Ado, Wando, dzięki za info, na pewno wczesną wiosną rozejrzę się w centrach ogrodniczych. Skoro piszecie, że jest, na pewno go dostanę, a wtedy: Adio nawozy sztuczne!
Adrianko, dzisiaj zaliczyłam z moim M. i kijkami Wieżycę! Była piękna pogoda, cieplutko, słoneczko - naprawdę fajny spacer :P
Jedyną niedogodnością było jeszcze występujace tu i ówdzie na szlaku błoto...
Olu, do stworzenia takiego zielonego zakątka potrzeba tylko kilku sporych drzew, kilku krzewów i paru dużych bylinek
W środku robisz placyk, stawiasz stoliczek z krzesełkami i ...gotowe
Gosiu, drzewa owocowe już zastałam w ogrodzie i pamiętam wielu wujków "Dobra Rada", którzy koniecznie radzili mi je wyciąć, a bo stare, bo chore, bo śmiecą, bo owoce z nich nie najlepsze...Nie wycięłam jak na razie żadnego z kilkunastu drzew, mimo że miałam z nimi sporo roboty, żeby je doprowadzić do porządku, a teraz każdej jesieni walczę z owocami, których nie jestem w stanie przerobić i tonami liści, które muszę zebrać

Ale pożytek, jaki z nich płynie, bije na głowę wszelkie niedogodności

Dają cień nam, zwierzątkom i roślinkom, są schronieniem dla ptaków, pięknie kwitną wiosną, owocują późnym latem i jesienią, stwarzają w ogrodzie specyficzny mikroklimat i nastrój
Marcinie, może w tym roku też uda Ci sie dotrzeć do Wrocławia i okolic?
Aniu, no, właśnie, tak jak Grażynka chętnie poznałabym jakiegoś godnego polecenia producenta lub dystrybutora obornika granulowanego. Jeżeli masz namiary, to proszę, podaj je
Grażynko, ja swojej laurowiśni jeszcze nie cięłam, ale z tego, co na jej temat czytałam, to ona cięcie znosi bardzo dobrze. I myślę, że najlepiej zrobić to już po kwitnieniu.
Tomku, mój cedr to Cedr Atlantica Glauca, ma kilkanaście lat (nie wiem dokładnie ile, bo sadził go poprzedni właściciel ogrodu), jest już wyższy od mojego domu i nigdy nie przemarzł, ale rośnie w bardzo zacisznym miejscu, osłoniety domem z jednej strony, a drzewami z drugiej...Ostatnio zauważyłam też, że wytworzył małe, śliczne szyszeczki. Najbardziej podoba mi sie jego kolor - niesamowicie niebiesko-srebrny i bardzo ciekawy układ igieł.
Kochani! Wiosna! dzisiaj cały dzień świeciło słońce i było 12 stopni

Roślinki zaczynają się budzić ze snu zimowego; wcale nie wiem, czy to dobrze. Przebiśniegi będą kwitły lada dzień...
Ale pokażę je dopiero jak zakwitną. A tymczasem jeszcze kilka archiwalnych zdjęć. Były już wszystkie kolory, więc na koniec kwiaty dwu lub więcej kolorowe: