Kwiatuszki Filigranowej cz.III

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kwiatuszki Filigranowej cz.III

Post »

Pati,Masz dar do uprawy roślinek. Pięknie Ci rosną ,pączkują i kwitną. Więc mam propozycję. Zamiast następnej komódki zaplanuj sobie dużą oranżerię ;:196
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

szarotka66 ciężko zauważyc jest u mnie tą komodę, bo naprzeciwko niej jest rozłożone łózko takie rozkładane, które sięga pod samą komodę, widac tylko łóżko i kwiaty:).

Iza-też za nią trzymam mocno łapki;).

Elu miło mi ze nadrobiłaś i u mnie zaległości;). Wpisze cię na listę na zroślichę, ale lista jest bardzo długa, na wiosnę się nie załapiesz, może póżniej na jesień, ale to wszystko zależy ile wyprodukuje dzieciaczków roślinka;) :wit A filodendron już się pomału ukorzenia i an wiosnę powinny być sadzonki, ale poczekajmy czy się ukorzenią.

Teresko zapraszam latem jak będziesz miała ochotę to z noclegiem imprezkę zrobimy taką jak u ciebie pisałam;)

sylvi po prostu tak jak napisałaś misryznią jestem i układam je odpowiednio.Najwyższe i największe idą na tył, mają za podstawki chude wysokie doniczki, na nich ustawiam donice z kwiatem, potem średnie i pomiędzy małe i niskie rośinki;).Wykorzystuję tez takie wysokie kielichy szklane też dają dużo miesca:).

marylciu oj busz jest zaprojektowany...pomału pomału już zaczynam go realizować i meble i regaliki organizować, ale urządzę go w mieszkaniu u babci:), w którym za jakiś ...długi czas zamieszkam:).
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Witam wpadłam do Ciebie pooglądać kwiatuszki, te w zamkniętym wątku storczykowym też widziałam ;:138 . Są cudne.
Jestem pod wrażeniem ilości i różnorodności. Po nawóz to chyba ciężarówką do supermarketu jeździsz :;230
Awatar użytkownika
Niesia
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 23:36

Post »

nie wiem jak Ty ogarniasz te wszystkie kwiaty :roll: ....wiem jedno - masz serce stworzone dla nich :wink: .....niskie ukłony w Twoją stronę ;:180 ;:180 ;:180
Ogrodniczka Niesia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

Piękne zagęszczenie ;:180 Ja na razie na oknach mieszczę i trochę na podłodze ;:224
sylvi
1000p
1000p
Od: 26 sty 2012, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to masz rację, kwestia dobrego ustawienia :wink: ja od niedawna też wpadłam na pomysł, że stawienie kwiatów na odwróconych osłonkach daje możliwość upchnięcia więcej sztuk na parapecie :uszy
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Szkoda,że ja nie mam takiej komody i miejsca na nią ;:174
Super kwiatuszki na niej ;:180 ;:138
x-F-7
---

Post »

jola1313 może kiedyś coś pozmieniasz i takiej komódki się dorobisz kochana, bo na niej można wiele poustawiać;) :wit .

sylvi dokładnie odwrócone doniczki to super podstawa do kwiatów, tak samo jak kielichy szklane na wąskiej nóżce wysokiej, bo cos pod kielichem można poustawiać;).

Niesia kochana jeszcze daję radę to ogarniać, ale są dni ,że psioczę i mówię że posprzedaję 90% z nich i zostawie te co najbardziej lubię, ale kończy się zawsze tak samo, na pociechę nowy kwiat dokupuję z czasem:D:D.

oxalis i tu cię rozczaruję, bardzo mało nawozów stosuję... teraz z miesiąc temu zakupiłam 4 butelki takie litrowe i pół litrowe na różne tam problemiki ale daję go wtedy jak mi się przypomni przy podlewaniu, to znaczy może z 2 razy góra 3 w roku;)
Awatar użytkownika
Niesia
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 23:36

Post »

Filigranowa27 pisze:Niesia kochana jeszcze daję radę to ogarniać, ale są dni ,że psioczę i mówię że posprzedaję 90% z nich i zostawie te co najbardziej lubię, ale kończy się zawsze tak samo, na pociechę nowy kwiat dokupuję z czasem:D:D.

hahaha :D

.....wychodzi na to, że Twoje kwiaty są jak narkotyki :D ..........powodują uzależnienie :D
Ogrodniczka Niesia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
x-F-7
---

Post »

Dzisiaj relacja z kwiatuszków, które trzymam u babci:).

Hoja multiflora ma 5 pączków kwitnie i kwitnie, mam nadzieję, że jak najdłużej będzie kwitła:).
Obrazek

Obrazek

Eszychnanthus marmurkowy w pełni kwitnieniai cały jeszcze jest zapączkowany:).

Obrazek

Odratowany fiołek, którego babcia tak przelała, że był prawie do wyrzucenia i wyszczuplał o 3/4 tego co było;).Kwitnie przy tym nieustannie.

Obrazek

Kolejna monstera obliqua zwana filodendronem dziurawym:).

Obrazek

Kącik kaktusikowy

Obrazek

scindapsus pictus argyraeus
Obrazek

syngonium white buterfly

Obrazek

Skrzydłokwiat gigant przekwitł i ma już spore odnóżki, na wiosnę przy przesadzaniu jego , pobiorę je.

Obrazek
Obrazek

kolejny grudnik od babci ma pączusie, ciekawe na jaki kolor ten zakwitnie, mam nadzieję, że nie kolejny różowy:D:D
Obrazek

Epi marble queen 1,5 roczne, cudnie wybarwione.
Obrazek

Euphorbia milli na jesień traci mnóstwo liści.
Obrazek

Aichryston, mam go od roku ale bardzo sie szybko rozrasta, na wiosnę pójdzie do cięcia:).
Obrazek
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16

Post »

ale skrzydłokwiat piękny i wielki ;:oj mój jakiś marny
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

Monstera super i Epi marble też bardzo mi się podoba ;:138
Babcia dobrze się troszczy ;:138
x-F-7
---

Post »

Dziękuj wszystkim za odwiedzinki:) :wit .

Zobaczcie mojego filodendrona dziurawego, jaki w ciągu roku wypuścił pędzik, ma 3 liście i sporo korzeni powietrznych.
Obrazek

zrobiłam odkłady w ziemi aby się ukorzenił:). I teraz tak wygląda.
Obrazek

Rhipsalis pilocarpa
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Witaj :wit
Kto wie,czy po obejrzeniu Twojego kolejnego filodendrona nie pokuszę się na wznowienie jego hodowli bo od pewnego czasu prześladują mnie te Twoje zielone,zdrowe,zadbane i okazałe a i dzisiaj ten młodziak i ciekawa metoda jego ukorzeniania ;:63 ale gdzie ja go upcham,chyba będę jednak musiał odłożyć sprawę na żółwia bo mogą mnie przy okazji wypchać-z domu :;230
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54

Post »

Patrycjo, nie wiem czy przyda ci się ta rada, ale czytałam w swojej książce o roślinkach, że monsterkę obliqę trzeba uprawiać przy podpórce, bo inaczej wypuszcza długie, bezlistne pędy. U siebie jeszcze nie sprawdzałam tej teorii, bo moja jest jeszcze nieduża. Ale może coś w tym jest :D
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”