Ogrodowe pogaduchy u Jagusi w 2012r.
- AniaDS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ogrodowe pogaduchy u Jagusi w 2012r.
Ten pies na pewno nie siedzi na tym dachu? 

- szyszunia
- 1000p
- Od: 4 lis 2009, o 13:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie ma to jak dobry struż. Zdjęcie psinki rewelka bo każdy się nabiera że siedzi na dachu 

- Francesca
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
Jagusiu, jeśli chodzisz do pracy to znaczy że z Tobą lepiej, a już się bałam, że ta przerwa w wątku wynika z pogorszenia zdrowia
. Tylko uważaj na siebie!
.
). Kwitnie później, bardziej niż większość lubi słońce. Jest pewnie niższa niż te kwitnące wiosną?

Bardzo ładne daturyJagusia pisze: Tak pro forma: georginia i dalia to to samo- a jak nie masz miejsca na wieloletnie to polecam jednoroczne. Dostałam od Halinki [eukomis] siewki takich datur w ubiegłym roku i popatrz jak ślicznie kwitły:
![]()

Astilbe to tawułka, a spirea - tawuła. To jest chyba astilbe pumila chinense (mam więc wiemJagusia pisze: taka tawułka [czy tawuła? czym to się różni od siebie?] kwitła w sierpniu:

- wielkakulka
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Jagusiu, nie wolno chorowac!!!
- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Jogusiu dobrej niedzieli 

- Jagusia
- 1000p
- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Kontakt:
Tajeczko 
A mój aparat całkiem nie radzi sobie z czerwienią... choćbym nie wiem jak się starała nie wyjdzie taki kolor jak w rzeczywistości... no ale mój aparat jest już bardzo wiekowy... nie radzi sobie z balansem bieli... z ostrością... tylko skąd na nowy kaskę wziąć .....
Osiu mi się podoba najbardziej
ten mur należy do Kościoła pw NMP, który należy do puławskiego kompleksu pałacowo-parkowego, a niegdyś był przypałacową kaplicą Czartoryskich:

Aniu
Witaj w moim ogrodzie. Ta skarpa tylko wygląda jak góra. W rzeczywistości są to 4 tarasy, bardzo strome. Prawnie nie należą one do nas, gdyż miasto planowało kiedyś stworzyć wzdłuż tych tarasów promenadę widokową do samego parku. Pozwolili użytkować tarasy bezpłatnie, przy czym zastrzegli sobie, że jak budowa ruszy to zwrotu za posadzone rośliny nie będzie. Plany się zmieniły, bo inwestycja okazała się za droga. A teraz to już na pewno nic z tego nie będzie bo część mieszkańców wykupiła te grunty. MY dalej je tylko użytkujemy.
Aniu
Nasionka postaram się zebrać, choć nie jestem w tym za dobra...
Jak znajdziesz metodę na wabienie furczaków to się zgłoszę
Wierzba jest bardzo łatwa w ukorzenianiu. Mój brat kiedyś zrobił z patyków wierzbowych taki mały płotek.... który po jakimś czasie zaczął rosnąć
Marysiu
Co tu zrobić żeby nie zapomnieć o tych sadzonkach.... do stycznia to z mojej pustej głowy na pewno wyfrunie....
Iwonko
zaraz tam zmartwić... jeszcze wydębię je od Ciebie.... najważniejsze żebyśmy się spotkały.
Beatko
Poszłam wczoraj do ogrodu i zobaczyłam odłamaną gałązkę fuksji Magellana. Przyniosłam do domu i poobrywałam takie gałązki z piętką od głównej gałązki. Wsadziłam je do słoika z wodą. Jak myślisz? Ukorzenią się?
Aniu
Ano nie.... muszę jej cyknąć jeszcze parę fotek, bo to jej ulubione miejsce czuwania....
Iwonko
Złudzenie optyczne.... jak łatwo można oko ludzkie oszukać. Uwielbiam oglądać prace chodnikowe Davida Zinna... zawsze patrzę i oczom własnym nie wierzę jak można coś takiego namalować:
http://www.joemonster.org/art/21209/Szt ... vida_Zinna
Agatko
Dziękuję za czujność... sama nie wiem skąd mi się wzięła ta datura... skoro wcześniej pisałam o daliach...
Masz rację, ta tawułka jest bardzo niziutka. Teraz już będę wiedzieć jaka jest różnica.
Misiu
I Tobie życzę pogodnej, słonecznej niedzieli... Ja mam nadzieję wybrać się do lasu w poszukiwaniu grzybów...
__________________________________________________________________________________________
dzisiaj znowou zostawię stare zdjęcia ale tegoroczne. Aparat będę miała dopiero po niedzieli... a tymczasem kwitnąca cantedeskia [inaczej calla]

A mój aparat całkiem nie radzi sobie z czerwienią... choćbym nie wiem jak się starała nie wyjdzie taki kolor jak w rzeczywistości... no ale mój aparat jest już bardzo wiekowy... nie radzi sobie z balansem bieli... z ostrością... tylko skąd na nowy kaskę wziąć .....
Osiu mi się podoba najbardziej

ten mur należy do Kościoła pw NMP, który należy do puławskiego kompleksu pałacowo-parkowego, a niegdyś był przypałacową kaplicą Czartoryskich:

Aniu

Witaj w moim ogrodzie. Ta skarpa tylko wygląda jak góra. W rzeczywistości są to 4 tarasy, bardzo strome. Prawnie nie należą one do nas, gdyż miasto planowało kiedyś stworzyć wzdłuż tych tarasów promenadę widokową do samego parku. Pozwolili użytkować tarasy bezpłatnie, przy czym zastrzegli sobie, że jak budowa ruszy to zwrotu za posadzone rośliny nie będzie. Plany się zmieniły, bo inwestycja okazała się za droga. A teraz to już na pewno nic z tego nie będzie bo część mieszkańców wykupiła te grunty. MY dalej je tylko użytkujemy.
Aniu

Nasionka postaram się zebrać, choć nie jestem w tym za dobra...
Jak znajdziesz metodę na wabienie furczaków to się zgłoszę

Wierzba jest bardzo łatwa w ukorzenianiu. Mój brat kiedyś zrobił z patyków wierzbowych taki mały płotek.... który po jakimś czasie zaczął rosnąć

Marysiu

Co tu zrobić żeby nie zapomnieć o tych sadzonkach.... do stycznia to z mojej pustej głowy na pewno wyfrunie....
Iwonko

zaraz tam zmartwić... jeszcze wydębię je od Ciebie.... najważniejsze żebyśmy się spotkały.
Beatko

Poszłam wczoraj do ogrodu i zobaczyłam odłamaną gałązkę fuksji Magellana. Przyniosłam do domu i poobrywałam takie gałązki z piętką od głównej gałązki. Wsadziłam je do słoika z wodą. Jak myślisz? Ukorzenią się?
Aniu

Ano nie.... muszę jej cyknąć jeszcze parę fotek, bo to jej ulubione miejsce czuwania....
Iwonko

Złudzenie optyczne.... jak łatwo można oko ludzkie oszukać. Uwielbiam oglądać prace chodnikowe Davida Zinna... zawsze patrzę i oczom własnym nie wierzę jak można coś takiego namalować:
http://www.joemonster.org/art/21209/Szt ... vida_Zinna
Agatko

Dziękuję za czujność... sama nie wiem skąd mi się wzięła ta datura... skoro wcześniej pisałam o daliach...
Masz rację, ta tawułka jest bardzo niziutka. Teraz już będę wiedzieć jaka jest różnica.
Misiu

I Tobie życzę pogodnej, słonecznej niedzieli... Ja mam nadzieję wybrać się do lasu w poszukiwaniu grzybów...
__________________________________________________________________________________________
dzisiaj znowou zostawię stare zdjęcia ale tegoroczne. Aparat będę miała dopiero po niedzieli... a tymczasem kwitnąca cantedeskia [inaczej calla]

Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Jagusiu to są dwa wyjścia z sytuacji. Wielu forumków ma zeszyciki w których zapisuje takiego różne ważne rzeczy. Albo nie pamiętać i chyba w czerwcu robi się sadzonki zielne.
- DuczekiOsia
- 1000p
- Od: 10 sie 2012, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
piękne zdjęcia cantedeskia 

- aagaaz
- 1000p
- Od: 7 maja 2011, o 10:58

Ładna ta cantadeskia na pierwszych zdjęciach, ładny ma kolorek

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 lis 2010, o 20:56
Jaguś , witam po wiekach
Z czerwienią nie tylko Ty masz problemy. Aparaty nie są idealne , tylko w optymalnych warunkach mam zadowalające wyniki . Magellanki sadzonkowałem nawet w zimie. ,,Dorosła '' roślina stała na parapecie i uszczykiwałem z niej sadzonki. Najlepsze wyniki miałem w marcu. W ogrodzie połowa sierpnia okazała się rewelacyjna. Czerwiec też pewnie dobry , ale nic Ci nie powiem na ten temat , bo nie robiłem sadzonek. Jak z grzybami , były
Zobacz u mnie. 

Z czerwienią nie tylko Ty masz problemy. Aparaty nie są idealne , tylko w optymalnych warunkach mam zadowalające wyniki . Magellanki sadzonkowałem nawet w zimie. ,,Dorosła '' roślina stała na parapecie i uszczykiwałem z niej sadzonki. Najlepsze wyniki miałem w marcu. W ogrodzie połowa sierpnia okazała się rewelacyjna. Czerwiec też pewnie dobry , ale nic Ci nie powiem na ten temat , bo nie robiłem sadzonek. Jak z grzybami , były

- wielkakulka
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Jaguś jak założysz zeszycik, to nie zapomnij gdzie go chowasz 

- IWONA1311
- Od: 28 mar 2011, o 12:10
Jagusiu oczywiście prędzej czy później ale i tak je odemnie dostaniesz(jak nie wymarzną).
Co do wyjazdu do Puław to wybieramy sie 21 w niedzielę.
Co do wyjazdu do Puław to wybieramy sie 21 w niedzielę.
- Jagusia
- 1000p
- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Kontakt:
Marysiu 
Ania napisała to co ja chciałam.... zapisać w zeszyt i nie zapomnieć o nim... czasem pisze sobie karteczki na zakupy w sklepie... przychodzę... siaty pełne, połowy zakupów które miały być nie ma, a są inne... a w kieszeni karteczka pomięta się pałęta
Osiu
Piękna
szkoda że je trzeba co roku wykopywać...
Agnieszko
Jeszcze nie próbowałam ukorzeniać... te co są w doniczkach dostałam już ukorzenione od zaprzyjaźnionej działkowiczki... miały iść do gruntu... ale nie mam pojęcia gdzie będzie ich miejsce docelowe... to w końcu spore krzewy... ja spróbuję w styczniu.... jak radzi Marysia...
Tadzik
To mam nadzieję że doczekam się sadzonek magellanek - będzie czym się dzielić...
Grzybów nie ma, zimno, sucho...
w lesie tabuny ludzi... babcia była, znalazła 4 podgrzybki i z 5-6 gąsek - była zupka grzybowa...
Zazdroszczę ci
jak tak dalej pójdzie to zapasy grzybowe mi się skończą
a uwielbiam jeść i marynowane i pierogi z kapustą i grzybami i kulebiaki....
Aniu
Oby Twoje słowa nie okazały się prorocze...
Iwonko
To już się cieszę na nasze spotkanie. Rezerwuję niedzielę...
___________________________________________________________________________________
dzisiaj będzie różano... kupiłam żółtą różę pnącą pod nazwą golden... ale golden co? Może ktoś będzie miał jakiś pomysł?

...
...

Ania napisała to co ja chciałam.... zapisać w zeszyt i nie zapomnieć o nim... czasem pisze sobie karteczki na zakupy w sklepie... przychodzę... siaty pełne, połowy zakupów które miały być nie ma, a są inne... a w kieszeni karteczka pomięta się pałęta

Osiu

Piękna

Agnieszko

Jeszcze nie próbowałam ukorzeniać... te co są w doniczkach dostałam już ukorzenione od zaprzyjaźnionej działkowiczki... miały iść do gruntu... ale nie mam pojęcia gdzie będzie ich miejsce docelowe... to w końcu spore krzewy... ja spróbuję w styczniu.... jak radzi Marysia...
Tadzik

To mam nadzieję że doczekam się sadzonek magellanek - będzie czym się dzielić...
Grzybów nie ma, zimno, sucho...

Zazdroszczę ci

Aniu

Oby Twoje słowa nie okazały się prorocze...
Iwonko

To już się cieszę na nasze spotkanie. Rezerwuję niedzielę...
___________________________________________________________________________________
dzisiaj będzie różano... kupiłam żółtą różę pnącą pod nazwą golden... ale golden co? Może ktoś będzie miał jakiś pomysł?

Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
- Francesca
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
Jagusiu, zdjęcia się nie otwierają a kiedy jedno próbowałam otworzyć "naokoło" - przez podlinkowanie z cytatu Twojej wypowiedzi krzyczało, że połączenie ze stroną jest niezaufane
. Może jest tak tylko na Firefoksie?
Czy ktoś widzi te zdjęcia?

Ja widzę wszystkie zdjęcia, przez Internet Explorer... w domu sprawdzę czy na Firefox też działają 
Śliczne żółtki, Jagusiu!

Śliczne żółtki, Jagusiu!