Czosnek zimowy cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czosnek zimowy cz.2
Jesienią 2011 posiałam cebulki powietrzne i otrzymałam jednoząbkowe główki/okrągłe ząbki. Jesienią 2012 posadziłam je i rosną. Na razie część nadziemna jest sporo mniejsza od sadzonych "normalnych" ząbków. Mam nadzieję, ze główka nie będzie mniejsza - dwa lata sadzenia
...

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
Tylko starsze listki mają końcówki żółte młode nie ,a byłam dzisiaj i podejrzałam ,że przy samej ziemi są fioletowe czy to właśnie jest brak fosforu czy żle przeczytałam .Jak mi się uda zrobić zdjęcie to pokaże.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

-
- 50p
- Od: 14 lut 2013, o 11:30
Rose de lautrec jest wiecy czerwone i ma srebryny lusk (silverskin) na glowka, smak jest wiele lepsze, tryma sie dlusziej.monika pisze:Chesnok-Scott czym się zasadniczo różni 'Harnaś' od 'Rosé de Lautrec'?
Cena

Ale "Rose de Lautrec" bo jest ochrony nazwa, ja nie moge sprzedac mojego pod tym haslem bo nie chodzi z Lautrec francja
Bedzie Lautrec Slask

Chesnok-Scott ciekawa jestem, czy próbowałeś już tych czosnkowych lodów? A jeżeli tak, to jakie wrażenia? Takie:
, czy może takie:
?
Resztę przepisów postaram się powolutku przetłumaczyć. Dzięki!

Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Monika
Oczywiście, z cebulek powietrznych- bo to jest czosnek zimowy - wysianych jesienią.
Jak mają dobre warunki to zawiązują główki, jak nie, to rosną duże ząbko-cebulki.
Na tym zdjęciu widać jednak różnicę, na pierwszym planie z cebulek, w tyle z ząbków.

Uploaded with ImageShack.us
Ale nie wiem czy to normalne, bo liście jakby są zwiędnięte mojego czosnku zimowego, takie kłapnięte,
są zupełnie wiotkie, patrzyłam, ząbki nie są podgryzione.

Oczywiście, z cebulek powietrznych- bo to jest czosnek zimowy - wysianych jesienią.
Jak mają dobre warunki to zawiązują główki, jak nie, to rosną duże ząbko-cebulki.
Na tym zdjęciu widać jednak różnicę, na pierwszym planie z cebulek, w tyle z ząbków.

Ale nie wiem czy to normalne, bo liście jakby są zwiędnięte mojego czosnku zimowego, takie kłapnięte,

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- 50p

Bardzo ladnejokaer pisze:Monika

Czytalem z cebulki powierchny z pierwsy rok robia rounds i okolo 65% ich robia glowki drugiem rok, i dopiero 3 do 4 rok produkuja duzych glowki. Ja sadzilam w cebulki powierchny na doniczka w domu tego zimma ale muszalem jechac za granica i zostawilem ich nadwor, to bylo 3 marzec 2013 ale niktore jescie rosna, i calkiem zamarzla.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
W zeszłym roku w maju, sadziłam czosnek zimowy między truskawkami i piękne główki porosły.
-
- 50p
Nie jadlem jescie tego lody ale jeseli bylo okaczja będę.danaa pisze:Chesnok-Scott ciekawa jestem, czy próbowałeś już tych czosnkowych lodów? A jeżeli tak, to jakie wrażenia? Takie:![]()
![]()
, czy może takie:
?
![]()
http://www.imtranslator.net/translation ... anslation/ z tego stron mozesz przetlumaczic ale muszes wyminiac norwedski do polski potem kopiuj i wklej tekst i translate

powiem szczerze, że 'Harnaś', który dostałam w gratisie od Soprano mam do dzisiaj ze dwie główki. Trzyma się znakomicie. Pierwszy raz mam taki przypadek.Chesnok-Scott pisze:..smak jest o wiele lepszy ..Będzie Lautrec Śląskhttp://www.ailrosedelautrec.com/en_index.php
Co do smaku wiadomo, że trzeba spróbować oba, bo ja nie wiem co znaczy lepszy dla Ciebie

Czy 'Rosé de Lautrec' jest strzałkujący?
Jokaer dzięki, teraz widzę różnicę. Ty masz pewnie odmianę niestrzałkującą górską

Chesnok-Scott Jeszcze raz serdecznie dziękuję za "podpowiedź"
. Na pewno skorzystam
!!

Pozdrawiam - Danuta
- jokaer
- -Moderator Forum-.
Monika, on był kupowany w sklepie, nie pamiętam nazwy,
ale ma twardą łodygę jak patyczek, to chyba strzałkujący?
No i teraz oglądałam go znów i jest naprawdę dziwnie zwiędnięty, już nie wiem co o tym myśleć. Siedzi w ziemi mocno.
Żadnych szkodników nie widzę. W sobotę wszystko się świetnie podlało, bo były nieustające burze.
W sumie jak było sucho wyglądał lepiej niż teraz.
ale ma twardą łodygę jak patyczek, to chyba strzałkujący?
No i teraz oglądałam go znów i jest naprawdę dziwnie zwiędnięty, już nie wiem co o tym myśleć. Siedzi w ziemi mocno.
Żadnych szkodników nie widzę. W sobotę wszystko się świetnie podlało, bo były nieustające burze.
W sumie jak było sucho wyglądał lepiej niż teraz.
-
- 50p
Bedzie kilka lat przed oni beda zaczonc produkowac optimalny duzych glowki. Normalny jak czytalem drugie rok 65% robia glowki i dopiero trzechy rok zabki z tego beda duzy.ostatnia szansa pisze:Jesienią 2011 posiałam cebulki powietrzne i otrzymałam jednoząbkowe główki/okrągłe ząbki. Jesienią 2012 posadziłam je i rosną. Na razie część nadziemna jest sporo mniejsza od sadzonych "normalnych" ząbków. Mam nadzieję, ze główka nie będzie mniejsza - dwa lata sadzenia...
-- 5 maja 2013, o 21:16 --
Ja sam powinnym skorzystac ale jestem za leniwydanaa pisze:Chesnok-Scott Jeszcze raz serdecznie dziękuję za "podpowiedź". Na pewno skorzystam
!!

-
- 50p

Mi Chodzi o smaku czosku, mojego opinia o harnas jest z jest ostry przez allicin ale nie ma intensiwny czoskowy smak ale wiency korzeniowy-ziema smak, smak czosku nie trwaly i po gotawania prawie znikny. Jeseli bylo tak dobre moglisly sie eksportowac na massa do europa ale oni wola kupic Chinskiej ktore jest drosziej. Dzisiaj zrobilem sobie frytek i do majonez dodalem czosku co mam tutaj, opadki z jesionowy sadzenia, zabki luz ale dalej perfekt stan jescie, i smak nie samowitie.monika pisze:powiem szczerze, że 'Harnaś', który dostałam w gratisie od Soprano mam do dzisiaj ze dwie główki. Trzyma się znakomicie. Pierwszy raz mam taki przypadek.Chesnok-Scott pisze:..smak jest o wiele lepszy ..Będzie Lautrec Śląskhttp://www.ailrosedelautrec.com/en_index.php
Co do smaku wiadomo, że trzeba spróbować oba, bo ja nie wiem co znaczy lepszy dla Ciebiełagodniejszy?
Czy 'Rosé de Lautrec' jest strzałkujący?
Jokaer dzięki, teraz widzę różnicę. Ty masz pewnie odmianę niestrzałkującą górskąto ze ściągi http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p3881581
Moze mam zle doswierczenia z Harnas ale ostatniej kilkanascie lat kiedy mielismy tego w domu zawsze szypko zniscielo sie. Nawet tych ktore kupilem do sadzenia rok temu 20% poszed do kosza, i to bylo tylko padziernik. Ale tez zalezy na pagoda przed zbior, powinny przestac podlewac kilka tygodniu przed zbior bo czosnek pelna woda krotkie trzyma sie. będę zbierac tym roku cebulki powierchny z każdy odmianow mam, oczywiscie z oni co maja bo musze odnowic ich i moze beda oferowac ich do innych ogrodnikow w polsce, glowki nie beda sprzedac w kraju bo sa za drugie, juz mam kupca w holandia na tych roznie odmianow za
85. euro cent za stuk to juz jest prawie 3.50zl. Hurtowa cena i na e.bay w anglia,holandia i niemczech moge sprzedac za ?2.50 za stuk. Kto w polsce mi placi 10.25zl za glowka czosnek

Kiedy będę mial będę wyslac cie roznie odmianow i sam mozesz porowniac czoskow i bedzisz widzial o co mi chodzi ale czosnek jest jak wino nie jednakowy standard smak. Po angielsku mowimy "the proof of the pudding is in the eating"
'odmianę niestrzałkującą górską" Ja tez mam takie rodzaj jak rozumiem ma szerokiej liscie, mam "Broadleaf Czech" ale widzalem podobny glowki tutaj w naszym wioskowy sklep, duzych glowka z okolo 20 zabki.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
Chesnok-Scott
czy dobrze zrozumiałam, że będziesz miał cebulki powietrzne czosnku Lautrec .. Śląsk ?
czy dobrze zrozumiałam, że będziesz miał cebulki powietrzne czosnku Lautrec .. Śląsk ?
Chesnok-Scott dzięki za odpowiedź. Masz rację co do przeechowywania, zawsze miałam problem z Harnasiem. Po raz pierwszy jest ok. Może dlatego, że z bardzo dobrej plantacji i pewnie czysty odmianowo.
Powiem szczerze, że ja nawet bym i zapłaciła tyle za główkę czosnku Lautrec, żeby porównać go z Harnasiem, którego ja akurat b. lubię za jego ostrość.
Powiem szczerze, że ja nawet bym i zapłaciła tyle za główkę czosnku Lautrec, żeby porównać go z Harnasiem, którego ja akurat b. lubię za jego ostrość.