gratki ;:333

Grażynko, wiem, wiem; nie Ty pierwsza widziałabyś przy murze ceglanym ławeczkę i róże :lol: Ale ja muszę tam jeszcze upchnąć trochę roślin więc na inne pomysły już miejsca nie starczy.
Suchy potok - to dobra myśl i już się kiedyś do niej przymierzałem. Ale na najbliższe 2 lata nie starczy na to czasu.
Na szczęście woda opada i pozostało tylko rozlewisko wokół dołu pod oczko. Przynajmniej dół zbiera wodę i nie rozlewa się bardziej.

Krysiu, mój teren jest na tyle duży, że mogę przenieść się z działaniami ogrodniczymi na suchsze miejsca. Więc cały poprzedni tydzień tyrałem z taczkami (gruz, piach, ziemia) i w sobotę dosłownie padłem. Ale dziś znów mam zapał do pracy i zaraz biegnę, bo tydzień zapowiada się obiecująco. Nie chcę stracić ani minuty! W doniczkach już dość się nabawiłem przez cały marzec; teraz tylko z doskoku i wynoszenie doniczek, by się rośliny hartowały. Póki nie zrobię szklarni to tak się będę męczył z tym wynoszeniem :?
Terenu nie osuszam, tak jak wyżej pisałem - wiele roślin dobrze sobie tam radzi (sadźce, lobelie, krwawnice, irysy wodnolubne, rdesty, tojeście itd).

Izo, mury ceglane dają wspaniały chłód i są pięknym tłem dla roślin. Mój jest trochę za niski i muszę jeszcze pomyśleć, jak osłonić rośliny cieniolubne, które tam zaplanowałem :idea:
Tak wiosna szaleje! Temperatury ciut za wysokie i sezon na szafrany będzie krótki. Dlatego dziś zrobię prezentację drobnokwiatowych, które w tym roku nadrabiają poprzedni kiepski sezon szafranowy. Wczoraj niebo zachmurzone i były pozamykane. Ale dla niektórych odmian to właściwie atut, bo lepiej prezentują się w pąku 8-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzień dobry! Coś pusto tu :(
Były szafrany w pąkach ale słońca teraz nie brakuje więc się otwierają jak tylko mogą szeroko a w ich kielichach niemal kąpią się w pyłku trzmiele. Wspaniały widok:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Bardzo ładne odmiany krokusów :D kazda rozpoznana i opisana ;:180 Niestety u mnie rozpoznania w tym względzie brak :oops:
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

U mnie krokus firefly nie wyszedł ;:185
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, rozpoznane tylko dwie odmiany, a pozostałe trafiły do mnie z nazwami więc nie ma problemu. Mam jednak i nierozpoznane szafrany :(

Dorotko, 'Firefly' ładny jasnofioletowy szafran, choć jest wiele podobnych do niego

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ja tak jak Ania - mam, ale bez nazw.
Dla mnie ważne jest to, że mimo wszystko zakwitły i spisały się na medal, chociaż po zeszłej zimie spisałam wszystkie prawie na straty.
Grażyna.
kogro-linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Masz rację, że te wyjątkowo wysokie temperatury szybko "wykończą" krokusy. Szkoda...Bardzo je lubię. Co roku dosadzam kolejne odmiany lub tanie bezimienne cebulki z supermarketów. Wszystkie są piękne i cieszą oczy wiosną.
Warto mieć też odmiany botaniczne. Nie są tak okazałe, ale sporo wcześniej kwitną niż wielkokwiatowe.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku krokusy prześliczne, to moje ulubione witające wiosnę kwiatuszki :D Część mi już przekwitła, ale na szczęście niektóre odmiany są późniejsze i jeszcze zdobią ogródek. To było do przewidzenia, że po tak długiej zimie wiosna przyjdzie nagle i z wysokimi temperaturami..... szkoda, bo kwiatuszki tak szybko przekwitają.....
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”