Siew, rosada,pikowanie cz.1
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r.
Pomidorki dziś wysiane i grzeją się na kaloryferku, teraz pozostaje tylko czekanie 

Ania
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Euzebiusz ma rację. Nie ma się co śpieszyć, ani ze siewem ani z odkryciem. Na razie nic nie siałem, a mam nadzieję, że się dorobię tunelu w kwietniu.
pozdrawiam, Gunnar
Hartowanie przed pikowaniem to coś nowego.Menqa pisze:wystawiłam na za wczesne hartowanie
Pozdrawiam
a to wszystko przez Twoją wypowiedź forumowicz
(teraz dwa razy coś przeczytam a jak będę miała wątpliwości to dopytam na forum). Myślałam, ze to przechłodzenie oznacza hartowanie więc niewiele myśląc wyniosłam pomidorki na zewnątrz (dobrze, że pogoda wtedy była ładna i słoneczko świeciło).
Ale stwierdzam (moim niefachowym okiem), że pomidorkom chyba to świeże powietrze pomogło (a przynajmniej nie zaszkodziło) bo później będąc na parapecie nie wyciągnęły się za bardzo.
źle przeze mnie zrozumianąforumowicz pisze:Jeżeli ukażą się na powierzchni liścienie niezwłocznie trzeba przenieść do chłodniejszego i bardziej widnego pomieszczenia. Każda zwłoka spowoduje wyciąganie się siewek.

Ale stwierdzam (moim niefachowym okiem), że pomidorkom chyba to świeże powietrze pomogło (a przynajmniej nie zaszkodziło) bo później będąc na parapecie nie wyciągnęły się za bardzo.
Kiedyś, za czasów mojej młodości, chcąc się coś mądrego dowiedzieć o uprawie trzeba było biegać od księgarni do księgarni. Teraz wystarczy wpisać hasło " rozsada pomidora " w wyszukiwarce a tam stoi :
Pozdrawiam
a hartowanie :Jeżeli nie zapewnimy optymalnej temperatury wschodów (25?27°C), to nasiona będą kiełkowały dłużej oraz niezbyt równo. Po wschodach temperaturę należy obniżyć do około 20oC w dzień i około 16oC w nocy.
Komentarza nie będzie, bo może być on źle przyjęty.W końcowym okresie produkcji, rozsadę przeznaczoną do zimnych tuneli foliowych i upraw polowych należy poddać zabiegowi hartowania, którego celem jest przystosowanie roślin do gorszych warunków klimatycznych po wysadzeniu na miejsce stałe. Hartowanie polega na ograniczeniu podlewania, obniżeniu temperatury powietrza poniżej 10oC i stopniowym zwiększaniu intensywności wietrzenia. Rozsada hartowana lepiej i szybciej się przyjmuje po posadzeniu.
Pozdrawiam
oj forumowicz komentarze jakie by nie były są po to aby trafić do adresata i przemówić mu do rozsądku, przecież to moja ignorancja a nie Twoja
porady cenię i uczę się (oby szybko) na błędach
pozdrawiam serdecznie

porady cenię i uczę się (oby szybko) na błędach
pozdrawiam serdecznie

Moje pomidorki nareszcie wzeszły. Najpierw ukazał się jeden, ale tylko taki mały kawałek. Myślę sobie " zostawię jeszcze na jedną noc pod przykryciem, a rano jak wstałam to wyszło więcej pomidorów i już pod wieczkiem się nie mieściły. To niewiarygodne, że takie małe a tak rośnie. U Was też tak było?
forumowicz- widzę, że masz misję w prostowaniu siewaczy 
Zmoderowano.
Comcia

Zmoderowano.
Comcia
Pozdrawiam Krzysiek.
Ta odmiana ma ziemniaczane liście 

Ale będą pomidory chyba a nie ziemniaki 

Pozdrawiam Krzysiek.
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jest to odmiana o "ziemniaczanych" liściach, więc bardzo możliwe 
Czy to na pewno pomidor, upewnisz się po zapachu, jak troszkę podrośnie

Czy to na pewno pomidor, upewnisz się po zapachu, jak troszkę podrośnie

Pozdrawiam, Dorota
Takie liście ma np. Stupice - matowe, a błyszczące Tumbling Tom Yellow.
Kasia
No co jeszcze nie widziałem nigdy takich liści u pomidora, myślałem że mi synek nasionka podmienił
Jeszcze wiele nie widziałem
Młody jestem

Jeszcze wiele nie widziałem

Młody jestem
Pozdrawiam Krzysiek.