Moja mała "dżungla" - part III

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja mała "dżungla" - part III

Post »

Piękne to Twoje anturium; całkiem nieźle rośnie ;:138 . Tak sobie poczytałam o tym jego parapecie i wzięło mnie na wspominki ;:108 . Faktycznie, u mojej babci stało na północnym parapecie, a dodatkowo na powierzchni ziemi był rozłożony mech (szkoda, że nie pamiętam dokładnie, jaki :roll: - wiem tylko, że przynosiło się go z lasu). U mnie w rodzinnym domu stało na parapecie zachodnim i całkiem dobrze sobie radziło :) . Natomiast u mnie ma miejscówkę na parapecie południowym, ale wydaje mi się, że tam jest mniej słońca niż na wschodnich (od strony południowej, u sąsiadów w ogrodzie, rosną drzewa). Jedyne, co mogę mu zapewnić, to sphagnum na powierzchni ziemi, choć nie wiem, czy ono cokolwiek daje :wink: . No i wygląda dość średnio. Strasznie bym chciała, żeby było takie chętne do wypuszczania listków, jak Twoje ;:108 .
Grudniki i epi mają piękne, świeże przyrosty ;:oj . Widać, że wakacje na balkonie im służą i na pewno szybko nabiorą sił i energii żeby super kwitnąć :uszy . Ja też swoje wystawiłam i prawie od razu, przy sprzątaniu, potrąciłam epi tak, że wypadło z doniczki :oops: i teraz nie potrafię go z powrotem upchnąć pionowo.
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
kwiaciara
200p
200p
Od: 28 wrz 2011, o 00:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj :)
Prześledzilam calusi twój wątek od końca do początku :)
Jestem pod wrażeniem twoich roślinek :)
Oby tak dalej Ci pięknie rozły, pozdrawiam
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

;:80

kwiaciara - witaj u mnie, cieszę się, że Ci się podoba, przybywaj kiedy tylko chcesz ;:108

Wiktoria - jestem zaskoczona, że dla anturium nie ma reguły gdzie stoi, choć coś w tym jest bo np. u mojej mamy stało i na północnej wystawie i na południowej i kwitnie szalenie.. ale u teściowej od południa i zachodu to dopiero ma kwiaty ;:202 a u mnie tylko północny parapet i basta... dziwne...

sylvi pisze:piękności te młode skrętniczki
im być może służy południowe okno

jakie południowe? ;:14 północne ;:108 na południowym nie wystawiałam... nie ma gdzie upchać ;:222

Iwonka - byłam szukać tych korzonków u Ciebie ale chyba nie było foto.. no tak czy siak, cieszę się bardzo, że roślinki ode mnie spisują się i wstydu nie przynoszą ;:215

Celinko ;:168

Jagoda - ja tak patrzę, że na ten balkon to można wynieść całkiem dużo roślin ;:224 nawet sobie z tego sprawy nie zdawałam ;:172 a jak mi jeszcze napisałaś w jakimś wątku o zielistce bonnie to aż się zszokowałam ;:202 tylko coś nowy hibiskus niespecjalnie sobie radzi na świeżym powietrzu ;:223

rok temu nabyłam ją jako tycią sadzoneczkę...

zdjęcie z dnia 28.06.2011

Obrazek

i dzisiaj 13.08.2012

Obrazek

urosło :tan ale bardzo "mądrze" odwróciłam sobie ją o 180 stopni i teraz stoi jak wryte ;:223 chyba nawet za dużo podlewam ;:223

A obok stoi sobie haworthia pentagona... przyznam uczciwie, że dopóki nie popatrzyłam na zdjęcia, to byłam pewna, że ona nie rośnie :shock:

tu 15.01.2012

Obrazek

i dzisiaj 13.08.2012

Obrazek

uważam więc, że robienie zdjęć kwiatkom wcale nie jest taką znowuż psychozą ;:224 :;230
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
AnnaAgnieszka
1000p
1000p
Od: 16 sie 2010, o 10:03

Post »

Rosną jak na drożdżach :wink:
Może w złą stronę obróciłaś, że przestała rosnąć, to spróbuj teraz obrócić o 180 stopnie ale w przeciwnym kierunku niż obracałaś do tej pory, to będzie razem 360 w odpowiednim kierunku i .. według moich wyliczeń będzie rosła podwójnie ;:219
A tak na serio nie wiem co z tą roślinką u mnie bynajmniej nie tak, bo albo stoi i nie rośnie ale kwitnie, albo rośnie i nie kwitnie, oszaleć można ;:24
Awatar użytkownika
Igor _ 89
500p
500p
Od: 17 lip 2011, o 22:45

Post »

Dzięki Tobie wiem, że mam Hatiorę a nie "jakąś roślinkę" :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

mniodkowa, ja tylko sprostuję, że u mnie mocno podrosła zielistka na balkonie, ale to nie była bonnie tylko taką zwykła, którą kupiłam jesienią na targu.
Bonnie nie odważyłam się wystawić.
Roślinki ci wyrosły wspaniale.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Piękny rhipsalis, potwierdzam one ekspresem rosną, ja mego trzymam na wschodnim parapecie ma tylko tam światło, przycinam go co chwilę, a on szaleje i rośnie i rośnie :wit .Psikasz go mgiełką wodną?
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ale ładnie obie urosły. Uwielbiam, takie "patyczaki".
Też uważam, że robienie zdjęć roślinom jest świetne. Zawsze można wrócić i zobaczyć, jak nam podopieczni szaleją ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

witajcie... weekendowo? :;230

Dziś "pokatuję" Was zdjęciami... ;:183 ale o tym co zrobiłam za chwilę...

AnnaAgnieszka pisze:to spróbuj teraz obrócić o 180 stopnie ale w przeciwnym kierunku niż obracałaś do tej pory, to będzie razem 360 w odpowiednim kierunku i .. według moich wyliczeń będzie rosła podwójnie

zrobiłam wg zaleceń ;:172 teraz musi rosnąć, nie ma innej opcji :;230
Igor _ 89 pisze:Dzięki Tobie wiem, że mam Hatiorę a nie "jakąś roślinkę"

Igor no zobacz :;230 u mnie rok stała bez patyczka... dopiero dziś jej wetknęłam jak odnalazłam nazwę właściwą...
rapunzel pisze:Bonnie nie odważyłam się wystawić.

a ja chyba się odważę... ;:24 bo moja bonnie jakaś niebonniowata mi się wydaje ;:223
Filigranowa27 pisze:Piękny rhipsalis,

no toż napisałam, że nie rhipsalis a hatiora :shock:
Filigranowa27 pisze:Psikasz go mgiełką wodną?

nigdy w swym rocznym życiu nie został psiknięty mgiełką ;:219 zaprzestałam jakiegokolwiek zraszania, ponieważ problem wilgoci w mieszaniu nie ustał i bez mgiełek mam płynące okna zimą ;:145

Justynko - tak sobie myślę, że ja zdjęć kwiatków mam już chyba więcej niż tych z wakacji... z 10 lat wakacji :;230
No dobra... dziś z okazji jutrzejszego święta - puścili nas z pracy już po 12, do domu dotarłam oczywiście przed 15, bo to ogrodniczy (z pustymi rękami wyszłam) to spożywczy ;:14 No ale dokonałam wielkiego poświęcenia tego cennego czasu i... umyłam okna i firanki w salonie i kuchni ;:202 dla mnie to był wyczyn ;:224 I korzystając z okazji zrobiłam kilka zdjęć:

kwiatki zdjęte, okna umyte, oto widok za salonowym oknem, na codzień sobie tak nie popatrzę ;:222

Obrazek

ponieważ codziennie ten parapet wygląda tak ;:202

Obrazek

widzicie mego "maluśkiego" hibiskuska, który zabiera mi całe słońce? jak nie, to oto on:

Obrazek

posprzątałam też z drugiej strony :heja

Obrazek

a tu zdjęcia moich petunii, o które w porę zaczęłam dbać i strasznie mnie teraz cieszą swoimi kwiatkami, szczególnie fioletowa, ponieważ kupiłam ją jak miała ich może 3..

Obrazek

Obrazek

i takimi oto kolorkami życzę Wam miłego oglądania ;:100
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Zazdroszczę wcześniejszego wyjścia z pracy...Warto było. Dla takich czystych szyb i...pustych parapetów.

Piękne petunie ;:138
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Napiszę tak: zazdroszczę umytych okien, ładnych parapetów i roślin na nich.
Zdjęcie porównawcze parapetów przed i po - genialne. Teraz widzisz co tracisz... kiedy masz puste parapety. :;230
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54

Post »

Czy dziś był dzień mycia okien? - chyba tak , bo ja też myłam :;230 ale tylko w sypialni, jakoś mnie natchnęło, bo nie przepadam za tym zajęciem. Przy okazji też zrobiłam porządek na parapecie.
Moje trzy hibiskusy też są wielkie, ale na razie stoją na podwórku. Tylko tegoroczny zakup stoi w domu, bo to chuchro jakieś i żal na dwór wystawić. Jak je wtaszczę do domu i postawię przy oknie, to chyba światło przestanie wpadać do pokoju :;230
Wszystko piękne i w domu i na balkonie, a tyś tak narzekała na swoje balkonowce :D
Awatar użytkownika
eva-
500p
500p
Od: 24 wrz 2011, o 21:12

Post »

Petunie w pięknych kolorach ;:oj
Zazdroszczę umytych okien, ja zabieram się do moich już od kilku dni, ale jak pomyślę o tych wszystkich doniczkach które muszę pozdejmować to mi się odechciewa ;:223
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

mniodkowa wyraźna poprawa na twoim balkonie. Jeszcze sezon lub dwa i będziesz autorytetem w tej dziedzinie. Petunie zjawiskowe, ale biała pelargonia czy koleus tez śliczne.
Zdjęcia przed i po naprawdę fajne.
Zazdroszczę weny do sprzątania:)
irka10
100p
100p
Od: 13 sie 2012, o 21:47

Post »

Rzeczywiście troszkę buszu na oknach masz.. ;:138
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”