Piszę już trzeci raz, bo jakieś licho siedzi i kasuje mi wszystko

Powoli moja cierpliwość się kończy ale próbuję jeszcze raz:
Loki, wiosna rozwija się błyskawicznie i teraz jest czas cieszenia się każdym drobiazgiem roślinnym! Barwinek potrafi zaskoczyć, choć moim to jeszcze daleko do kwitnienia. Za to groszek wiosenny tuż, tuż (pamiętam, że Ci się podobał w ub. roku)
Geniu, przywykłem już do tych podtopień i staram się urządzać ogród w zgodzie z naturą a nie przeciwko niej. Przecież wiele roślin lubi takie warunki. A inne przesadzam w suchsze miejsca.
Liliowce o tej porze roku- gratki
Grażynko, wiem, wiem; nie Ty pierwsza widziałabyś przy murze ceglanym ławeczkę i róże

Ale ja muszę tam jeszcze upchnąć trochę roślin więc na inne pomysły już miejsca nie starczy.
Suchy potok - to dobra myśl i już się kiedyś do niej przymierzałem. Ale na najbliższe 2 lata nie starczy na to czasu.
Na szczęście woda opada i pozostało tylko rozlewisko wokół dołu pod oczko. Przynajmniej dół zbiera wodę i nie rozlewa się bardziej.
Krysiu, mój teren jest na tyle duży, że mogę przenieść się z działaniami ogrodniczymi na suchsze miejsca. Więc cały poprzedni tydzień tyrałem z taczkami (gruz, piach, ziemia) i w sobotę dosłownie padłem. Ale dziś znów mam zapał do pracy i zaraz biegnę, bo tydzień zapowiada się obiecująco. Nie chcę stracić ani minuty! W doniczkach już dość się nabawiłem przez cały marzec; teraz tylko z doskoku i wynoszenie doniczek, by się rośliny hartowały. Póki nie zrobię szklarni to tak się będę męczył z tym wynoszeniem
Terenu nie osuszam, tak jak wyżej pisałem - wiele roślin dobrze sobie tam radzi (sadźce, lobelie, krwawnice, irysy wodnolubne, rdesty, tojeście itd).
Izo, mury ceglane dają wspaniały chłód i są pięknym tłem dla roślin. Mój jest trochę za niski i muszę jeszcze pomyśleć, jak osłonić rośliny cieniolubne, które tam zaplanowałem
Tak wiosna szaleje! Temperatury ciut za wysokie i sezon na szafrany będzie krótki. Dlatego dziś zrobię prezentację drobnokwiatowych, które w tym roku nadrabiają poprzedni kiepski sezon szafranowy. Wczoraj niebo zachmurzone i były pozamykane. Ale dla niektórych odmian to właściwie atut, bo lepiej prezentują się w pąku