Pomidory - nawożenie
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czym nawozić pomidory>
Jak najbardziej możesz nawozić jesienią i przekopać. Jeśli masz glebogryzarkę, to wówczas dobrze wymieszasz z glebą. Na wiosnę warto zrobić analizę ziemi i uzupełnić brakujące składniki.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Witam.
Czy można zasilać pomidorki gnojowką z łubinu razem z owocami.
Nie znalazłem info. o takim zastosowaniu łubinu.
Czy można zasilać pomidorki gnojowką z łubinu razem z owocami.
Nie znalazłem info. o takim zastosowaniu łubinu.
Ordo et pax
- chmielu11
- 200p
- Od: 21 lip 2013, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy można już przekopać ziemię z kurzeńcem pomieszanym z grzybnią z pieczarkarni na przyszły sezon od razu mówię że jest to nowe miejsce na razie zarośnięte pokrzywami 

Pozdrawiam Krzysiek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Ekopom, czy ściółkowałeś kiedyś pomidory?
Wydaje mi się, że Ludwik już Ci odpowiedział na to pytanie.chmielu11 pisze:Czy można już przekopać ziemię z kurzeńcem pomieszanym z grzybnią z pieczarkarni na przyszły sezon od razu mówię że jest to nowe miejsce na razie zarośnięte pokrzywami
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
loeb, od dwóch lat pod pomidory wykładam czarną agrowłókninę, według mnie, to są same zalety, nie rosną chwasty i ziemia nie wysusza się.
pozdrawiam Ludwik
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Ja też od dwóch lat ściółkuję pomidory (w gruncie) czarną agrotkaniną i jestem z tego bardzo zadowolona
. Utrzymuje bardziej stałą wilgotność i przyspiesza wegetację o ok. 2 tygodnie. Poza tym zauważyłam, że praktycznie pozbyłam się alternariozy (tylko w niewielkim stopniu na pomidorach z ziemniaczanymi liśćmi). Pozostałe krzaki zdrowiutkie
. A miałam ją przez 20 lat, mimo oprysków
. Jedyny minus to trochę utrudnienia przy zasilaniu nawozem.

-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
A jaką macie glebę pod ta włókniną? Próbowałam kiedyś, nie było źle ale na moim piachu pomidory wyściółkowane czarną włókniną, rosnące w pełnym słońcu mają bardzo duże zapotrzebowanie na wodę, kombinuję czy się da czymś organicznym.. np słomą, korą..
- chmielu11
- 200p
- Od: 21 lip 2013, o 22:49
A powiedzcie mi czy zamiast agrowłókniny mógłbym ściółkować workami jutowymi po mące mam ich dosyć sporo i nie wiem czy by się nadały do tego.Strukturą są podobne do agro ale czy by to zdało egzamin?
Pozdrawiam Krzysiek
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Witam! Może mnie ktoś nakierować na stronę na której ktoś pisał czy wyjaśniał jakie nawozy stosuje się po przekopaniu miejsca pod pomidory na jesień. Dodam że nie mam badanej ziemi i że jest ona piaszczysta. Chce go przekopać obornikiem bydlęcym. Dziękuje i pozdrawiam Błażej
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Z tego co ja wiem, to właśnie pomidory uprawia się w pierwszym roku po oborniku.
To ma wystarczyć do trzeciego grona.
To ma wystarczyć do trzeciego grona.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- BobejGS
- Kontakt:
Ja jestem zupełnie zielony
Ziemia jest taka piaszczysta więc się właśnie zastanawiam czy prócz tego obornika dorzucić jeszcze jakiś granulat. W zasadzie nie mam żadnych zapasów nawozu ale dostałem od kuzyna sól potasową oraz azotan amonu czy mocznik a może to jedno i to samo. I się zastanawiam czy to by uzdatniło trochę glebę pod pomidory tylko nie wiem również czy te nawozy można dawać pod pomidory bo dynie zdaje się nie tolerują chlorków. A nie wiem jak jest z pomidorami. Pozdrawiam Błażej

Stosowanie jesienią obornika na glebie przepuszczalnej o małej zdolności zatrzymywania składników pokarmowych trzeba dobrze rozważyć.
Nie stosuje się nawozów azotowych jesienią poza kilkoma szczególnymi przypadkami . Nie powinno się stosować nawozów mineralnych bez znajomości kwasowości gleby, bo może się okazać, że nawozy te będą niedostępne dla roślin
Nie stosuje się nawozów azotowych jesienią poza kilkoma szczególnymi przypadkami . Nie powinno się stosować nawozów mineralnych bez znajomości kwasowości gleby, bo może się okazać, że nawozy te będą niedostępne dla roślin
- BobejGS
- Kontakt:
Czyli uprawa pomidorów to nie jest takie hop siup jak myślałem
czyli pozostaje mi uprawa tzw metodą prób i błędów
znalazłem na strychu starą książkę o uprawie warzyw na działce i wg niej przeczytałem że sól potasową i saletra amonową (o ile się nie myle to coś podobnego co azotan amonu) daje się przed wsadzeniem sadzonek do gruntu. Czyli zaryzykuję i wrzucę dawkę z dolnej granicy która jest przypisana. Albo pomoże albo zaszkodzi trudno. Pomińmy ten temat teraz ciekawi mnie fakt poplonu czy pod pomidory się stosuje poplon z żyta bo tylko do takiego miałbym dostęp chyba że jeszcze rzepak. Co polecacię na poplon. Dziękuje i pozdrawiam