Ogródek Gosi cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz.5

Post »

Maju, przeróbki to ja robię po cichu, ale ja chciałabym zaanektować spry kawał trawnika z boku domu na nową rabatę i stworzyć taki cienisty leśny kącik, jakby wprowadzenie do tylnej części ogrodu.
I na to pozwolenia nie ma. :(

Nelu, niestety jak chyba pamiętasz moje wiosenne doniczkowe siewy raczej mi nie wyszły. Jedyne to własnie szałwia i lewkonia.
w tym roku zostawię je na rabatach do wisny. Ciekawe czy się wysieją. Część nasionek zbiorę.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Malgoś u mnie sadzonka szałwii przezimowała i to 3 lata z rzędu,aż padła ,ale podejrzewam ,że bardziej z powodu ingerencji szpadla w jej okolicy ... :wink: zrób może szałwiom kopczyk na zimę ,a nuż przeżyje... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Margo2 pisze:Żeby nadal kupowac i sadzić, musiałabym najpierw zmienic m. :;230
A na razie nie zamierzam
:;230 Gosia, doprecyzujmy...Zmienić m.może oznaczać zmianę zapatrywań ogrodniczych obecnego m. albo zmianę bardziej radykalną...z obecnego m. na nowego m. Ale trudno liczyć na nowego m. otwartego na ogrodnicze ambitne plany! Forum jest jakąś jednak soczewką, w której odbija się społeczeństwo...No widzisz, miażdżąca przewaga kobiet! Bo my mamy tę wrażliwość, której oni nie mają w znakomitej większości...To Ty już lepiej zmieniaj obecnego na bardziej przychylnego ogrodnictwu :)
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

To znaczy, że Goś ma M zmienić, a nie zamienić :?: :;230 Jak go postawi na głowie, to będzie W... Był Mąż... może być Wąż :shock: :?:
Chyba powinnam iść spać :;230
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Gosia, tej szałwii omączonej pragnę całym sercem :D Mogłabyś zebrać trochę nasion? U siebie jeszcze nie widziałam, a namiętnie kupuję co roku jakieś jednoroczne. Co do zamówień-miałam być twarda i jesienią zamówić tylko kilka róż. Wyszło ponad 20. Czekam na przesyłki :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Gosiu,kupiłam u Szmita białą jeżówkę i ktoś tu pisał na forum,że one same się nie rozsiewają,trzeba zbierać nasiona.Nie wiesz jak to jest z nią,bo ja rozsypałam wszystkie nasiona jakie były w łebkach.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Nadal nie ma nowych nabytków? Pewnie Gosia jeszcze sadzi? ;)
U nas pogoda słoneczna, jeden przelotny deszczyk tylko. Gdyby nie wiatr, byłoby super! :roll:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

artam pisze:
Margo2 pisze: To Ty już lepiej zmieniaj obecnego na bardziej przychylnego ogrodnictwu :)
Cóz za podjudzanie ;:14 ;:14 ;:14 Gosiu nie zmieniaj, dawaj go do nas, my go zmienimy dla Ciebie :;230
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nelu, ale ta szałwia. Omszone zimują, ale omączone nie. Zresztą zobaczymy. podobno jednoroczna.
I tak ją zostawiam na rabacie.

Marta, uśmiałam się :;230
Powiem szczerze, że nie wzięłam pod uwagę zmian wewnętrznych :roll:
Od razu przeszłam do radykalnych kroków.
Może nie można liczyć na nowego otwartego, ale jak już bym takiego nowego brała to już bym szukała, coby nie wtrącał sie do ogrodu.
A nad zmianami wewnętrznymi m. ciągle pracuję. Robi postępy, ale w tempie ślimaka.
Nie wiem jak to przyspieszyć?

Izuś, on już jest W., ale nie wąż :D

Ewo, nie ma sprawy. Ja dostałam też nasionka od naszej forumowej koleżanki Nutki. Dzięki niej w ogóle poznałam tę szałwię.

Gosiu, moje jeżówki tez się nie rozsiewają. Może trzeba by je do doniczek?
Nie mam pojęcia.
Trudno, będe klupowała, bo straszliwie mi się podobają.

Agatko, masz rację, wczoraj i dzisiaj nie zdążyłam zrobić zdjęć. Wczoraj sadziłam róże do nocy, a dzisiaj odgruzowanie domu rano, a potem dalszy ciąg sadzenia. Posadziłam chryzantemy, berberysa i resztę cebulowych.
Postawiłam na czosnki. Zobaczymy jak to będzie wyglądało.
Już nie mogę doczekać się wiosny, żeby zobaczyć jak sprawuje się moja nowa rabata.
Bałam się, że u mnie będzie padało, a było tak jak u Ciebie.
Dlatego melduję, że wszelkie sadzenie na ten rok mam zakończone.
No chyba że przyjdą róże od Sipa.
Jeśli będzie odpowiednia pogoda zdjęcia zrobię jutro.

Jolu, dzięki za wsparcie. Może faktycznie powinnam go wysłac do Was.
Ale on unika wszelkich spotkań ogrodowych. Pewnie wie co by go czekało :wink:

wspomnienie ciepłego września

Larisa kwitnie do tej pory. Jestem nią zachwycona. Jutro postaram się zrobić zdjęcia. Ma niesamowite kolory
Te zdjęcia z września
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tutaj powstał busz.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Gosiu o ogrodowych nie wspominaj ;:224 towarzyskie przy ;:136 :;230
Na to powinien pójść :D
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Witaj Gosiu.Znowu natknęłam sie na peany nad Larissą(wracam od Ninetty)-mam w planie w przyszłym roku ją kupić no ale jak jeszcze znowu na nią trafię to nie wiem czy wytrzymam.
Nie wiem czy Cię to pocieszy ale mój też trzyma ten trawnik jakby był drogocenną rzeczą.Faktem jest,że podbieram no ale ostatnio obruszył się okropnie jak znowu chciałam kawalek sobie przywłaszczyć.Co im cholewcia na tej trawie tak zależy-no n ie mam pojęcia.
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Płeć męska lubi swoje terytorium mieć ... :lol: ! A taki trawniczek obleci wzrokiem i myśli 'to moje, tylko moje' i ...czuje się lepiej ;:159 . Jak ubywa trawnika, to tak jakby mu męskości ubywało ... ;:184 . I zaczyna się rywalizacja, połączona z działaniami p.t. 'Waleczny Ajax' ... ;:163 .

Gosiu, a może spróbuj odżałować i dać M skraweczek ziemi w ogródku i zaproponować dobrodusznie: 'proszę, Ty też możesz mieć swoje uprawy w ogrodzie". Następnie ustalić, że np. żadne drzewa czy wielgachne krzewy nie wchodzą w grę i pojechać z nim do ogrodniczego. Tam NIE KOMENTOWAĆ wyboru, tylko uśmiechać się miło ;:91 , żeby tylko haczyk chwycił i chwalić, chwalić, chwalić ... No i też wspierać, wspierać, wspierać ... Żadnych moralizmów, krytyki, lekceważenia itp. Może się uda ... :roll: .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jola, podstępem go, podstępem. Masz rację :;230

Aniu, polecam, co prawda jest ona u mnie od lipca, ale zachwycam się jej zmiennością kwiatu. Od różowego, cukierkowego, po wręcz biały. Widok jest ekstra przy kilkunastu kwiatach, a te u mnie dopiero teraz sie pokazały.
Ja też po kryjomu podbieram trawnika. Niby wyrównuję brzegi, ale zawsze coś dalej szpadelek poleci :wink:

Monia, chyba masz rację, że tu chodzi o terytorium. Jak on wybrał drzewa to było dobrze, ale jak ja zaczęłam sama dosadzać, to już się wściekł i powiedział, że się nie będzie brał za ogród. Chciał zagarnąć je dla siebie. Zatem został mu tylko trawnik.
Zresztą zostawiłam mu dom do urządzania. Na tym mi aż tak nie zależy. Bo mój m. to taki nietypowy facet, co chce urządzać dom i ogród. Wszyscy inni faceci jakoś nie są tym zainteresowani. :roll:
Bardziej patrzą na kasę niż na to co będzie kupione.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Mój M to taki typowy, niestety. Najlepiej to leżeć i odpoczywać, a wszystko samo się zrobi, tak w domu jak i w ogrodzie :evil: . Jeszcze nie wolno nic powiedzieć ... Czasem wyjątkowo da się namówić na jakąś robotę, ale to po wieeelu prośbach ... :roll: . Wrrr ...
Dobrze Gosiu, że Twój M chociaż o ten dom zabiega. Ma chłopina gdzie się realizować i za to mu ;:180 . A tym trawnikiem to niech się naje ... :lol: i już!!!
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Margo2 pisze: Obrazek
Widzę, że niezły kawał tego trawnika unicestwiłaś