Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
KasiaPuk
200p
200p
Od: 17 sty 2011, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Post »

A serio myślicie że to ma takie wielkie znaczenie? Bo mnie się wydaje że trochę się dajemy podpuszczać chwytom marketingowym, w stylu :ziemia do siania, ziemia do pikowania, ziemia do czegoś tam jeszcze...
Moje wszystkie roślinki kiełkują i rosną (póki co bez zarzutu) w ziemi kompostowej, typu 'do wszystkiego' bo taka mi się najbardziej opłacała. Nawet moje fioletowe pomidory w niej nie narzekają bo zzieleniały odkąd dostały ciepełka, więc chyba nie jest zła. Gdybym miała kupować osobne gatunki ziemi do wszystkiego chyba bym sobie odpuściła;) Markety muszą na czymś zarabiać, ale nie dajcie się zwariować ludzie;)
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

KasiaPuk pisze:ale nie dajcie się zwariować ludzie;)
Właśnie tak. Na tych workach z " uniwersalną" pisze wyrażnie/ przynajmniej pod tym wzgledem producent jest w porzo / pH 5,5 - 6,5 w H20. Niestety do tej informacji juz nie ma dołaczonej instrukcji co to znaczy.

:wit
MLODA1
500p
500p
Od: 2 kwie 2010, o 23:08

Post »

Witajcie. Ja w tamtym roku pikowałam pomidory do ziemi z biedronki i miały się dobrze.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Często jestem w Biedronce i ta ziemia o ktorej mowa pokazała sie kilka dni wcześniej. To ,kiedy Ty te pomidory pikowałaś i czemu piszesz, że "miały sie dobrze "?. To jest czas przeszły.

Pozdrawiam
PKasia
200p
200p
Od: 7 lut 2011, o 18:00

Post »

Hej Kochani!
Po prostu jak dla mnie lepiej wyglądała ta ziemia z Compo niż ta z Biedronki, tyle jeżeli chodzi o wygląd a jeżeli chodzi o zapach to mam nadzieję że to tylko ta partia z naszej Biedronki tak dziwnie pachnie (ogólnie lubię bardzo zapach ziemi) ale ta, nie czarujmy się, śmierdzi czymś sztucznym!
forumowicz :wit
może to zagadka dla ciebie jako chemika, zapach nie da się jednoznacznie opisać, coś między benzyną-ropą-gumą i plastikiem, co to może być jeżeli chodzi o tą ziemię :wink: ? Mam nadzieję że tylko tak nasiąkła zapachem worka w którym była a nie jest czymś skażona! Jak będziesz w Biedronce następnym razem "przy wąchaj się".

Ale uspakajając wszystkich moje wczoraj do owej ziemi z Biedronki przesadzone kwiatki mają się bardzo dobrze!!!

Jeżeli chodzi o mnie to jestem zdana na razie na kupno ziemi ( kompostownik dopiero w planach), ale i robię po mojemu i mieszam pół na pół z ziemia z ogródka :wink: (zawsze muszę coś od siebie dodać ;:224 )

Pozdrawiam Kasia
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52

Post »

KasiaPuk, też uważam, że musimy nie dać się zwariować, mój post o ziemi z Biedronki był oparty na opiniach innych, w większości zadowolonych osób, nie widzę powodu, żeby im nie wierzyć
Owszem, nasiona wysiałam do ziemi na rozsady, a gdy podrosną pójdą do uniwersalnej, przy większej liczbie rozsady ma znaczenie czy worek kosztuje 8 czy 3 zł.
pozdrawiam
Iwona
PKasia
200p
200p

Post »

Oczywiście że cena ma znaczenie, tym bardziej jak mamy dużo rozsady i całą ziemię kupujemy. Napisałam tylko jak to wygląda z ziemią z mojej Biedronki, w nadziei iż u was ta ziemia pachnie ziemią a nie czymś innym.
Dziewczyny, jednak ostrzegam, nie zwracajcie tylko uwagi na cenę! Czasami chytry dwa razy traci :wink:!!!
Awatar użytkownika
KasiaPuk
200p
200p
Od: 17 sty 2011, o 21:25

Post »

U mnie akurat to nie była chytrość tylko możliwość zaopatrzenia się w duuuużo podłoża naraz, bo sama czterech kółek jeszcze nie posiadam a trochę ciężko byłoby przywlec dwie paki po 120 litrów na własnym grzbiecie;) Wykorzystałam uprzejmość przyjaciół z ;) ;:71
A po dokładnym wczytaniu się w tabliczkę znamionową tejże ziemi, okazuje się że nie nadaje się do wrzosu i azalii, czyli niekwaśna, wnioskuję;)
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Ja trzeci sezon używam ziemi z Pasłęka i jestem zadowolona. Worek 50l. kosztuje niecałe 15 zł.

@forumowicz

Młoda napisała wyraźnie:
MLODA1 pisze:Witajcie. Ja w tamtym roku pikowałam pomidory do ziemi z biedronki i miały się dobrze.
... i wszystko jasne :wink:

pozdrawiam :uszy
pozdrawiam, Anita
PKasia
200p
200p

Post »

To taki żarcik mam nadzieję że nie odebraliście tego zbyt poważnie!!! Połaszczyłam się w tamtym roku na tą ziemię z Biedronki (mogła to też być inna przyczyna) zapleśniała mi razem z rozsadą ogórków i postanowiłam jej już nie używać, nie byłam w tedy jeszcze taka wyczulona pod względem siania itd. Teraz kwiatek wołał pilnie o przesadzenie i byłam akurat na zakupach to kupiłam. Lecz tak mnie ten zapach zszokował :shock: że nie odważyłabym się do niej posiać albo popikować rozsadę. Więc mnie kolejny raz rozczarowała. Ale to moje zdanie!
Kasiu u Ciebie to całkiem co innego przecież w twoim przypadku nie chodzi dokładnie o tą ziemię z Biedronki!
Anitko nie znalazłam u nas w ogrodniczym tej ziemi a w Castoramie miałam do wyboru albo Pasłeka albo Compo. Compo w tej samej cenie co Pasłęka. Ale Compo była z perlitem ,to zdecydowałam się na taką , fajna czarna super! Przy następnym zakupie kupie też ziemię przez ciebie polecaną i porównam!
Pozdrawiam Kasia
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

NITKA pisze:Ja trzeci sezon używam ziemi z Pasłęka i jestem zadowolona. Worek 50l. kosztuje niecałe 15 zł.
Pozwolę sobie wrzucić trzy grosze jako handlarz :wink: Na każdej pobliskiej Giełdzie Kwiatowej możecie kupić ziemię uniwersalną produkowaną przez lokalne firmy. Wiadomo , że nie warto jechać 30 km po jeden worek , ale giełdę i tak warto odwiedzić. Jeśli dobrze poszukacie , trochę poudajecie handlarzy (najłatwiej początkujących) to ziemię w workach 60 l można dostać po 5 - 6 zł . Worki nie są może tak ładne jak w markecie , ale ziemia nie zawiera za dużo polepszaczy , bo nie mieściła by się w tej cenie :wit :wit :wit
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

@ Nitka

Przeczytałem niezbyt uważnie . Przepraszam ;:98
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Kasiu w tym żarciku sporo prawdy jest :wink: ;:108 Co do pleśnienia ziemi, to niekoniecznie musi być to wina tej Biedronkowej ziemi - ale oczywiście może. Już piszę do czego zmierzam. W tym roku doświadczyłam własnie tej przykrej sytuacji, kiedy spleśniała mi ziemia w kuwetce, a wraz z nią zaczeły pleśnieć nóżki kwiatków. Ale jestem pewna,że nie była to wina ziemi ( ta sama, co w innych rozsadach ), tylko zbytniego jej przelania i zbyt małego dostępu powietrza, o niskiej temp. nie wspomnę. W takich warunkach, nie ma się co dziwić, że grzybek, czuł się jak ryba w wodzie .. ;:223 Nic, kwiatki posiane ponownie, dobrze że miałam nadwyżki nasion, ale już wiem, że nie mogę z podlewaniem przesadzać :wink:

Zibi, kupuję tą właśnie ziemię, bo jest w pobliskim sklepie. Fajnie się dla mnie zlożyło, ze po wypróbowaniu jej, okazało sie, ze to moim zdaniem, naprawdę dobra ziemia. :wink:
p.s. - do najbliższej giełdy mam 50 km. w jedna stronę... :roll:

pomodorku, nic się nie stało. ;:128 Nie płacz tak mocno bo będę musiała schować się pod ... ;:47
:wit
pozdrawiam, Anita
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Lilu

Post »

A to moja papryka i pomidor ( jeden z tych przelanych, przeniesiony za radą Tadeusza to chłodnego pomieszczenia ).

Pomidory siane pod koniec lutego i popikowane już nie są takie ładne. Na razie trwa walka o ich ratowanie ...

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lilu!
A może daj tego pomidorka do większej doniczki?Miałby więcej ziemi.Wygląda na dość dużego.A może Tadeusz zobaczy i coś doradzi jeszcze raz?
Pozdrawiam.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”