Przydomowa hodowla kur cz.1

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
koniczynka2014
1000p
1000p
Od: 12 kwie 2014, o 08:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowa hodowla kur

Post »

Ja w takie wolierze mam kurczaki, potem idą do dużego kurnika z którego i tak codziennie są wypuszczane na wolność ;-)
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Miałam w podobnej wolierze (zdjęcia z zeszłego roku) chyba 12 kurczaków. Po podrośnięciu dołączyłam do tego ogrodzony i zabezpieczony z góry siatką wybieg (w sumie niecałe 20 mkw). Mam 8 kurek i koguta. Kilka razy dziennie dostają zieleninę (trawa, chwaściory i wyka). Z pewnością na 16 arach miałyby super, ale cała działka z domem ma 11... Zdecydowanie maja lepiej niż kury fermowe, czy z tzw wolnego wybiegu.
Postaw wolierkę w rogu działki i dołącz do niego kawałek działki dla kurzej wolności :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też się w końcu doczekałam w zeszłym tygodniu jakiegoś przybytku (7 szt.) :D

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wspaniały widok- kura z kurczętami. Mogę w nieskończoność obserwować ich relacje :D
Gratuluję maluszków ;:333
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
szamanicaaa
100p
100p
Od: 2 mar 2013, o 00:43

Post »

Cudne pisklaczki!!! ;:138
I u mnie wreszcie kura siadła na jajkach-mam nadzieję,że i ja za dwa tygodnie będę się cieszyć podobnym widokiem.
Jakieś te moje kury nie kumate-mają koguta,jajka-i nie wiedzą co z tym zrobić-jakieś wstydliwe czy opóźnione w rozwoju :roll:
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Może za młode są :) Czytałam, że najchętniej kwoczą starsze niż dwa lata. Jolek pisała, że ma weterankę kilkuletnią, która corocznie wysiaduje pisklęta.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
szamanicaaa
100p
100p

Post »

Moje kurki rzeczywiście są młode-z ubiegłego roku -Może dlatego takie głupiutkie :)
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Dlatego , jak już nieraz wspominałam, jeśli nam się trafi ,,super kwoczka" to nie zrosolić ją tylko dbać o nią. Miałam kiedyś 2 fajne kwoczki, przyjmowały wszystko w różnym wieku i umiały języki obce :lol: Teraz biję się z myślami czy nie zlikwidować hodowli bo lisy robią mi pogrom, tylko spuszczę z oczu, włazi nawet na plac ;:145

Obrazek

ullak niech się maluchy zdrowo odchowają ;:215
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45

Post »

No i dobrze, że nie wszystkie mają zapędy do kwoczenia, kto wtedy znosiłby jajka na jajecznicę? :wink:

Dzięki Jolek, na razie chyba mają się dobrze. Nie zwiększają się zbyt szybko, chyba dlatego, że mają za dużo ruchu, ciągle muszą ganiać za kwoką. Jeden zawsze się próbuje załapać na przejażdżkę wierzchem, ale takie rodeo jest trudne, zaraz spada.

Kaczuchy też super, miałam dwa lata temu, ale wcale nie chciały się nieść. Jakiś piesek by nie pomógł może na lisy? :?
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Awatar użytkownika
szamanicaaa
100p
100p

Post »

Albo ogrodzić kuraki od lisa.U mnie często widzę zimą lisa na działce sąsiedniej-ale do mnie nigdy nie zawitał-i niech tak pozostanie.
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20

Post »

Lisa złapać do zywolapki i z wilczym biletem wysyłać na wakacje kilkadziesiąt km dalej. Oczywiście jak da się złapać, bo to sprytne zwierze.
U mnie są właśnie młode piżmówki i 3 młode perliczki (z 17 jaj, jeśli następne lęgi będą podobne to pójdą do pieca na kilka zdrowasiek ;) )
Za tydzień termin na araukany, na dniach kolejne piżmówki. Będzie się działo!
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

Piękne maluchy ! Gratulacje ! :)

Mam pytanie w kwestii techniczno - finansowej, ile średnio miesięcznie wychodzi wam utrzymanie kurek (myślałam o stadku ok 7 sztuk).
Wiem, że ceny różnicują się w zależności od pory roku i w zimie będą wyższe bo odpada ogródkowe żywienie.
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Fajne widoczki kur i kaczek !
U znajomej siatka na 2 metry nie pomogła , lis wykosił całe stado ...U mnie nic w tym roku , wszystkie kaczusie zjedzone , ale marza mi się teraz kaczogęśi , nawet 5 sztuk na poczatek , bo mam dużo trawy i dynii i cukini sporo rośnie , to miałyby :wink:
Bożena
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20

Post »

Sandra, dla 20 kur, pszenicy schodzi 50kg na miesiąc żywiąc stado wróbli i innych myszy. Kosztuje to jakieś 25zł. Do tego witaminy, kilka(naście pln) za paczkę, wystarcza na 2-3 miesiące bo daję co kilka dni w wodzie. Do tego kreda pastewna, kilka pln za 25kg - myślę że na 2-3 lata wystarczy. U mnie kury mają dostęp do "wybiegu", znaczy do całego otoczenia dookoła. Ale nie odchodzą dalej niż 50-100m, mimo że to zielononóżki. Pewnie im za dobrze ;-)
Do tego wszystko co sobie wygrzebią z kompostownika, co znajdą w trawie, jakieś przerośnięte cukinie itd.
Chyba żeby doliczyć koszty zniszczonych sadzonek, wtedy... hmmm... byłoby droooogo ;-)
limonkaa, czemu kaczkogęsi ? Nie lepiej piżmówki? Samograj. Kaczkogęsi u mojej ciotki, pomimo 1 roku dalej nie niosą jaj. A piżmówki u mnie już biegają po kaczkach po zeszłorocznych z przełomu lipca/sierpnia.
Obrazek
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Piżmówki miałam kilka lat , teraz może kaczkogęśi bym wypróbowała , bo maja dobre notowania wśróg gospodyń !!!
Ładnie wygląda Twoje stadko , dla mnie miód na serce .
Bożena
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”