Dziewczyny dziękuje Wam wszystkim za miłe słowa...,za odwiedziny,

Trochę ogólnie odpiszę ,bo już spore zaległości mam w odpowiedziach
Może odpowiem dziewczynom ,które pytały mnie o rośliny...
Tara-Ania z obwojnikiem nie miałam do czynienia,ale też mnie interesował...ciekawe pnącze,ale bardzo wielkie i z tego co piszą na jego temat ,to nie przemarza i wielkie przyrosty ma co roku,ale stanowi niezłą zasłonę latem przed upałem.Polecam wiciokrzew zimozielony Lonicera henryi Copper Beauty ,który u mnie taką funkcje spełnia,a nie jest tak inwazyjny jak obwo0jnik
Gosia Margo werbena hastat bardzo sie wysiewa,i mam sporo sadzonek ....może nie największe m,ale wydaje mi sie ,że nie będzie problemów z przesadzaniem...jeżeli chcesz ,mogę Ci wysłać...
Maria Maska od poprzedniego roku mamy bardzo mało opadów,powojniki to odczuwają ,i nie tylko,wysychają ,albo dopadają choroby grzybowe...najważniejsze ,aby korzeń zdrowo się trzymał...
Dzisiaj będąc u p.Tomszaka w szkółce z Tosią ,Basia i Jadzią...poinstruował nas,aby wcześnie wiosną opryskać powojniki środkiem Skore...i tak co miesiąc... i podsypać pod każdy krzak garść
dolomitu...oprócz nawozu do powojników...ponoć roztwór mocznika daje dobre efekty...pod róże również...spróbuję za rok...
Aguniada dzięki wielkie za pochwały ...

a werbena hastata to bylina i mam jeszcze trochę sadzonek...same się wysiały i tak trzymam je na grządkach...a miejsca zero...
Iwonko spotkałam sie u mnie z podobnymi zniekształconymi liśćmi...trudno powiedzieć co może być przyczyną,ale wydaje mi sie ,że to sprawka jakiś szkodników,ale niestety nie zauważyłam gołym okiem co to za paskudy...
Ja obrywałam takie liście ...może to jakiś niewidoczny roztocz...?
Ania Sweety zielone płuca to ...Pszczyna,czyli blisko ...
Ania Arielka bodziszki kupowałam u Adrianica
http://www.fuchsiahybrida.pl/
albo na różnych wystawach...znalazłyby się jakieś nadwyżki...
Jadzia ,to ja Wam dziękuję

oby nasza
gwardia trwała wiecznie...a szkółkarze mieli z nas pożytek...

Z Jadzią ,Basią i Tosią wybrałyśmy się do p.Tomszaka zobaczyć co nowego w powojnikach...I trafiłyśmy na odmianę dawno oczekiwaną...

A tym wspaniałym powojnikiem był Petit Faulkon...cudo...
Jest to powojnik z serii Evipo bylinowy sięgający 1,2 m...
Jeszcze zauroczyła mnie Viola ,aksamitne płatki z żółtymi dużymi pylnikami...
Pan Tomszak będzie na najbliższych szkółkarskich dożynkach w Pszczynie ,od najbliższego piątku do niedzieli
Będzie szkółka róż -Hajdrowscy ,i innych kilkanaście szkólek...Wg prognoz ma być piękna pogoda ,a więc przyjeżdżajcie...
http://www.cogdziekiedy.pless.pl/26617- ... -pszczynie