Pomidory - nawożenie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czym nawozić pomidory>

Post »

Jak najbardziej możesz nawozić jesienią i przekopać. Jeśli masz glebogryzarkę, to wówczas dobrze wymieszasz z glebą. Na wiosnę warto zrobić analizę ziemi i uzupełnić brakujące składniki.
Awatar użytkownika
chmielu11
200p
200p
Od: 21 lip 2013, o 22:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ok .Dzięki za odpowiedz :wit
Pozdrawiam Krzysiek
Spontan
50p
50p
Od: 14 maja 2013, o 13:25

Post »

Witam.

Czy można zasilać pomidorki gnojowką z łubinu razem z owocami.
Nie znalazłem info. o takim zastosowaniu łubinu.
Ordo et pax
Awatar użytkownika
chmielu11
200p
200p

Post »

Czy można już przekopać ziemię z kurzeńcem pomieszanym z grzybnią z pieczarkarni na przyszły sezon od razu mówię że jest to nowe miejsce na razie zarośnięte pokrzywami :?:
Pozdrawiam Krzysiek
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Ekopom, czy ściółkowałeś kiedyś pomidory?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

chmielu11 pisze:Czy można już przekopać ziemię z kurzeńcem pomieszanym z grzybnią z pieczarkarni na przyszły sezon od razu mówię że jest to nowe miejsce na razie zarośnięte pokrzywami :?:
Wydaje mi się, że Ludwik już Ci odpowiedział na to pytanie.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

loeb, od dwóch lat pod pomidory wykładam czarną agrowłókninę, według mnie, to są same zalety, nie rosną chwasty i ziemia nie wysusza się.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Ja też od dwóch lat ściółkuję pomidory (w gruncie) czarną agrotkaniną i jestem z tego bardzo zadowolona ;:333 . Utrzymuje bardziej stałą wilgotność i przyspiesza wegetację o ok. 2 tygodnie. Poza tym zauważyłam, że praktycznie pozbyłam się alternariozy (tylko w niewielkim stopniu na pomidorach z ziemniaczanymi liśćmi). Pozostałe krzaki zdrowiutkie :heja . A miałam ją przez 20 lat, mimo oprysków ;:145 . Jedyny minus to trochę utrudnienia przy zasilaniu nawozem.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

A jaką macie glebę pod ta włókniną? Próbowałam kiedyś, nie było źle ale na moim piachu pomidory wyściółkowane czarną włókniną, rosnące w pełnym słońcu mają bardzo duże zapotrzebowanie na wodę, kombinuję czy się da czymś organicznym.. np słomą, korą..
Awatar użytkownika
chmielu11
200p
200p

Post »

A powiedzcie mi czy zamiast agrowłókniny mógłbym ściółkować workami jutowymi po mące mam ich dosyć sporo i nie wiem czy by się nadały do tego.Strukturą są podobne do agro ale czy by to zdało egzamin?
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam! Może mnie ktoś nakierować na stronę na której ktoś pisał czy wyjaśniał jakie nawozy stosuje się po przekopaniu miejsca pod pomidory na jesień. Dodam że nie mam badanej ziemi i że jest ona piaszczysta. Chce go przekopać obornikiem bydlęcym. Dziękuje i pozdrawiam Błażej
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Z tego co ja wiem, to właśnie pomidory uprawia się w pierwszym roku po oborniku.
To ma wystarczyć do trzeciego grona.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja jestem zupełnie zielony :) Ziemia jest taka piaszczysta więc się właśnie zastanawiam czy prócz tego obornika dorzucić jeszcze jakiś granulat. W zasadzie nie mam żadnych zapasów nawozu ale dostałem od kuzyna sól potasową oraz azotan amonu czy mocznik a może to jedno i to samo. I się zastanawiam czy to by uzdatniło trochę glebę pod pomidory tylko nie wiem również czy te nawozy można dawać pod pomidory bo dynie zdaje się nie tolerują chlorków. A nie wiem jak jest z pomidorami. Pozdrawiam Błażej
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Stosowanie jesienią obornika na glebie przepuszczalnej o małej zdolności zatrzymywania składników pokarmowych trzeba dobrze rozważyć.
Nie stosuje się nawozów azotowych jesienią poza kilkoma szczególnymi przypadkami . Nie powinno się stosować nawozów mineralnych bez znajomości kwasowości gleby, bo może się okazać, że nawozy te będą niedostępne dla roślin
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Czyli uprawa pomidorów to nie jest takie hop siup jak myślałem :D czyli pozostaje mi uprawa tzw metodą prób i błędów :wink: znalazłem na strychu starą książkę o uprawie warzyw na działce i wg niej przeczytałem że sól potasową i saletra amonową (o ile się nie myle to coś podobnego co azotan amonu) daje się przed wsadzeniem sadzonek do gruntu. Czyli zaryzykuję i wrzucę dawkę z dolnej granicy która jest przypisana. Albo pomoże albo zaszkodzi trudno. Pomińmy ten temat teraz ciekawi mnie fakt poplonu czy pod pomidory się stosuje poplon z żyta bo tylko do takiego miałbym dostęp chyba że jeszcze rzepak. Co polecacię na poplon. Dziękuje i pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”