Ankowo cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Ankowo cz.3

Post »

No tak... ale jak tu pogodzić sąsiedztwo pomidorów i ziemniaków???
Fiołki koniecznie zbierz, u mnie ich prawie nie ma, więc nie poszaleję.
i czemu nie mówiłaś? u mnie fiołki rozrosły się jak szalone... pół taczki poszło na kompost...
Wiosenny desant fiołkowy ułaskawię :D

Krokusiki ;:138 Tylko jak człowiek przyjdzie z pracy po pogodnym dniu to już zamknięte... A jak człowiek ma wolne... to taka pogoda, że nawet krokusy tulą się w sobie.

Co do ochrony parapetów przed zwierzyną nie powiem ani słowa. U mnie klęska...
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Halinko, mój laur rósł sobie dzielnie w wzwyż i już miałam go podciąć w celu rozkrzewienia, kiedy sam o tym pomyślał i wypuścił boczne pędy. Chyba czytał w moich myślach. Ale tempo wzrostu ma niezłe, muszę go przesadzać dwa razy w roku. Cieszę się że Twój też sobie zdrowo rośnie.

Izuś, sąsiedztwa bezpośredniego nie będzie, chociaż nie wiem jaka jest właściwie ta bezpieczna odległość.
Fiołków u mnie była odrobinka, nawet nie sprawdzałam czy coś się ostało pod modrzewiem. Po prostu nie można mieć wszystkiego, im szybciej się przekonam do tej racji, tym lepiej (mniej rozczarowań).
Z krokusami masz absolutną rację. Ja je w pełni docenię chyba dopiero jak będę na emeryturze.
Przy obfitości Twojej zwierzyny opieka nad domem i ogrodem staje się olbrzymim wyzwaniem. Ale na pewno sobie poradzisz ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Czytam o tych warzysz warzywnikach i sama zapragnęłam mieć choćby namiastkę. czekam tylko aż tata skrzynie porobi. Bo ja już tylko w skrzyniach mogę hodować. Pomidorki juz któryś sezon u mnie w donicach rosły.
A teraz zakupiłam nasionka sałat i rzodkiewki. Dostałam cebulke szalotkę i polski czosnek. Tylko jak tu tate popedzić? :roll:
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Aniu ;:167 dzięki za info ;:196
Czyli Twojego/mojego nie podcinam, może też wyczyta w moich myślach ;:196
Ja bardzo nie lubię podcinać roślinek :oops:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
majka300
1000p
1000p
Od: 21 sty 2010, o 21:15

Post »

Aniu gratuluje nagrody ;:196 zdjęcia wiosenne piękne ;:138 przesyłam ci ciepełko ;:3 :wit
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat :) cz.1, cz. 2
Zapraszam :)
Awatar użytkownika
renim
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 16:27

Post »

Ja też gratuluję ;:138
Tak ziemniak młody prosto z grządki z kwaśnym mleczkiem. Szkoda, że nie można wszystkiego mieć. Pole mam tylko czasu brak. :(

pozdrawiam ;:3
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

A ja wiele lat temu widziałam w kwiaciarni spory krzak wawrzynu, ale wydał mi się okropnie drogi. Gdybym go wtedy kupiła, już dawno zwróciłby mi się koszt zakupu liści laurowych, dodawanych masowo do prawie każdej potrawy :;230
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, żebym to ja wiedziała jak się popędza mężczyzn do pracy :lol: W każdym razie bardzo się cieszę że masz plany warzywne, na pewno sałata i rzodkiewka będą wspaniale smakować (wysiewaj sobie partiami, co jakiś czas, to będziesz dłużej zbierać). Cebulowe chyba też udadzą w skrzyni. Nawet marchewkę można uprawiać w pojemniku, w zasadzie dla chcącego nie ma przeszkód. Nawet sobie zakupiłam książkę "Jadalne rośliny w pojemnikach" Michaela Guerry i też się pobawię w doniczkowy warzywnik.

Halinko, jak Ci będzie przeszkadzał jednak z wysokością, to tnij, laury ładnie odbijają, nie ma się co obawiać.

Majeczko, dziękuję ;:196 Ciepełko się przyda.

Renatko, dziękuję ;:196 A u mnie ani pola ani czasu. No i masz babo placek. Ale jak masz pole to już połowa sukcesu, więc życzę żeby i czas się znalazł.

Siberio, więc jesteś aż taką fanką liści bobkowych? Zerkaj do OBI, jak otworzą - nieraz mają laury w dobrej cenie. A jak ja coś ukorzenię to mogę się podzielić, ale z tego co wiem, to laur się w sierpniu tnie na sadzonki, to jeszcze daleka droga do tego.

Ostatnie dni są zimne i ponure. Wypatrzyłam tylko z okna, że zakwitł dereń jadalny. Dzisiaj posiałam na parapecie odrobinę sałaty, kapustę, kalafior i kalarepkę, a także trętwian. Wysiane 15 marca pomidory już zaczęły kiełkować, najszybszy jest Megagroniasty - co za tempo. Do każdego wysiewu zakładam kartotekę, żeby sobie notować uwagi i daty. Może się nie pogubię dzięki temu.
Siberia
---

Post »

Trętwianem mnie zastrzeliłaś :;230
W OBI będę się rozglądać :-) już za miesiąc :-)
Ja gotuję bez kostek, więc muszę masowo dawać rożne przyprawy, żeby potrawy miały jakiś smak :-) najlepiej głęboki :;230
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Zielona_Ania pisze:Gosiu, żebym to ja wiedziała jak się popędza mężczyzn do pracy :lol:
Kijem, według mnie :;230 A w nagrodę daje się marchewkę :wink: To zupełnie tak samo jak z dziećmi :;230
Aniu, czy wszystkie parapety już zaanektowane? Bo u mnie puchy, chętnie bym służyła moimi, tylko trochę daleko...
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No dobrze już Siberio, czy szpinak nowozelandzki brzmi lepiej? Używam nazwy trętwian bo jest krótsza ;:224 Bez kostek to musi być faktycznie trudno. Ale za to pewnie nieziemskie zapachy, jak takie aromatyczne listki i inne przyprawy się gotują. A robiłaś sobie może sól warzywną?

Ach Martuś, gdybyż te parapety były bliżej, już byłyby pełne zasiewów :D Mam do dyspozycji jeszcze 1 szeroki i długi parapet i 1 krótki, wąski, a więc muszę bardzo ostrożnie dysponować zasiewami.
Siberia
---

Post »

To już wiem, o co chodzi w kwestii trętwianu :-)
Teraz mam zagwozdkę w postaci soli warzywnej :-)
Tłok parapetowy stanie się faktem, kiedy się zacznie pikowanie :-)
Ale po co martwić się na zapas, po co martwić się w ogóle, kiedy słońce patrzy na nas (dziś od od 15.00) wyjątkowo czule :;230
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ha! Koleżanka z pracy zaoferowała mi nawet swój parapet Siberio, więc może i z pikowanymi siewkami się pomieszczę. Sól warzywną zrobiłam sobie tak: w suszarce przygotowałam warstwy cienko pokrojonych warzyw (marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, czosnek, por, natka pietruszki i selera). Po wyschnięciu pokruszyłam je drobno z porcją soli. Wyszła taka domowa vegeta, pachnąca ślicznie. Można sobie to przygotować bez soli, taka mieszanka jako przyprawa warzywna dobrze się sprawdza.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Zielona_Ania pisze: Ostatnie dni są zimne i ponure. Wypatrzyłam tylko z okna, że zakwitł dereń jadalny. Dzisiaj posiałam na parapecie odrobinę sałaty, kapustę, kalafior i kalarepkę, a także trętwian. Wysiane 15 marca pomidory już zaczęły kiełkować, najszybszy jest Megagroniasty - co za tempo. Do każdego wysiewu zakładam kartotekę, żeby sobie notować uwagi i daty. Może się nie pogubię dzięki temu.
Witaj Aniu wiosennie :)
Niesamowita jesteś z tą kartoteką :) Podziwiam :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Siberia
---

Post »

Czyli pozostaje mi tylko wykołować suszarkę i do dzieła :-) Pomysł mi się podoba :-)

Muszę założyć dokument o tytule Plany na lato bo potem, w ferworze prac ogrodowych, 90% pomysłów wyleci z głowy :;230
Dzięki za kolejną porcję oświaty ogrodniczej ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”