chyba teraz pogoda chłodna mu sprzyja jednak nie wszystkie rośliny tolerują
upały .Jak tam Twoja altanka czy już się trochę posunąłeś z pracami

Ja zamierzam na wiosnę altankę stawiać ogrodową ,ale taką do posiedzenia
i wypicia kawki

Piwniczni niestety nie mogłem zrobić z przyczyn technicznych. Tuż obok mojej działki przepływa głęboki rów. Gdybym wykopał piwniczkę to ciągle miałbym w niej wodę.Tosia1 pisze:Myslę, że małą piwniczkę też wykopałeś pod domkiem.
U mnie w ogrodzie kradzieże również są plagą. Ja musiałem wymienić miesiąc temu ogrodzenie gdyż włazili mi na działkę w biały dzień. A z tą plagą już tak jest że jak raz wlezą to będą włazić tak długo aż wykradną wszystko co tylko się da lub zostaną złapani, co raczej rzadko się zdarza. Zawsze jednak można im utrudnić życie. Ja wzdłuż ogrodzenie posadziłem mieszany żywopłot. Podstawa to ligustr ale rosną tam również dzikie róże i inne cierniste krzewy.Tosia1 pisze:U mnie nie jest wesoło. Jakiś złodziej wykopuje mi moje różyczki. Płakać się chce. Dziś znów to zrobił. Nie zabrali narzędzi, ale połaszczyli się na brudne rękawice, wózeczek i kubeczki do kawy. Muszę coś wymysleć. Drut kolczasty pozakładać na ogrodzeniu, albo system alarmowy. Nie wiem co robić!!
Te zielsko pod kapturnicami to nie wątrobowce lecz mech torfowiec. On nie tylko że im nie przeszkadza lecz wręcz przeciwnie. Dzięki obecności torfowca mają zapewnioną odpowiednią wilgotność oraz doskonałą pierzynkę na zimę.Bufo-bufo pisze:Kapturnice bujne, nie przeszkadzają im rosnące niżej wątrobowce?