Kwiatuszki Filigranowej cz.III
- mmaryla
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 lut 2011, o 13:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kwiatuszki Filigranowej cz.III
Pati,Masz dar do uprawy roślinek. Pięknie Ci rosną ,pączkują i kwitną. Więc mam propozycję. Zamiast następnej komódki zaplanuj sobie dużą oranżerię 

szarotka66 ciężko zauważyc jest u mnie tą komodę, bo naprzeciwko niej jest rozłożone łózko takie rozkładane, które sięga pod samą komodę, widac tylko łóżko i kwiaty:).
Iza-też za nią trzymam mocno łapki;).
Elu miło mi ze nadrobiłaś i u mnie zaległości;). Wpisze cię na listę na zroślichę, ale lista jest bardzo długa, na wiosnę się nie załapiesz, może póżniej na jesień, ale to wszystko zależy ile wyprodukuje dzieciaczków roślinka;)
A filodendron już się pomału ukorzenia i an wiosnę powinny być sadzonki, ale poczekajmy czy się ukorzenią.
Teresko zapraszam latem jak będziesz miała ochotę to z noclegiem imprezkę zrobimy taką jak u ciebie pisałam;)
sylvi po prostu tak jak napisałaś misryznią jestem i układam je odpowiednio.Najwyższe i największe idą na tył, mają za podstawki chude wysokie doniczki, na nich ustawiam donice z kwiatem, potem średnie i pomiędzy małe i niskie rośinki;).Wykorzystuję tez takie wysokie kielichy szklane też dają dużo miesca:).
marylciu oj busz jest zaprojektowany...pomału pomału już zaczynam go realizować i meble i regaliki organizować, ale urządzę go w mieszkaniu u babci:), w którym za jakiś ...długi czas zamieszkam:).
Iza-też za nią trzymam mocno łapki;).
Elu miło mi ze nadrobiłaś i u mnie zaległości;). Wpisze cię na listę na zroślichę, ale lista jest bardzo długa, na wiosnę się nie załapiesz, może póżniej na jesień, ale to wszystko zależy ile wyprodukuje dzieciaczków roślinka;)

Teresko zapraszam latem jak będziesz miała ochotę to z noclegiem imprezkę zrobimy taką jak u ciebie pisałam;)
sylvi po prostu tak jak napisałaś misryznią jestem i układam je odpowiednio.Najwyższe i największe idą na tył, mają za podstawki chude wysokie doniczki, na nich ustawiam donice z kwiatem, potem średnie i pomiędzy małe i niskie rośinki;).Wykorzystuję tez takie wysokie kielichy szklane też dają dużo miesca:).
marylciu oj busz jest zaprojektowany...pomału pomału już zaczynam go realizować i meble i regaliki organizować, ale urządzę go w mieszkaniu u babci:), w którym za jakiś ...długi czas zamieszkam:).
- oxalis
- 1000p
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
Witam wpadłam do Ciebie pooglądać kwiatuszki, te w zamkniętym wątku storczykowym też widziałam
. Są cudne.
Jestem pod wrażeniem ilości i różnorodności. Po nawóz to chyba ciężarówką do supermarketu jeździsz

Jestem pod wrażeniem ilości i różnorodności. Po nawóz to chyba ciężarówką do supermarketu jeździsz

- Niesia
- 200p
- Od: 23 lut 2012, o 23:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
nie wiem jak Ty ogarniasz te wszystkie kwiaty
....wiem jedno - masz serce stworzone dla nich
.....niskie ukłony w Twoją stronę

Ogrodniczka Niesia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
- katharos
- 1000p
- Od: 4 sie 2012, o 12:16
Piękne zagęszczenie
Ja na razie na oknach mieszczę i trochę na podłodze 

-
- 1000p
- Od: 26 sty 2012, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No to masz rację, kwestia dobrego ustawienia
ja od niedawna też wpadłam na pomysł, że stawienie kwiatów na odwróconych osłonkach daje możliwość upchnięcia więcej sztuk na parapecie 

- jola1313
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
Szkoda,że ja nie mam takiej komody i miejsca na nią
Super kwiatuszki na niej

Super kwiatuszki na niej

jola1313 może kiedyś coś pozmieniasz i takiej komódki się dorobisz kochana, bo na niej można wiele poustawiać;)
.
sylvi dokładnie odwrócone doniczki to super podstawa do kwiatów, tak samo jak kielichy szklane na wąskiej nóżce wysokiej, bo cos pod kielichem można poustawiać;).
Niesia kochana jeszcze daję radę to ogarniać, ale są dni ,że psioczę i mówię że posprzedaję 90% z nich i zostawie te co najbardziej lubię, ale kończy się zawsze tak samo, na pociechę nowy kwiat dokupuję z czasem:D:D.
oxalis i tu cię rozczaruję, bardzo mało nawozów stosuję... teraz z miesiąc temu zakupiłam 4 butelki takie litrowe i pół litrowe na różne tam problemiki ale daję go wtedy jak mi się przypomni przy podlewaniu, to znaczy może z 2 razy góra 3 w roku;)

sylvi dokładnie odwrócone doniczki to super podstawa do kwiatów, tak samo jak kielichy szklane na wąskiej nóżce wysokiej, bo cos pod kielichem można poustawiać;).
Niesia kochana jeszcze daję radę to ogarniać, ale są dni ,że psioczę i mówię że posprzedaję 90% z nich i zostawie te co najbardziej lubię, ale kończy się zawsze tak samo, na pociechę nowy kwiat dokupuję z czasem:D:D.
oxalis i tu cię rozczaruję, bardzo mało nawozów stosuję... teraz z miesiąc temu zakupiłam 4 butelki takie litrowe i pół litrowe na różne tam problemiki ale daję go wtedy jak mi się przypomni przy podlewaniu, to znaczy może z 2 razy góra 3 w roku;)
- Niesia
- 200p
- Od: 23 lut 2012, o 23:36
Filigranowa27 pisze:Niesia kochana jeszcze daję radę to ogarniać, ale są dni ,że psioczę i mówię że posprzedaję 90% z nich i zostawie te co najbardziej lubię, ale kończy się zawsze tak samo, na pociechę nowy kwiat dokupuję z czasem:D:D.
hahaha

.....wychodzi na to, że Twoje kwiaty są jak narkotyki

Ogrodniczka Niesia
Dzisiaj relacja z kwiatuszków, które trzymam u babci:).
Hoja multiflora ma 5 pączków kwitnie i kwitnie, mam nadzieję, że jak najdłużej będzie kwitła:).

Eszychnanthus marmurkowy w pełni kwitnieniai cały jeszcze jest zapączkowany:).

Odratowany fiołek, którego babcia tak przelała, że był prawie do wyrzucenia i wyszczuplał o 3/4 tego co było;).Kwitnie przy tym nieustannie.

Kolejna monstera obliqua zwana filodendronem dziurawym:).

Kącik kaktusikowy

scindapsus pictus argyraeus

syngonium white buterfly

Skrzydłokwiat gigant przekwitł i ma już spore odnóżki, na wiosnę przy przesadzaniu jego , pobiorę je.

kolejny grudnik od babci ma pączusie, ciekawe na jaki kolor ten zakwitnie, mam nadzieję, że nie kolejny różowy:D:D

Epi marble queen 1,5 roczne, cudnie wybarwione.

Euphorbia milli na jesień traci mnóstwo liści.

Aichryston, mam go od roku ale bardzo sie szybko rozrasta, na wiosnę pójdzie do cięcia:).

Hoja multiflora ma 5 pączków kwitnie i kwitnie, mam nadzieję, że jak najdłużej będzie kwitła:).

Eszychnanthus marmurkowy w pełni kwitnieniai cały jeszcze jest zapączkowany:).

Odratowany fiołek, którego babcia tak przelała, że był prawie do wyrzucenia i wyszczuplał o 3/4 tego co było;).Kwitnie przy tym nieustannie.

Kolejna monstera obliqua zwana filodendronem dziurawym:).

Kącik kaktusikowy

scindapsus pictus argyraeus

syngonium white buterfly

Skrzydłokwiat gigant przekwitł i ma już spore odnóżki, na wiosnę przy przesadzaniu jego , pobiorę je.

kolejny grudnik od babci ma pączusie, ciekawe na jaki kolor ten zakwitnie, mam nadzieję, że nie kolejny różowy:D:D

Epi marble queen 1,5 roczne, cudnie wybarwione.

Euphorbia milli na jesień traci mnóstwo liści.

Aichryston, mam go od roku ale bardzo sie szybko rozrasta, na wiosnę pójdzie do cięcia:).

- Kriss1515
- 1000p
- Od: 15 cze 2012, o 21:16
ale skrzydłokwiat piękny i wielki
mój jakiś marny

- katharos
- 1000p
- Od: 4 sie 2012, o 12:16
Monstera super i Epi marble też bardzo mi się podoba
Babcia dobrze się troszczy

Babcia dobrze się troszczy

- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Witaj
Kto wie,czy po obejrzeniu Twojego kolejnego filodendrona nie pokuszę się na wznowienie jego hodowli bo od pewnego czasu prześladują mnie te Twoje zielone,zdrowe,zadbane i okazałe a i dzisiaj ten młodziak i ciekawa metoda jego ukorzeniania
ale gdzie ja go upcham,chyba będę jednak musiał odłożyć sprawę na żółwia bo mogą mnie przy okazji wypchać-z domu
Pozdrawiam.

Kto wie,czy po obejrzeniu Twojego kolejnego filodendrona nie pokuszę się na wznowienie jego hodowli bo od pewnego czasu prześladują mnie te Twoje zielone,zdrowe,zadbane i okazałe a i dzisiaj ten młodziak i ciekawa metoda jego ukorzeniania

Pozdrawiam.
- Nolinka
- Od: 28 maja 2012, o 09:54
Patrycjo, nie wiem czy przyda ci się ta rada, ale czytałam w swojej książce o roślinkach, że monsterkę obliqę trzeba uprawiać przy podpórce, bo inaczej wypuszcza długie, bezlistne pędy. U siebie jeszcze nie sprawdzałam tej teorii, bo moja jest jeszcze nieduża. Ale może coś w tym jest 

Zapraszam Roślinki Nolinki cz2 Cz1