Testował ktoś z was ledy 230v 50w full spectrum z ali za 3 dolce? Chcę dać je głównie pod rozsadę pomidorów i papryki. Jaki przelicznik moc/m2 stosować?
Najlepszymi fachmanami od uprawy przy sztucznym oświetleniu są kolesie z innego forum "pomidorowego". Tam poszukaj. Możesz się też oprzeć na danych dotyczących świetlówek Fluora77. Wydajność lum/ W ma b. podobną.
ogrodnikk pisze:Kilka już dostałem, kilka domówiłem. Jeszcze jakieś chłodzenie trzeba wykombinować. Tylko własnie nie wiem jak gęsto je rozmieścić
Wziąłem z ciekawości 2 szt. z chłodzeniem nie będzie problemu radiator od komputera z wiatraczkiem i masz ciepło w growbox`ie i jasno. Też trzeba coś na ali poszukać. Generalnie feedback`i są pozytywne i realnie mają około 50W.
Czytałem na forum pomidorowym ale przeraziło mnie 50000lm/m2 gdzie ta dioda 50w ma chyba 4000lm co daje 12szt na 1m2. Mam zrobione oświetlenie w warsztacie na takiej diodzie więc wiem jak to chłodzić.
Wiesz na forum "pomidorowym" zbiory liczą w mniejszych ilościach, i tam ważny jest chyba każdy szczegół. Więc może z tego powodu podają taki a nie inny przelicznik. Zresztą tam chyba są 2 szkoły lampa sodowa i Led Grow.
Widać na moich zdjęciach przy kiepskich diodach jak rosną pomidorki, a czy lepiej by rosły przy 12500lm/0,25m2 (bo mój grow ma właśnie taką powierzchnię). Może jak przyjdą diody to sprawdzę.
btw. na Twoim zdjęciu są odbłyśniki i jakieś cuda do przyczepienia do diody, na innej aukcji to kupiłeś czy przyszło z diodami od majfrienda?
50 tys. to jakiś błąd. Idealna wartość to ok 8-10 tys luksów. Przy lampach Led Grow
w zupełności wystarczy połowa ponieważ emituje tylko użyteczne pasmo światła. Te bajery to soczewka/kolimator pozwalający zawęzić wiązkę a przez to zwiększyć gęstość strumienia.
To soczewka, kupiona z innej aukcji ale dedykowana pod ledy 20/50w tyle że kosztuje prawie tyle co led 50w więc kupiłem 1szt na próbę. Skoro 8/10tys wystarczy na 1m2 to fajnie, takiej odpowiedzi oczekiwałem
Dzięki za link, patrzę na gotowe lampy led full spectrum i mają średni 20tys lumenów i 400w na m2. Ale pewnie chodzi tu o każdy gram szczęścia stąd tak wysilone lampy.
OK więc małe podsumowanie uprawy zimowej Micro Tom`ów.
Wszystko zgodnie z planem, pomidorki zaowocowały i pierwsze owoce zostały już skonsumowane. Na przyszły sezon zimowy myślę że umieszczę coś większego raczej samo kończącego.
W growboxie znajdują się już pierwsze sadzonki papryk a 2 dorosłe już Micro tomy na parapecie okiennym.
Wczoraj robiłem test na wg mnie sporym radiatorze 16,5x16,5x3cm i led 50w na 230v 380-840nm potrzebuje jednak wentylatora. W temperaturze pokojowej radiator przy samej diodzie miał prawie 70*C. Zdaję sobie sprawę z tego że led dostał podczas tego testu. Po załączeniu wentylatora 12x12 z pc temperatura spadła i utrzymywała się w okolicach 30*C. Wg mnie fajnym wyjściem będzie radiator 12x12x3+ wentylator 12x12. Chyba że ktoś robi belkę i montuje kilka diod na jednym radiatorze. Ciekawe jak duży musiałby być radiator żeby odprowadził ciepło bez wentylatora.