Witajcie w słoneczne przedpołudnie.
Tosia, Henia, Ewa zawady, Agunia, Ewa majowa, Ida, Jula
Miło mi że Wam się spodobały moje iglaczki i nawet nie wiem kiedy się ich tyle nazbierało. Choć muszę przyznać że w zeszłym roku posadziłam ich aż 8 rodzajów w tym 4 szt. Żywotnik zachodni Woodwardii Thuja occidentalis 'Woodwardii'. Powód prozaiczny - powstawały nowe rabaty więc trzeba było je czymś zapełnić. A że to są rabaty kwaśne to wyboru nie było za dużo, iglaki a do tego azalie, hortensje, żurawki, hosty i takie tam drobiazgi. W tym roku już posadziłam 4 szt. Żywotnik zachodni 'Smaragd'
Thuja occidentalis 'Smaragd' Goldiemu i jeszcze muszę kupić jakiegoś kolumnowego jałowca żeby zaznaczyć zbiorniki oczyszczalni. I jak na razie to wystarczy, może za parę lat coś dosadzę.
Najstarsza o której zapomniałam Jodła koreańska jest już na pewno pełnoletnia i oto ona w kilku odsłonach.

już ma malutkie szyszunie szkoda tylko że trzeba wejść na piętro żeby je zobaczyć
Jako ciekawostkę dodam że przez tyle lat nie doczekałam się ani jednej siewki mimo że nasionka sypią się we wszystkie strony. Dopiero w zeszłym roku znalazłam 3 maleńkie sieweczki, jedna nie przeżyła zimy a dwie zaczęły rosnąć. Ciekawa jestem co z nich wyrośnie.
Odgapiajcie do woli bo przecież po to się chwalę.
Heniu myślę że mogłabyś spróbować z nutkajskim bo po nim nie widać żadnych zimowych szkód, nigdy nie miał przemarzniętej choć gałązki a przeżył niejedną srogą zimę.
Idę trochę popracować póki nie pada.