Nowy ogród Jacka 2011/12
- pelagia72
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nowy ogród Jacka 2011/12
Jacku
Bardzo lubię Twoje zdjęcia i szkoda mi ,że masz trudności w ich przesyłaniu.
Takie są uroki wsi, mam nadzieję, że, jak w końcu się na nią przeprowadzę, będzie tam net.
Jacku ta lunaria ma coś wspólnego z tą jednoroczną, która wytwarza ozdobne, białe , przeżroczyste nasienniki ?
A niskie irysy już kwitną u Ciebie ?
Bardzo lubię Twoje zdjęcia i szkoda mi ,że masz trudności w ich przesyłaniu.
Takie są uroki wsi, mam nadzieję, że, jak w końcu się na nią przeprowadzę, będzie tam net.
Jacku ta lunaria ma coś wspólnego z tą jednoroczną, która wytwarza ozdobne, białe , przeżroczyste nasienniki ?
A niskie irysy już kwitną u Ciebie ?
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Izo, będziesz zadowolona z przetacznika 'Rosea' (czytałem o Twoich staraniach
). Obficiej zakwiłt niż niebieski. A mazus w ub. roku też miał tylko kilka kwiatków ale w tym roku niemal pokrył się nimi (żabkami, jak ja je nazywam).
Agnieszko, lunaria rediviva to oczywiście ta sama rodzina co lunaria biennis (dwuletnia nie jednoroczna). Ta też zawiązuje "blaszki" ale w nieco innym kształcie. Jest byliną, o jasnoróżowych pięknie pachnących kwiatach. Nie mogłem się oprzeć i wąchałem ją, ilekroć koło niej przechodziłem
Najniższe iryski (15cm) już przekwitły. Teraz kwitną średnie, czyli tzw. irysy SDB.
Oto efekt mojego wgrywania zdjęć (od NIEDZIELI
). Niektóre krzewy zdążyły przez ten czas przekwitnąć.

Agnieszko, lunaria rediviva to oczywiście ta sama rodzina co lunaria biennis (dwuletnia nie jednoroczna). Ta też zawiązuje "blaszki" ale w nieco innym kształcie. Jest byliną, o jasnoróżowych pięknie pachnących kwiatach. Nie mogłem się oprzeć i wąchałem ją, ilekroć koło niej przechodziłem

Najniższe iryski (15cm) już przekwitły. Teraz kwitną średnie, czyli tzw. irysy SDB.
Oto efekt mojego wgrywania zdjęć (od NIEDZIELI

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Skoro już mówisz o barwinku ? skąd go w ogóle miałeś? Bo ja coś nigdzie nie mogę na tę roślinę trafić, a szczerze mówiąc naprawdę marzyłaby mi się w ogrodzie (jak już ogród mieć będę)?
Co do wgrywania fotek ? czy Ty masz internet na węgiel, czy jak?
Pozdrawiam!
LOKI
Co do wgrywania fotek ? czy Ty masz internet na węgiel, czy jak?

Pozdrawiam!
LOKI
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ależ pokaz kwitnących krzaczorów.....
Za to jak przyjemnie oprzeć oko na tylu kwiatach naraz.

Za to jak przyjemnie oprzeć oko na tylu kwiatach naraz.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- JacekP
Loki, barwinek większy 'Variegata' dostałem od znajomej. Kupiła go w małej szkółce pod Wrocławiem.
Internet u mnie? To sprawa dla filozofa, bo ja wymiękam. Jedyne wytłumaczenie - mieszkam na wsi i tu wszystko działa albo nie działa. Już przywykłem
dziękuję Grażynko
Szczególnie jestem zadowolony z kaliny koreańskiej, bo sadzona jesienią i tak prędko zakwitła. A zapach - nieziemski
Wgrywam, a raczej próbuję wgrać nowe zdjęcia. Ale znając życie, znów to potrwa kilka dni
Internet u mnie? To sprawa dla filozofa, bo ja wymiękam. Jedyne wytłumaczenie - mieszkam na wsi i tu wszystko działa albo nie działa. Już przywykłem

dziękuję Grażynko

Wgrywam, a raczej próbuję wgrać nowe zdjęcia. Ale znając życie, znów to potrwa kilka dni

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
No tak? Domyślam się, że mała szkółka spod Wrocławia nie ma sklepu wysyłkowego... Cholewka... W życiu sobie tego barwinka nie sprawię. Znalazłem go jak na razie w jednym sklepie wysyłkowym we Francji, ale opinie klientów o tym sklepie są generalnie fatalne, więc na pewno nie zaryzykuję zakupów...
A problemów z internetem szczerze współczuję.
Pozdrawiam!
LOKI
A problemów z internetem szczerze współczuję.
Pozdrawiam!
LOKI
Jacku lubię odwiedzać twój ogród, zawsze znajduję coś ciekawego, jest tu wiele roślin, które nieczęsto można spotkać. Fotka z niezapominajkami urokliwa. 

- JacekP
Loki, nawet nie jestem w stanie się z Tobą podzielić, bo mi padł ten barwinek. Nie sądziłem, że on tak trudny do zdobycia.
Irenko, cieszę się, że w moim ogrodzie coś znajdujesz ciekawego
A skoro fotka z niezapominajkami w tle Ci się spodobała, to jeszcze jedne dla Ciebie:
mój niezapominajkowy krąg (niestety nie obejmę go w całości aparatem)

Irenko, cieszę się, że w moim ogrodzie coś znajdujesz ciekawego

A skoro fotka z niezapominajkami w tle Ci się spodobała, to jeszcze jedne dla Ciebie:
mój niezapominajkowy krąg (niestety nie obejmę go w całości aparatem)

Jacku dziękuję
pomysłowo utworzyłeś niezapominajkowy krąg, teraz wygląda pięknie a gdy jeszcze środek zakwitnie to dopiero będzie widok. Bardzo lubię wszystkie małe i skromne kwiatuszki.

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Świetny pomysł z niezapominajkami.
Czy je tak wysiewałaś, przesadzałeś czy też tak masz od lat ?
Chyba odgapię ten pomysł, bo niezapominajek u mnie też mnóstwo, tylko że rosną jak chcą.
Czy je tak wysiewałaś, przesadzałeś czy też tak masz od lat ?
Chyba odgapię ten pomysł, bo niezapominajek u mnie też mnóstwo, tylko że rosną jak chcą.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Jacku niezapominajkowy żywopłocik jest bajeczny, wygląda naprawdę niesamowicie
Bardzo się cieszę, ze przetacznik tak pięknie Ci się rozrósł i wspaniale kwitnie

Bardzo się cieszę, ze przetacznik tak pięknie Ci się rozrósł i wspaniale kwitnie

-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
Mi również przypadł do gustu niezapominajkowy krąg , ładny 

Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Jacku, dziękuję z góry!
Ile niezapominajek!
A jak przekwitną, to co z nimi robisz, wyrywasz? ... Coś je potem zastępuje, czy po prostu ścieżka się poszerza? Dlaczego tak mało pokazujesz swoich pomysłów, w rodzaju tej niezpominajkowej rzeki? 
Jacuś, mnie się wydaje, że kwiaty które pokazałeś należą do pigwowca japońskiego, nie pośredniego?
Piękne wiśnie!

Ile niezapominajek!

Jacuś, mnie się wydaje, że kwiaty które pokazałeś należą do pigwowca japońskiego, nie pośredniego?

Piękne wiśnie!

- JacekP
Dziękuję Irenko
Ja też uwielbiam maluszki, dlatego będę powiększał skalniak.
Środek tej rabaty to kolejne kręgi - irysowy, liliowy, stkokrotkowy i najmniejszy zrobiony niedawno - lilie OT też posadzone w kręgu
Tu troszkę widać kolejne kręgi

Grażynko, niezapominajki u mnie też się rozsiewają, jak chcą. Ja je tylko uporządkowałem przesadzając, by tworzyły kompozycję. W przyszłym roku też tak zrobię ale w innym miejscu.
Agnieszko, żywopłocik - obwódka z niezapominajek pasował mi do geometrycznych założeń tej części ogrodu
Przetacznik zadziwił mnie obfitością kwiatów i konkuruje z floksami szydlastymi
Zobacz, jest zaraz za floksami:

Dzięki Moniko
To dość łatwe było do zrobienia, bo niezapominajek mam pod dostatkiem. Zobacz sama:

Iza, dzięki za identyfikację pigwowca. Mam go od bardzo dawna i sam nie wiedziałem, jaki on. Teraz mam porównanie z Twoim i widać gołym okiem różnice
Niezapominajki wyrwę, jak zaczną zasychać. Rozsieją się znowu. Na ich miejscu zakwitnie kolejny krąg - kłosowce.
Tyle rzeczy by się chciało pokazać a tu i internet nie pozwala i inne zdjęcia, które uważam za godne pokazania. Zwłaszcza zdjęcia makro,które lubię szczególnie
Ale specjalnie dla Ciebie widoczek bardziej ogólny z zawilcami, które wymknęły mi się spod kontroli

Środek tej rabaty to kolejne kręgi - irysowy, liliowy, stkokrotkowy i najmniejszy zrobiony niedawno - lilie OT też posadzone w kręgu

Grażynko, niezapominajki u mnie też się rozsiewają, jak chcą. Ja je tylko uporządkowałem przesadzając, by tworzyły kompozycję. W przyszłym roku też tak zrobię ale w innym miejscu.
Agnieszko, żywopłocik - obwódka z niezapominajek pasował mi do geometrycznych założeń tej części ogrodu

Przetacznik zadziwił mnie obfitością kwiatów i konkuruje z floksami szydlastymi

Dzięki Moniko

Iza, dzięki za identyfikację pigwowca. Mam go od bardzo dawna i sam nie wiedziałem, jaki on. Teraz mam porównanie z Twoim i widać gołym okiem różnice

Niezapominajki wyrwę, jak zaczną zasychać. Rozsieją się znowu. Na ich miejscu zakwitnie kolejny krąg - kłosowce.
Tyle rzeczy by się chciało pokazać a tu i internet nie pozwala i inne zdjęcia, które uważam za godne pokazania. Zwłaszcza zdjęcia makro,które lubię szczególnie

- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Jacku, krąg z niezapominajek - bajeczny
U mnie coś pochorowały w ubiegły roku po kwitnieniu i były bardzo brzydkie więc się ich pozbyłam, ale (na szczęście) wysiały się kolejne

U mnie coś pochorowały w ubiegły roku po kwitnieniu i były bardzo brzydkie więc się ich pozbyłam, ale (na szczęście) wysiały się kolejne