Cztery pory roku w moim ogrodzie cz. 3 i nie tylko....

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Cztery pory roku w moim ogrodzie cz. 3 i nie tylko....

Post »

O, ja znam te kolory floksów :wink:
Z Twojego ogrodu floksiki, na mojej działce szaleją, i cudnie pachną ;:108
Widzę, że i Ciebie na ostróżki wzięło. Ja też niedawno kupiłam kilka nowych kolorów.
Z różami, ostróżki pięknie się prezentują ;:224
Pozdrawiam :wit
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ależ pięknie i kwieciście ;:138 to jest właśnie ta nagroda za cięzką pracę. Pelargonie na rabatach sadziłam i ja i chyba lepiej rosną niż w donicach, ładnie się rozrastają. Zakwitła mi pelargonia, zdobyta od Ciebie u Joli, bardzo mi się podoba,zrobię sobie szczepki. Mówisz, że wyrzuciłeś stare ostróżki? ja nie potrafię nic wyrzucić
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Wszystko takie uporządkowane, wypielone :D A na końcu ogrodu brzezinka :D Do tego całe mnóstwo roślin-całe kępy dorodnych i ślicznych kwiatów. Z róż - moje ulubione Hokus Pokus, Papageno i Nostalgia. Gigantyczne hosty. Niezliczone liliowce. No i te floksy ;:oj Jestem pod ogromnym wrażeniem :wit
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Ewuniu. Ciesze się,że zapach floksów ode mnie umila Ci pobyt w ogrodzie. U mnie to jak u 'przyjaciół' wszystkiego 'mnogo' a floksów to już chyba lekka przesada.
Na ostróżki to naprawdę mnie wzięło. Napatrzyłem się na nie w ogrodach forumowiczów i sam się dziwię, że swoje stare odmiany trzymałem do tej pory.

Kłaniam się Ula. Powrót do domu przyjemniejszy czy pobyt w górach? Co dobre szybko kończy się a powroty do domu zawsze miłe.
Kolorowo to zrobiło się u mnie a praca z przyjemnością to taka ciężka nie jest. Dokucza nam susza. Trawa w 30% już wyschła utrzymuje się ładna w cieniu. Nie wyrabiam się z podlewaniem, w dzień za gorąco a za zimna woda i z podlewania 'nici'. Staram się ratować to co cenniejsze a tego jest sporo.
Pelargonie uprawiane w gruncie opryskaj preparatem "Bravo" będzie ładniejszy kwiat. Nie pamiętam którą Ci dałem pelargonię biało-różową czy czerwoną, bo mam dwie tego gatunku. Dwie prowadzę na drzewko.
Najlepiej zrobić szczepki do 15 sierpnia. Przyjmują się w 100%
Ostróżki to była męska decyzja, bo też nie lubię wyrzucać najwyżej przesadzam na plan dalszy ale one naprawdę były mało wartościowe.

Miło mi powitać Cię Aniu w moim ogrodzie. Dziękuję za przychylną ocenę ogrodu. To obecnie całe moje zajęcie więc rozrasta się z roku na rok. Zajrzałem do Twojego wątku i zobaczyłem,że niedawno zaczęłaś przygodę z ogrodem. Wyniki też imponujące choć widziałem tylko wyrywkowo. Muszę zobaczyć dokładnie,bo lubię oglądać jak coś powstaje z niczego.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Janusz rabatka floksowa-CUDO, będzie mi się śniła w nocy ale to dobrze bo będę miała kolorowe sny.
Już wyznaczyliśmy miejsce na taką rabatkę w naszym ogrodzie i wczoraj dokupiłam kolejnego floksa do kolekcji, może kiedyś będzie taka piękna jak u Ciebie.
Ucałowania dla Krysi.
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu. Niecierpliwa jesteś. Mówiłem,że dostaniesz ode mnie. Jest ich cała gama kolorów tylko teraz nieodpowiednia pora na przesadzanie.
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p
Od: 13 lip 2012, o 08:54

Post »

Zaglądam nieśmiało do tego ogrodu :)
Tutaj jest pięknie :)
Przyznaję się, że dopiero zaczęłam tutaj "buszować", i już coś wypatrzyłam.
Czy ja dobrze zauważyłam, że na jednym ze zdjęć jest pelargonia poprowadzona w formie mini drzewka?
Bardzo mi się to podoba, widziałam ten pomysł w jakiejś lipcowej gazecie i tak mi się marzyło żeby spróbować. Teraz mam dowód na to że jest to do wykonania, tylko czy u mnie będą tak wspaniałe efekty :?:

Przesyłam pozdrowienia :)
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Justynko. dlaczego nieśmiało? Złego psa tu nie ma o i gospodarz spokojny :wink:

Pewnie chodzi Ci o tę pelargonię poniżej. W ub. roku uformowałem drzewko więc ma drugi rok. W czasie gdy robiłem zdjęcie była po zabiegu usuwania przekwitłych kwiatów dlatego jest ich mało.
Obrazek

W tym roku wyprowadziłem dwie z grupy pelargonii Rosebud
Przyznam,że trochę je zaniedbałem, bo powinny być już większe. W doniczkach potrzebują staranniejszej opieki i bardzo częstego zasilania w zasadzie przy każdym podlewaniu.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13

Post »

jeszcze fajniej się teraz zagląda, jak się już poznało citueczkę wasze miejsce....ależ barwne to lato ;:138
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Januszku a jakieś wskazówki odnośnie prowadzenia pelargonii na drzewko ;:180 Najlepiej tak jak chłop krowie na miedzy :;230 Ja tez może wtedy bym spróbowała.
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś. Wszystko co było w ogrodzie było do zobaczenia a dlaczego tylko ciut go poznałaś? :roll:
Lato faktycznie tonie w kolorach kwiatów mimo potwornej suszy.

Gosiu.
Nic trudnego. Prowadzić ukorzenioną sadzonkę przy patyku na wysokość jaka Ci odpowiada i po osiągnięciu jej uszczykuje się wierzchołek i zaczyna formować drzewko usuwając wszystkie wyrastające boczne pędy poniżej planowanej korony.
Bardzo często zasilać.
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p
Od: 13 lip 2012, o 08:54

Post »

Jejku jakie wspaniałe ;:138
Będę próbować, do odważnych świat należy :)
Zaglądać będę częściej, już z większą śmiałością, wątek jest bardzo pouczający, a zdjęcia, a raczej ogród tego nawet słowami nie da się opisać - urzekający :)
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko. Dziękuję bardzo.
Teraz jest dobry czas by ukorzenić pelargonię. Nie musi być jakaś wyszukana z każdej można zrobić drzewko (aby nie bluszczolistne). Przez zimę jak masz takie możliwości na parapecie okiennym możesz wyprowadzić pelargonię na odpowiednią wysokość. Wiosna przytniesz wierzchołek i zaczniesz formować koronę - proste :D

Ostatnie kwiaty liliowców:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Języczka "Otello"
Obrazek
Lobelia
Obrazek

Obrazek
Mina przerosła 3m. podporę
Obrazek

Zakończył się gwarny ale miły tydzień z rodziną. Dziś wszyscy wyjechali. Straszna cisza w domu i ogrodzie.
Obrazek

Obrazek
Najmłodszy z rodziny- Aleksander
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

O rany ależ słodziak na ostatniej fotce :D Smutne są dni po wyjeździe rodzinki. dopiero wyjechali a już się tęskni....
Januszu prześliczne odmiany liliowców, aż szkoda, ze już przekwitają... Języczki bardzo lubię, u Ciebie wielka i piękna, jak i wszystkie inne roślinki :D Kwitnie już na całego, u mnie dopiero uwalnia pąki :D
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Aguś. Miłe chwile minęły. Może za rok znowu się spotkamy. Brat z rodzina przyjechał z Anglii. Córka z rodziną ze Szczecina- wszyscy z daleka. Jeszcze ciągną w rodzinne strony.
Liliowce szybko przekwitają. Straszna susza u nas. Kwiat utrzymuje się pół dnia. Nie jestem w stanie podlać całego ogrodu. Języczka rośnie w cieniu to i wilgoci ma więcej. Trawa wyschła można spalić jak na stepie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”