Mój kawałek na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój kawałek na ziemi

Post »

Ok,spróbuję zrobić odkłady :wit chusiawka :;230 ;:333
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No ładnie...wieki mnie nie było, ale ogródka nie było to co miałam pokazywać, całą jesień rśliny przenosiłam w jedno miejsce co by spokojnie do wiosny przezimowały.
Było tak
Obrazek

A tak przechodziła dewastacja
Obrazek
Niedawno jeszcze było tak
Obrazek
Potem porzyczylismy malutkiego sprzęcika do uprawienia i eM jeżdził :D

Obrazek Obrazek
Teraz to wyglada tak...nawet coś kwitnie
Obrazek

Obrazek Obrazek
Kilka roślin też już wsadziłam, wczoraj na targach w Kielcach co nieco kupiłam i czekaja na wsadzenie ale u mnie dziś tak wieje że głowa pęka a przed chwila zaczeło lać, z jednej strony dobrze bo trawnik podleje ale miała dziś przyjechać koparka żeby wyrównac drugą część pod warzywniak i mops ;:222
filipekS
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 mar 2015, o 11:54

Post »

Nawet nie wiedziałem, że są takie kwiaty jak rozwary:)
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

Witaj filipekS :wit cieszę się że zajrzałeś :D
Rozwary są cudne, bardzo lubię te rozdęte baloniki...chyba nawet bardziej niż rozkwitnięty kwiat :)

Dziś miałąm chwilę i w końcu pomierzyłam ile trzeba gazonów, cegły itp....co by porobić obrzeża, starą kostkę mam to ułoże ścieżkę do chusiawki ....słonko wyszło ;:oj może koparka dojedzie, lecę wykopać maliny :heja
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiula ,dajesz radę ;:215 Kawał terenu,potencjał ogromny,ale wydatek :shock:
Będzie piknie ;:196 :wit
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale zmiany ;:224 ;:224
Fajnie,że masz taką dokumentację.Ja prawie takiej nie posiadam :cry:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Kasiu dobrze, że wróciłaś ;:215 Dokumentacja zrobiona i będziesz teraz porównywać, a rośliny szybko zarosną i będzie wspaniały ogród!
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Kasiu hej :wit fajnie, ze wróciłaś ;:138
Ogromne zmiany widzę i powiem ci, że troszkę zazdroszczę bo masz dużo miejsca na nowe rośliny, u mnie ścisk okrutny a tyyyyle jeszcze bym chciała.
Pochwal się co kupiłaś.
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

Witajcie u mnie :wit
Mam nadzieję w końcu rozwinąć ten wątek bo od 2013 poczyniłam dopiero 49 stron :shock: coś mało.
Tak więc prace na ogrodzie trwają, wczoraj ogarnęłam tunel, posiałam trochę warzyw i nowalijek. Popikowałam szałwie i aksamitki, I tu mam pytanie do ciebie Anym bo w końcu spotkałam na swojej drodze tytoń, powschodził dość ładnie tylko powiedz jaki duży musi być żeby go przepikować, mój ma dopiero 0,5 cm.Powysiewałam też kilka bylin: powojnik tangucki, przetacznik,chaber wielkogłówkowy i gajlardię bo mi gdzieś znikła rok temu, na razie wszystko ładnie powschodziło.
W Kilecach też kilka roślin kupiłam sobie:Wielosiła błękitnego, pustynniki,pierwiosnek viala....bo z nasion mi nie wyszedł, dwie azalie japońskie...bo do tej pory nie miałam żadnej, jedna ma kwitnąć na lilowo, a druga to maruschka. Kupiłam też rannika, słonecznice, paciorecznik "cośtam pink".... nie pamiętam, tojad o różowych kwiatach i irysa ,też nazwy nie pamiętam w tej chwili ;:224 No jak porosną to będę się chwalić...a i jeszcze dwie dalie ...ale jakie będą to wiem z doświadczenia, okazuje się dopiero jak zakwitną ;:306
Tylko pogoda mnie dobija, wiatr suszy ziemię, co wieczór latam z wężem, trawa zaczyna wschodzić i bez podlewania nic z niej nie będzie...a tu teraz jeszcze zimno zapowiadają ;:222

A teraz ciut kwitnących

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kasiu i u mnie jest bardzo sucho, moja glina wygląda koszmarnie. Nic nie daje nawożenie jej i uprawa ciągle są to suche grudy ;:131 Widzę szał zakupowy Tobą owładną i masa ciekawych roślin przybędzie ;:333 Tytoń wysiany to łączka i ja ją pikuję kępkami tak jak lobelię. Gailardia tak ma to krótko kwitnąca roślina i na ogól jest góra dwa sezony. teraz dostałam nasiona wysokiej odmiany i ona podobno ma być dłużej, a jak będzie to się okaże jak wykiełkuje :D Jak Ci zakwitną wszystkie rośliny, o których piszesz to błyskawicznie ożywisz wątek i będzie nowa część ;:306
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

Marysiu mam taką nadzieję że wszystko się ładnie porozrasta i zakwitnie, bo to klepisko mnie dobija. Ty masz glinkę a ja mam , chyba ił, taka biała glina z białymi kamykami, znaczy patent na nią już mam, trzeba rabatki powykładać przeleżałym obornkiem czy nawet skoszoną trawą, wtedy wilgoć się fajnie utzrymuję i nie robi się skała, bo teraz to nawet motyczką nie dziabniesz :evil: Ale trawnik dopiero kiełkuję, obornika troszkę mam,trochę ziemi mam przywieźć od wójka, ze starej obory, od lat nieużywana i zrobiła się super czarna ziemia. Tak że roboty mnie czeka masa, tylko żeby pogoda się choć trochę ustabilizowała, wczoraj 20 a dziś tylko 2* ;:202 a do tego taki zimny wiatr, ale kwietnia już nie długo zostało, maj do Ogrodników mam nadzieję szybko zleci i będzie cieplutko.
Wczoraj posiałam już wszstkie warzywa, tylko fasola i ogórki czekają na cieplejsze dni.
Uporządkowałam też rabatę w której rozpanoszyły się pokrzywy, to wredne bestie, nie wiedziałam że mają taaaaaakie długie rozłogi ;:14 ale dałam im radę,tylko moje łapcie dziś są jak by kto szpilkami kłuł ;:131 ... później obcykam rabatkę to pokarzę.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kasiu to ja też mam podobną glebę? zresztą zobaczysz sama :roll: Z obornikiem fajna sprawa, tylko raczej tym czarnym niż świeżym, bo po świeżym to mało kwiatów bo w nim dużo azotu i wszystko idzie w liście. Daję różniste dodatki: piasek, trawę, kompost, obornik już też był, ale pewnie jeszcze długo trzeba zmieniać a jak się na chwilę odpuści to wraca. Z tymi pokrzywami to się nie ciesz one u mnie też występują w hurtowej ilości, likwiduję a one stale odrastają i się sieją ;:oj
Niestety mam coś gorszego podagrycznik i tu jest niekończąca się walka ;:185
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

Obornik mam kurzy przeleżały,zawsze wywalam co rok na inną kupkę :D i teraz będę brała ten z przed prawie dwóch lat, co prawda po takim czasie mało go zostało bo może ze 4 taczki będą ale pod najbardziej żarłoczne rosliny wystarczy. A pokrzywy które będą odrastać to potraktuję chemią...bez skrupułów ;:224 Co prawda cenie je też, bo uważam że gnojówka z pokrzyw jest świetnym nawozem i wiele innych korzyści przynosi, ale nad rzeką ich rośnie taka masa że bez problemu gnojówki narobię na całe lato, nawet się zastanawiam czy nie zrobić raz a dużo w tej beczce 1000 litrowej. na razie z tych obszczykniętych przed wyrwaniem zrobiłam wiadro 20l. i już ładnie śmierdzi.Choć teraz jak zimno to pewno wolniej będzie pracować, ale nim róże puszczą liście to zdąży się zrobić i na oprysk będzie jak znalazł. Rok temu róze były tylko gnojówką pryskane i były zdrowe....z wyjątkiem jednej o której zapomniałam ;:131 i diabli ją wzieli :evil: , bo jak się skapłam że o niej zapomniałam to ją mączniak tak obsypał że nawet chemia nie pomogła, na szczęście miałam takie dwie.
Idę zrobić obchód po ogródku....cyknąć jakieś foto :D
Marysiu a podagrycznik chemicznie próbowałaś? Bo chyba inaczej to się nie da, miałam go też, wypielić nie idzie bo to z tych korzonków piekielnych....centymetr takiego zostanie i rozrasta się od nowa.
Foto poczynione...choć zimno niemiłosiernie i coś pruszy ;:202
Pierwsze tulipany
Obrazek

Wielosił kupiony w niedzielę, jeszcze w pączkach, dziś mimo piekielnego zimna ...rozkwita
Obrazek Obrazek

Kalina sztywnolistna...czy szorstkolistna, już sama nie wiem, bo sprzedawca mówił tak, a znajoma inaczej ;:219 Tak czy siak zakwitnie :heja
Obrazek

No i owoc moich wczorajszych prac, uporządkowana rabatka, ogrodzona cegłą, skrupulatnie wybraną z kupy gruzu, który ma utwardzić podwórko ;:224 I tunel w nowym miejscu, teren został sporo podniesiony przez nasypanie ziemi, teraz tunel jest wyżej od drogi, mam nadzieję że powodzie już nie będą straszne moim pomidorom ;:173

Obrazek

No i na koniec nasze pociechy:Fredka i Rico, pchaja się przed obiektyw...i rujnują mi rabatki ;:124
Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kasiu zimno jak .... Oj podagrycznik na niejednej rabacie traktowałam na wszystkie sposoby, ale zawsze w niektórych miejscach odrośnie i potem już nie jestem w stanie radykalnie go ;:14 Moi poprzednicy znosili rośliny z pobliskiego lasu razem z tym dobrem i jak nastałam to nie było trawy tylko podagrycznik :wink:
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jaki cudny wielosił ;:138 a psiurki ;:215
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”