Storczyki Wiolety

Zablokowany
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Wiolety

Post »

Śliczna sesja cytrynka :) u mnie wczoraj też żółciutki pokazał buźkę
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiolu śliczny cytrynek ;:63 teraz widać jak aparat może przekłamywać kolory naszych kwiatków, na czwartym zdjęciu wygląda zupełnie inaczej ,jakby inny gatunek :D
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Slodki i deliktany... ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ależ on jest piękny i fotogeniczny ;:63
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

przepiękny Phalaenopsis :).
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

Celinko, Kasiu, Justynko, Edytko, Dusiu ;:196

Muszę się pochwalić, że wygrałam dzisiaj aukcję z Phal. Schilleriana. Jest to malutka sadzonka, ale zapłaciłam za nią całe 10 zł. Licytowałam też kilka innych, ale konkurencja nie śpi i ceny troszkę podskoczyły...

A tak poza tym rośnie coś na Dendrobium Phal. i nie wiem, czy to następny pęd, czy keiki, ale raczej obstawiałabym pęd :roll:
Jutro zrobię zdjęcie :wink:
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Och Wioletko to chyba ja Cię ograłam :oops: Trochę zapłaciłam więcej niż planowałam, ale mam od tego sprzedawcy 3 siewki i są zdrowie, więc poszalałam ;)

Mam nadzieję, że mimo to będziesz trzymała kciuki za moje maleństwa ;)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ha, ha tak myślałam Justynko, że to może ktoś z forum ;:4
No ja właśnie nie chciałam przepłacać i dlatego odpuściłam sobie, ale widzę, że on ciągle wystawia te aukcje ;:108
Poczekam więc na przesyłkę i jak będzie wszystko w porządku, to na pewno jeszcze coś zalicytuję.
Tak w ogóle to ja nie lubię się bawić w licytacje- wolę kupować przez kup teraz, ale jakoś tym razem się skusiłam ;:224
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Wioletko, piękna sesja cytrynka, widzę, że Tobie również spodobały się zdjęcia na czarnym tle ;)
Co do Schilleriany, to też patrzyłam na te aukcje, bo ciekawe phal. można było wylicytować za niskie kwoty.
Ale... to są siewki i zakwitną po kilku latach, więc odpuściłam sobie, wolę uzbierać na coś większego i cieszyć się kwitnieniem np. w przyszłym sezonie ;)

Pozdrawiam cieplutko :)
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Ja się zdecydowałam licytować, bo akurat trafiły się dość ciekawe egzemplarze, że tak powiem (no OK - ciekawe dla mnie), tym razem mocno przesoliłam za takie maleństwa, ale ostatnio udało mi się za 5 -10 zł wylicytować ;)
Maluchy poniekąd też cieszą, jak widać nowy korzonek czy listeczek :) U cornu-cervi red idzie mi mały listeczek ;:138
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fajnie, że ci się udało kupić Phal. schilleriana. A 10 zł to i tak niedużo, kiedyś na all... widziałam maleńkie siewki Phal. chyba za 40 za sztukę, a za tyle to mogę mieć dorosłą roślinę. Podobno schilleriana może mieć bardzo dużo kwiatów, więc ta odmiana też mi się marzyła, ale udalo mi się ja zdobyć parę miesięcy temu, czekam na kwitnienie. Ma piękne, nakrapiane liście, co jest dodatkową zaletą Phal. schilleriana.
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu... cieszę się, że podoba Ci się cytrynkowa sesja ;:196
Co do aukcji, to właśnie dlatego, że to są siewki nie chcę przepłacać za te storczyki.
Zresztą przy najbliższej okazji kupię od Iwonki ( Iwka2) brassię i mamy też w planach wspólne zakupy u OG :wink:
Wracając do Schilleriany, to pomyślałam sobie, że mam storczyki w akwa i na pewno będzie jej tam dobrze i może kiedyś doczekam się jej cudnego kwiecia :roll:

Justyno... dla mnie to też są ciekawe egzemplarze, ale jak pomyślę sobie, że miałabym zapłacić np. 20 zł za takie maleństwo, to wolę kupić okaz zdolny do kwitnienia na OG np. za 35 zł ;:108
Faktycznie sprawia przyjemność odkrycie na takim maluszku nowego korzonka, czy listka :wink:
Tak jak piszesz, za 5- 10 zł to można kupować, szczególnie opłaca się kilka sztuk, bo przecież koszty przesyłki są jednakowe...

Dusiu... ja też się cieszę i napiszę Ci jeszcze, że jak sadzonka będzie ładna, to na pewno będę próbowała jeszcze kiedyś wylicytować niedrogo jakieś inne gatunki ;:108

Pisałam wczoraj, że d. phal coś produkuje- to chyba są jednak keiki :roll:
Obrazek

Ma ich mnóstwo od korzeni, to zdjęcie z jednej strony
Obrazek

Pochodziłam dzisiaj po domu z aparatem i mam dosyć dużo zdjęć, więc będę musiała wstawiać je stopniowo :wink:
Na początek biały gigant i jego kolejne kwitnienie
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Białasek od maja'09 cały czas kwitnie, albo ma pączki i nie chcę go ruszać, ale ma żółte liście i wiem, że na 99% ma w podłożu sphagnum...przesadzałam Phal. mojej Mamy, którego kupiłam razem z tym i tamten miał korzenie wrośnięte w mech. Mam nadzieję, że te żółte liście są spowodowane tym, że stoi na płd parapecie. W sumie przez ten czas wypuścił może jednego listka i korzeni też chyba nie za dużo...pocieszam się tym, że może całą energię wkłada w dosyć obfite kwitnienia...
Obrazek Obrazek

Chciałam Wam pokazać jak na razie najobfitsze kwitnienie mojego pierwszego storczyka

Obrazek

D. nobile znów ma malutkie wypustki... :tan
Obrazek

Miltonia... chyba wypuszcza pędzik :roll:
Obrazek
I nową rozetkę
Obrazek

Lecimy dalej :wink:

Tego kupiłam niedawno w biedronce i od początku miał te liście jakieś takie oklapłe, podłoże nie przesychało dobrze, więc go przesadziłam, ale w ogóle nie widzę poprawy u liści. W sumie korzenie są w porządku, nawet wypuszcza nowego korzonka i listka... Włożyłam go do wazonu z keramzytem i wodą, mam nadzieję, ze się podniosą- jeśli nie, to, gdy przekwitnie, dam go do akwarium. No i kwiaty dosyć szybko przekwitają...
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

CDN...
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne kwitnienia :). A te żółte liście to na pewno od zbyt dużej ilości światła, kilka moich też takie ma.

Co do sadzonek, uprawa na pewno jest ciekawa, ale trzeba dużo cierpliwości, bo kwiaty zobaczysz dopiero za parę lat.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Wioletko, żółte liście, tak jak Dusia już wspomniała, są od słońca.
Ja moje storczyki, które stoją na płd. parapecie cieniuję w słoneczne dni firanką, a w słoneczne i upalne dni opuszczam nawet roletę(mam bambusowe, więc światło mimo wszystko przenika ale listków nie parzy ;) ).
Biały gigant pięknie kwitnie i Twój pierworodny również ;:108
Gratuluję kolejnego kwitnienia Miltonii, bo to faktycznie kolejny pędzik, widać, że pobyt u Ciebie bardzo jej służy :D

Jeśli chodzi o biedronkowego, to albo dać mu sphagnum na wierzch i codziennie zraszać mech i listki.
Możesz też wsadzić do samego spaghnum(pod warunkiem drenażu na dnie doniczki).
Albo jeśli nie masz mchu, proponuję wsadzić storczyka w szkle.
Ja mam tak cztery storczyki posadzone, teściowa dała mi takie mizeroty, bo chciała je wyrzucić a mi było szkoda.
W szkle listki odzyskały turgor a korzenia pięknie przyrastają, na dniach postaram się wstawić fotki ;)
Ja mam posadzone moje storczyki w szklankach, na dnie drenaż z keramzytu, żeby korzonki nie gniły ;:196
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pięknie kwitnie Ci biały gigant ;:138 Jest identyczny jak mój :D tylko ja jakoś nie mogę zrobić takiego pięknego zdjęcia ,wychodzi mi zamazany kwiatek :(
Ten różowy też Ci pięknie kwitnie ;:138
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”