Może autorka przepisu mi odpowie

ada.kj jak długo gotujesz, żeby skórka się rozgotowała?ada.kj pisze:Ja czytałam np. we włoskich przepisach, że dynię do pieczenia kroi się tylko w kawałki i po upieczeniu wydrąża miękki miąższ. Natomiast dynię hokkaido gotuję na zupę w kawałkach razem ze skórą i ona cudownie się rozgotowuje. Nie potrzebne jest obieranie, które w przypadku dyni nie jest takie łatwe - twarda skóra.
CZy ktoś robił pikle według tego przepisu? Nie rozumiem go do końca. Czy tą zalewę zlaną po 24h, wykorzystujemy ponownie 3 razy, czy za każdym razem nową przygotowujemy?Powojnik pisze:106. Pikle z ogórków![]()
Składniki:
-1,5 kg ogórków (duże,dojrzałe)
-2 szklanki octu
-3 szklanki wody
-5 dag cukru
-przyprawy (ziele, pieprz, liście, gorczyca)
Wykonanie:
Ogórki brać ze skórki,przepołowić,wydrążyć nasiona.Pokroić wzdłuż na paski (nie za wąskie), posolić i zostawić na kilka godzin. Następnie zlać wydzielony płyn. Zagotować około 3/4 szklanki octu z 3 szklankami wody,cukrem i przyprawami i zalać ogórki gorącym płynem na24 godziny (obciążyć, żeby nie wypływały) Po 24 godzinach zlać płyn z ogórków, dodać łyżkę octu, zagotować, przestudzić i ponownie zalać ogórki.Taką czynność powtórzyć trzy razy. Następnie ułożyć ogórki w czystych, wyprażonych słoikach.
Przygotować świeżą zalewę. Około 1 1/4 szklanki octu, 1 1/4 szklanki wody, trochę cukru, szczypta soli, przyprawy (według uznania, jak kto lubi) i zagotować. Zalać lekko przestudzonym płynem, zamknąć słoiki. Nie pasteryzowaćSmacznego
Ja ze skórą nie próbowałam piec, ale może warto spróbować. Następnym razem zrobię ze skórkąmonika pisze:Czyli można piec ze skórką lub bez, i tak skórka będzie niejadalna Muszę wypróbować pieczenia, ale raczej obiorę