Majkowy zielony dom i ... Souveniry cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Majkowy zielony dom i ... Souveniry cz.5

Post »

Witam prawie nocą. :wit
Jule pisze:Majutka sliczne fotosy iglakow. Zrob moze pare ogolnych zdjec "jakis cis i jakis cyprysik", bo ja teraz w iglakach szperalam i moze mnie sie coś przypomni, co to moze być w przyblizeniu.
Jula zadałaś mi takie ciężkie zadanie że dopiero teraz skończyłam. Nawet nie przypuszczałam że mam tyle iglaków. ;:oj
To zaczynam tak jakoś nie po kolei ale nie mam już siły je jakoś porządkować.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek te cisy mają takie różne młode przyrosty

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cdn
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dalszy ciąg iglaków:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek no i zapomniałam o Jodle koreańskiej , stanowczo za dużo mam tych iglaków. :;230
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:oj Ło matko kochana!!! Aż wierzyć się nie chce, że tyle tego masz!!!No, ale teren ogrodu wielki, to nawet sie tego nie widzi licząc ciągle kolce!! :;230 Urzekły mnie cyprysiki ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lis 2010, o 20:01

Post »

Cudne masz Maju te iglaczki, chciałabym kiedyś mieć takiego cyprysika nutkajskiego ale obawiam się, że musiałabym zmienić klimat.
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Część 3 (Aktualna), część 2, część 1.
ewazawady
500p
500p
Od: 7 kwie 2011, o 14:20

Post »

Przegląd świetny. Dla mnie jak znalazł. Po raz kolejny zaczerpnę coś z Twojego ogrodu.
Pozdrawiam
Ewa
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kocham iglaki, bardzo bardzo... Maju, świetna sesja i super przegląd odmian i gatunków... Nutkajski ;:167
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Masz trochę tego dobra :D Mój M lubi iglaki, choć bez przesady, ja wolę kwitnące liściaki. I róże :wink:
Miało padać, a czeka mnie chyba taniec z konewką :? Czy to normalne, że mam nadzieję, że do wieczora pogoda się popsuje? :;230
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Niezła kolekcja iglastych. One są bardzo potrzebne szczególnie zimą i wczesna wiosną- chociaż trochę zielonego jest w ogrodzie. Ja w tym roku dokupiłam troszkę iglaczków, ale oczywiście nazw ne pamiętam. U mnie nadal bez deszczu- codziennie się zanosi na deszcz ale niestety omija nas. :(
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Maja ;:196 jeju-jeju, wiedzialam ze masz troche iglastej zieleniny ale ze tyle, to sie nie spodziewalam 8-) Pare wpadlo mi w oko i musze o nich poczytac ;:108 Danice, jednak sobie zapodam, bo bardzo ladna jest.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie w słoneczne przedpołudnie. :wit
Tosia, Henia, Ewa zawady, Agunia, Ewa majowa, Ida, Jula ;:196
Miło mi że Wam się spodobały moje iglaczki i nawet nie wiem kiedy się ich tyle nazbierało. Choć muszę przyznać że w zeszłym roku posadziłam ich aż 8 rodzajów w tym 4 szt. Żywotnik zachodni Woodwardii Thuja occidentalis 'Woodwardii'. Powód prozaiczny - powstawały nowe rabaty więc trzeba było je czymś zapełnić. A że to są rabaty kwaśne to wyboru nie było za dużo, iglaki a do tego azalie, hortensje, żurawki, hosty i takie tam drobiazgi. W tym roku już posadziłam 4 szt. Żywotnik zachodni 'Smaragd'
Thuja occidentalis 'Smaragd' Goldiemu i jeszcze muszę kupić jakiegoś kolumnowego jałowca żeby zaznaczyć zbiorniki oczyszczalni. I jak na razie to wystarczy, może za parę lat coś dosadzę.
Najstarsza o której zapomniałam Jodła koreańska jest już na pewno pełnoletnia i oto ona w kilku odsłonach.

Obrazek już ma malutkie szyszunie szkoda tylko że trzeba wejść na piętro żeby je zobaczyć

Jako ciekawostkę dodam że przez tyle lat nie doczekałam się ani jednej siewki mimo że nasionka sypią się we wszystkie strony. Dopiero w zeszłym roku znalazłam 3 maleńkie sieweczki, jedna nie przeżyła zimy a dwie zaczęły rosnąć. Ciekawa jestem co z nich wyrośnie. :heja

Odgapiajcie do woli bo przecież po to się chwalę. ;:170 :;230

Heniu myślę że mogłabyś spróbować z nutkajskim bo po nim nie widać żadnych zimowych szkód, nigdy nie miał przemarzniętej choć gałązki a przeżył niejedną srogą zimę. ;:108

Idę trochę popracować póki nie pada. ;:108
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Majutka zobacz moze Jałowiec skalny 'Springbank' - cos pieknego. Dla mnie troche za szeroki i kupilam zamiast ognikow, tez skalny 'Blue Arrow' - bo ten tylko 60 cm szerokosci ma i wolno rosnie ale jak chcesz szybciej rosnacy, to skalny 'Skyrocket' jest identyko ale rosnie chyba 20 cm rocznie.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

O, widzę, ze Jula wyrzuciła ogniki? :wink:
Maja, piękne masz te iglaki, takie duże egzemplarze, mogę sobie popatrzeć, jaki kiedyś będą wyglądały niektóre moje. Ostatnio sadziłam Spartana i cyprysik nutkajski Pendula. A ten Twój to też "płaczący"?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Maju - to przecież prawdziwa kolekcja :shock:
Ja jakoś tak nie przepadam z iglakami, wyjątek zrobiłam dla cyprysika nutkajskiego Pendula.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wieczorową porą. :wit
Jula piękny ten jałowiec skalny 'Springbank' i wyobraź sobie że nawet jest w szkółce do której wybieram się na Święto kwitnących azalii i wcale nie taki drogi bo kosztuje 16zł w 3l doniczce. 'Skyrocket' lub 'Arnold' miałam kiedyś i niestety padł dość szybko, chyba po drugiej zimie.
Aga ja wyrzuciłam suchodrzewa chińskiego a ognik dość mocno przycięłam bo ładnie się puścił.
Tak to jest prawdopodobnie Pendula tylko dałam mu wypuścić 3 przewodniki już od samego dołu i taki gruby i niekształtny. Już kiedyś chciałam mu ciachnąć te boczne ale on jest prawie łysy między tymi przewodnikami więc dałam spokój, ale zastanawiam się czy tych bocznych nie skrócić to może odzyska pożądany wygląd.
Wala też za nimi nie przepadałam i długo ich nie sadziłam ale stwierdziłam że jednak w zimie dodają uroku ogrodowi. No i potrzebowałam solidnego i trwałego żywopłotu żeby odciąć się od ciekawskich. Pendulę i inne ciekawe krzewy wcisnął nam taki jeden zapalony mały hodowca i co prawda dość sporo tych ciekawostek mi padło ale Pendula i Limba bardzo dobrze sobie radzą.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Ładne te iglaczki, może pora się rozejrzeć za kilkoma... :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”