Różyczka w gaju...

Zablokowany
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Różyczka w gaju...

Post »

Basiu - napisałam u Ciebie :D
Marzenko - no tak, róże pięknie wyglądają na tle iglaków :) niestety trochę to ryzykowne, wiem, bo konkurują z nimi o wodę i składniki odżywcze...ale i tak mam jedną rabatę pod świerkami :D Bo tu na zdjęciu to tylko jeden, więc się nie liczy... :;230
Wanda - prawda, że dorodne i piękne? Ja też się przymierzam do jeszcze jednego zamówienia...okazało się jakoś dziwnie :lol: że chyba będę potrzebowała jeszcze żurawek.
Alu, no tak, to jest ból...Czasem chyba nie doceniam tej ilości miejsca, a wręcz na to narzekam :)
Wiola - no jakoś mi się ten kurdybanek nie komponuje z różami :;230
Ale serio - mam takie miejsce pod drzewami, gdzie pozwalam mu się trochę rozrastać.

No tak, ale ta ilość miejsca z jednej strony zachęca do nowych roślin, z drugiej - zmusza do ciągłego rycia w ziemi celem pozyskania nowych rabat bądź też poszerzania istniejących. Ostatnio zajmowałam się właśnie tym drugim, żeby dosadzić nowe byliny - pod hasłem "tylko szybciutko poszerzę rabatkę o 20 cm" :;230
Tymczasem ilość kamieni wydobyta z tych 20 cm...hmm...nieprzewidywalna...
Wiecie, ja mam w ogrodzie bardzo różną ziemię w różnych jego częściach i trochę to jest niespodzianka, bo nie do końca wiadomo, na co się trafi. Więc dzisiaj reportaż rabatkowy :)

Na początek - dawno obiecywana rabata ze zdjęciem "przedtem" i "potem". Ziemia piaszczysta, kamienie - najgorsze z możliwych: wapienne, różnych wielkości, w tym sporo pokruszonych na milion małych kawałeczków; robota dla Kopciuszka :)

Przedtem
Obrazek

i teraz
Obrazek

Kolejna poszerzona rabatka - kamienie j.w. - no, może trochę mniej pokruszone, ale milon :)
Obrazek

I na koniec dwie rabaty z różami - zrobione tak, że mogę je wydłużać prawie bez końca, co wciąż czynię :D wczoraj też.

Pierwsza - uff, ziemia-marzenie :lol: Czarnoziem, bez niespodzianek i bez kamieni. Zdarcie kawałka darni to moment.
Obrazek

Druga - koszmar! Zbita, udeptana glina + dużo twardych kamieni; jednym słowem - tylko M z kilofem. Jak widać na zdjęciu - praca nie została zakończona, rośliny nie posadzone, bo trzeba jeszcze ziemię dobrze przekopać i rozbić grudy. Wykruszenie ziemi z zerwanej darni też nie jest proste; mamy już opracowany sposób - trzeba to wcześniej dobrze przesuszyć. Więc się suszy.
Obrazek

No, dość rozważań na temat gleby :D
Na deser parę różyczek. Na początek chcę pokazać w całości dwie, które są wyjątkowo ładnie rozrośnięte. Pierwsza to Chopin - właśnie zaczyna drugie kwitnienie; policzyłam pąki - ponad 50.

Obrazek

Druga - to młodziutka Rosarium Uetersen; kupiona późną wiosną w doniczce. Pięknie się rozrosła i wygląda, jakby naprawdę miała zamiar być pnąca :) Również ma sporo nowych pączków, więcej niż w pierwszym kwitnieniu.
Obrazek

A na koniec - bukiecik od Pastelki.
Obrazek
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Efekty super ;:138 No i masz jak u mnie. By coś posadzić muszę przekopać, wręcz wydrapać ziemię, powybierać najróżniejsze kamienie, uzupełnić dobrą ziemią, a potem - już sama przyjemność :D No i i znacznie lepiej jest tam, gdzie już wykonałam tę pracę...
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewuniu-jeszcze raz dziękuję. ;:196 Masz ślicznie.Nowe roślinki też.Teraz tylko przerabiać i dokładać nowe.Ja muszę zrobić trochę porządek i zmienić ,wyrzucić co nie trzeba. ;:63 ;:333
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Ewcia -nie mogę tego noża namierzyć .Jak byś miała namiar proszę daj mi znać ;:4 ;:168
Awatar użytkownika
Alutka102
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2011, o 09:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit
Ewciu, powodzenia w pracy i oby Cię grzbiet nie rozbolał. U mnie też się gleba suszy do rozbijania. Robiąc obrzeża do poszerzonych rabatek wykopałam zardzewiały wielki klucz. Może to do jakiegoś skarbca. Tylko skarbu niet. :;230
Z pozdrowieniami Ala
Zapraszam do moich wątków
Marzenia nigdy nie przechodzą na emeryturę
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Masę pracy wykonaliście w ogrodzie. ;:63
Rozumiem, że prowadzisz rejestr róż w swoim ogrodzie. Przydałoby się na koniec sezonu podsumowanie, przyda się takim mniej doświadczonym.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
Maddy77
500p
500p
Od: 2 maja 2012, o 18:48
Kontakt:

Post »

Ależ rabatki nowe są cudne ;:oj Wyrazy szacunku ;:180 ;:180 ;:180
Co wy robicie, że te Wasze Pastelki są takie nabite pąkami, a moja miała pojedyncze kwiatki? Mam nadzieję, że wynika to z faktu że jest młodziutką różyczką ;:224
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Kontakt:

Post »

O jejku ;:oj jak pięknie zrobiliście, ja chyba załapałam inspiracje u Ciebie Ewo, mam taki zakątek gdzie drzewa i przydało by się nasadzić nieco krzewów i kwiatów moze też :?: .Tylko że u mnie piach jak na pustyni, u Was gliniasto.
Różami też sie zainspirowałam ;:173 .Twoje są przepiękne ;:180
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Witaj Ewo, zaglądam z rewizytą i podziękowaniem za dobre słowo w chmurny dzień.
Faktycznie nazwa wątku nie kłamie, są róże w iglakach. Bardzo mi się podoba to zestawienie. Róże nie chcą u mnie rosnąć, mimo że je lubię. Mam za to sporo iglaków i to są także moje klimaty.
Pozwolę sobie pooglądać w wolnej chwili ogródek należący do tak miłej właścicielki :D
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Ehh...jak ja tego nie lubię...napisałam już prawie cały post, coś przez pomyłkę wcisnęłam i...wszystko poooszłooo :(

Więc jeszcze raz :)

Aniu, fakt, z tymi kamieniami mamy podobnie...Wiesz, ja z powodu tej satysfakcji, gdy rabatka już powstanie, to nawet to lubię, mimo że to ciężka praca - ale przynajmniej efekt spektakularny ;:108
Helenko, tak, próbuję wszystko spisywać - mam rejestr róż z nazwami, gdzie która posadzona, kiedy kupiona i gdzie; obiecuję też sobie, że będę dopisywać informacje bieżące - jakieś szczególne informacje, choroby, opryski itp., ale na razie - zapamiętuję, a przynajmniej tak mi się zdaje :;230
Gosiu - zapraszam nieustająco :D
Alu - to przecież oczywiste: to klucz do Tajemniczego Ogrodu! :lol:
Basiu - miło mi niezmiernie, że u mnie znalazłaś jakąś inspirację, masz chyba palmę pierwszeństwa, bo wydaje mi się, że do tej pory to ja szukam inspiracji w innych ogrodach :D
Magda - moja Pastella to też młoda różyczka, sadzona wiosną tego roku (ale z doniczki) i dotąd zakwitła kilkoma pojedynczymi kwiatkami; dopiero teraz się "rozbuchała", wypuściła dwa długie pędy, na jednym piękny bukiecik, na drugim też się szykuje. Tylko na razie trochę nieforemna, wyraźnie rozrasta się w jedną stronę...no cóż, do słońca - właściwie trudno się dziwić :D Przepraszam, że zdjęcie trochę niewyraźne.

Obrazek

Wczoraj M zakończył - wreszcie :;230 :;230 - robienie obrzeży do rabatek przed tarasem, więc mogę pokazać całość, licząc jednocześnie na Waszą pomoc i pomysły...ale o tym za chwilę :) Błagam, darujcie wygląd tzw. trawnika :oops:

Obrazek

Otóż - po pierwsze: myślę sobie o jakimś "wykończeniu" tego jakby przejścia między dwoma rabatkami po prawej stronie, ta odległość wynosi jakieś 3 metry. Przyszło mi do głowy, żeby coś tam posadzić po obu stronach, obok rogu każdej z rabat np. dwa jałowce kolumnowe (mam nawet 2 podrośnięte Skyrockety do przesadzenia), albo jeszcze każdemu dodać u stóp jakieś mały żółte coś np. tuję - Golden Globe, Rheingold albo coś podobnego, a może żółty berberys? Albo dosadzić przy jałowcach powojniki i "niech się gadzina wije"?
Po drugie - przejście między rabatkami jest też na wprost (takie mniejsze, chyba 180 cm) tu myślałam albo o zrobieniu bramki, albo też o posadzeniu w rogach rabatek dwóch dużych krzaczorów różanych - po lewej stronie już rośnie S. Kneipp.
Aha - na wszystkich rabatach są (lub będą) róże z dodatkami. Rabata po lewej przy studni - z lawendą, rabata po prawej bliższa - z liliami, po prawej dalsza - jeszcze nie wiem, chyba coś białego delikatnego, bo róże będą ciemne - bordowe itp.

I ostatnie sprawa - po środku rośnie sobie drzewo; wczoraj zrobiłam pod nim niewielką rabatę (a raczej wyrównałam kształt do owalnego); rośnie tam na razie jeden berberys i zastanawiam się, co dosadzić. Pierwsza wersja - same berberysy, różnokolorowe, ale takie małe i wolno rosnące. Druga wersja - żurawki wokół...jako że ostatnio mam fazę na żurawki... :D Oczywiście rabatę można zawsze powiększyć :;230

No i co o tym wszystkim myślicie?
Obrazek
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Ewuniu Gajowa :wit
Na owalną - kolorowe żurawki i małe berberyski aż się proszą. Rabatka w kształcie kielni jakby malutka, prosi się o poszerzenie, czy źle widzę :?:
No i aż się boję zapytać, ca z tzw. oczkiem wodnym :(

Dzielna jesteś niezwykle, pozdrawiam - Jagoda
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

Ewuniu pracusiu ;:oj ;:138 kiedy Ty odpoczywasz :?:
ciągle coś się u Ciebie dzieje ;:oj
Ja z inną propozycją pod drzewkiem;
funkie w jednej tonacji , a teraz posadź tulipany
na wiosnę będziesz podziwiać tulipanki a później hosty zakryją przekwitające badylki tulipanów
i będzie cacy :D albo trawy np.turzyca jest piękna
Pozdrowienia dla Ciebie i M ;:196
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
Alutka102
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2011, o 09:06

Post »

:wit
Mam podobną okrągłą rabatkę pod starą papierówką i rosną tam funkie na przemian z żurawkami. Muszę przyznać, że dobrze się razem prezentują.
Z pozdrowieniami Ala
Zapraszam do moich wątków
Marzenia nigdy nie przechodzą na emeryturę
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Jak sie obsadzi - będzie pięknie ;:167 Faktycznie jednak przydałoby się trochę "pociągnąć w górę", tzn. posadzić coś nieco wyższego, bo na razie wygląda to płasko.
Dziś na więcej pomysłów mnie nie stać, bo wyrwałam kolejny kawałek trawnikowi, by znowu coś posadzić i ledwo zipię, ale jak mówisz - mam wielką, by nie powiedzieć dziką, satysfakcję ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59

Post »

Witaj Ewuniu ;:196
Ja z kolei zaproponuję inny kwiat wiosenny- hiacynt. Myślę, że bardzo ciekawie by wyglądały na nowej owalnej rabatce, w rozstawieniu dokoła . Ja sama planuję je posadzić na mojej nowej rabacie, bo to bardzo wdzięczny kwiat. A w dodatku zachwyca zapachem :)
Może z żurawkami w środku zrobiłabyś przeplatankę z wrzosami? :oops: Miałabyś wtedy tam więcej kwitnących roślin- ale to tylko moje zdanie. Poza tym, żeby to wszystko tam dać musiałabyś pewnie całość powiększyć.

Pozdro :wit

PS U mnie już szalejemy w LO, ale jak na razie nowa szkoła robi na mnie duże wrażenie w pozytywnym sensie (może poza nielicznymi wyjątkami... ) ;:224 I mam nadzieję, że będę miała choć trochę więcej czasu na FO.
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”