Śliwa - choroby i szkodniki Cz.1
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Śliwa - choroby i szkodniki
Tuż za moja działką rośnie węgierka długowieczna,która ma szarkę.Powinienem ją chyba sciąć ?
Gdyby to była szarka, to powinna też dawać objawy na owocach. Tymczasem one są zdrowe.
Po liściach to na srebrzystość nie wygląda, ale na martwych gałęziach coś tam sobie wyrasta.

Po liściach to na srebrzystość nie wygląda, ale na martwych gałęziach coś tam sobie wyrasta.

'u' to tak specjalnie.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podaj, choć w przybliżeniu- jaka to odmiana. Taki wiek może sugerować na to, że dobiega swoich dni. Mogła też nałapać raka bakteryjnego i moniliozy, który też ją po kawałku ćwiartuje.Juzef pisze:Mam śliwę 25-letnią
Zadbaj objawowo jak o młodą , może jeszcze trochę pociągnie. Nie mam dużego doświadczenia z szarką, ale objawy nie są typowe.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Odmiana to Ulena. Od paru lat tak ma, że już we wrześniu liście trochę żółkną a trochę rdzewieją i wcześnie je gubi. Ale z owocami wszystko w porządku. Sporo drobnych gałęzi uschło 2 lata temu, więc rok temu je wyciąłem, ale w tym roku już nie puścił liści niemal cały konar, 1/3 drzewa. Druga strona rozwija się normalnie, po lekkim przerzedzeniu wypuściła sporo młodych odrostów. Ale to drzewo od lat sobie mszyce upodobały i praktycznie co roku je kolonizują, więc mogły różne rzeczy przywlec.
'u' to tak specjalnie.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Miałem podobnie z Althaną,połowa usychała i którejś jesieni na korze pojawiły się małe białe ,dachówkowato rosnące owocniki.Leczenie polegało na wycięciu zjedzonego przez grzyba drewna i kilkakrotnym malowaniu środkami miedziowymi 0,5%.Ponadto w otoczeniu miejsca zaatakowanego wywierciłem kilka otworków małej średnicy i zapuszczałem do pnia tensam roztwór.Grzybki już więcej nie wyrosły a taki krzywy kikut żyje i owocuje już kilka lat.
-
To zależy ile opada,jeżeli b.dużo ,to albo zainfekowane,albo drzewo niedożywione i nie ma siły wykarmić owoców.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak wyglądaja liście?bedani pisze:Witam.Niektóre moje śliwki wyglądają tak
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Witam.Odmiana śliwy to Blue free , liście wyglądają na zdrowe przynajmniej okiem początkującego sadownika czyli mnie . Wrzucam fotki .
.
Śliwa była tylko raz nawożona wiosną i pierwszy raz ma owoce,może doznała szoku z nadmiaru i zrzuca
i
.
Aczkolwiek te które mają zmiany to nie rosną od samego początku. Dzięki za zainteresowanie tematem.

Śliwa była tylko raz nawożona wiosną i pierwszy raz ma owoce,może doznała szoku z nadmiaru i zrzuca
i

Aczkolwiek te które mają zmiany to nie rosną od samego początku. Dzięki za zainteresowanie tematem.
Witam.To znowu ja . Wyczytałem że tak się zachowują owoce które zostały zaatakowane przez owocówkę cyt.z jednego z portali sadowniczych:owoce nie rosną ,przedwcześnie dojrzewają i opadają.Wykonałem tylko oprysk na owocnicę na końcówce kwitnienia.Podobno drugie pokolenie owocówki jest groźniejsze,a w moim regionie pojawił się komunikat aktywny dla owocówki.Mam pytanie kiedy wykonać oprysk na drugie pokolenie bo loty motyli trwają do końca sierpnia.Pozdrawiam.
Podrążę temat.Czy ktoś już pryskał na owocówkę powiat Kalisz wielkopolskie?.
Dotychczas ma mojej śliwie Ulena brunatna zgnilizna występowało dość często.
W tym roku,po raz pierwszy, dodatkowo owoce są pęknięte.

Jak może być tego przyczyna.
W tym roku,po raz pierwszy, dodatkowo owoce są pęknięte.

Jak może być tego przyczyna.
pozdrawiam
Kazik
Kazik
-
Tak się robi,gdy jest za dużo opadów w czasie dojrzewania.Owoc już dorósł do swojej wielkości i skórka przestała się rozrastać.Jak dodatkowo jest porażona grzybem, to nieszczęście gotowe.
U mnie nie było zbyt dużo opadów i muszę podlewać działkę w tym Ulenę, bo wydaje mi się że gleba jest przesuszona.
Dziś zobaczę czy u sąsiadów też to jest.
Dziś zobaczę czy u sąsiadów też to jest.
pozdrawiam
Kazik
Kazik