co to?
na razie zrobiłam oprysk miedzianem..
Nie gniewaj się. No przecież wiem o co biega w tych danych. Tylko sobie zażartowałem. Nie tylko weteran sobie jaja robi. Ja czasem też.krismiszcz pisze:11krzych Wiesz liczysz jak chcesz, podana proporcja ze źródła (w zależności od do)
Dokładnie tak jest z środkami jak piszesz, a co ciekawsze wybierając np. odpowiednik Ridomilu taki jak Planet czy Armetil oszczędzamy kasę bo środki "firmowe" są nawet o 50 % droższe.krismiszcz pisze: Wiesz na zarejestrowanie środka idzie ogromna kasa na badania i papierek od państwa. Dlatego czesto środki mają ograniczone spektrum. Wystarczy porównać substancje czynne i aktywne z innych firm, wtedy zobaczymy że jest ta sama substancja, ba nawet ta sama dawka. Ale środek X jest na to, a środek Y jest na to ;-)
Kilka lat temu pracowałem w sklepie ogrodniczym, przychodził okres że właściele upraw kalafiora czy brokuła przychodzili po Bi58...a najgorsze że był to okres zbioru. Często się chwalili że dziś nim popryska a jutro oddaje na skup, więc wiedza może czasami "zabiać" innych ;-)
A co do Idiotów, środków "firmowych" i bana, to ostatnio na opakowaniach "firmowych" miedzianów pojawiła się informacja (wyeksponowana oczywiście), że środek jest dopuszczony do stosowania w uprawach ekologicznych (może była i wcześniej, ale nie rzucała się w oczy).rafik_ptp pisze:A co do Idiotów ....
krismiszcz pisze:
janhel41 3. Pryskać profilaktycznie a jak nie to zacząć szydełkować bo uprawa ogórka jest najłatwiejsza w rolnictwie ;-)
Podpisuję się pod tym obiema rękami. Nawet do tej pory obserwuję dość powszechne zjawisko, że wielu działkowiczów oprócz Miedzianu nie zna nic. A przede wszystkim nie ma pojęcia co warzywom dolega a pryska Miedzianem.11krzych pisze: Już oczyma wyobraźni widzę te wiadra miedzianu lane co parę dni na wszystko na działce 300m2. Masakra.
http://www.samozdrowie.com/?action=pokazartykul&id=46Długotrwałe spożywanie żywności o podwyższonej (chociaż nietoksycznej) zawartości miedzi wiąże się z ryzykiem zatruć chronicznych, na co są szczególnie narażone dzieci i niemowlęta.
Nadmiar miedzi w diecie człowieka wywołuje różne zmiany metaboliczne, a odległe skutki wiążą się przede wszystkim ze zmianami w wątrobie, a w następnej kolejności z uszkodzeniem nerek, tkanki mózgowej oraz naczyń wieńcowych i mięśnia sercowego. Miedź wykazuje większą toksyczność przy bezpośrednim działaniu na komórki, zwłaszcza w ich młodym stadium rozwojowym, co tłumaczy się zmianami w strukturze białek pod wpływem tego metalu.
Najczęstszymi skutkami nadmiaru miedzi mogą być zburzenia psychiki, uszkodzenia nerek, a także nadciśnienie tętnicze. Wskazana jest analiza hormonów zwłaszcza u kobiet, gdyż może u nich wystąpić nadmiar estrogenów.
Ja też podsypałam, tylko cały czas leje, nie wiem czy to coś da ... takie podsypywanie "na mokro"diament79 pisze:Zgodnie z podpowiedzią podsypałam popiołem
Czemu moje nie kwitną? Czekam i czekam, ehhh a niecierpliwa jestem.........
Być może chłopakom pomyliło się z siarczanem amonu ;-) Fachowość i obsługa sklepu kompletne dno, ale szczerze czasami sami klienci to kompletni psychopaci, znęcają się nad roślinami po zaobserwowaniu plamiki na listku lub biednego robaczka który odpoczywa w cieniu ;-)elik_49 pisze:Nie do końca jest prawdą to co piszecie, a najlepiej jakby edukacje rozpocząć od sprzedających takie środki jak również nawozy, przekonałam się o tym, chcąc kupić dzisiaj siarczan magnezu, z powodu jego braku polecono mi zamiennie saletrę wapniową którą mieli na stanie, prosząc o nawóz z duża zawartością Mg dostałam do rąk nawóz z duża zawartością Azotu 11%, nie posiadający w swoim składzie w ogóle magnezu podziękowałam i wyszłam.