Ogród Oli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Oli

Post »

Olu, dziękuję za info o Lilypolu. Chyba trzeba napisać o ofertę. Nadal podziwiam Twoje. Też mam ostatnio myśl, by zrobić
osobną rabatkę. Widziałam u znajomej, ale dopiero wychodziły. Ale musi być zapach! ;:167
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Olu, jakie świetne relacje u Ciebie! Bardzo fajne zestawienie pomidorków, widać jak wielkie urosły. No i owoców nie poskąpiły. Tarasik masz wspaniały, kolory rządzą. Zaciekawiła mnie ta pelargonia z wyraźnym rysunkiem na liściach, ma ładny pokrój.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Olu widzę, że mój parasol :;230 zawędrował przykryć Twoje żurawki, a lobella piękna w ub.roku posiałam i była też dorodna w tym roku i kupiłam i siałam i nie mam nic, ale popatrzę u Ciebie, pozdrawiam
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Olu, ja juz próbowałam tegorycznych ogródkowych pomidorów, niezupełnie dojrzałych :roll: Nie moich, od sąsiadki :) Ostatnio jadłam takie pyszności w dzieciństwie.
Wiesz, półtorametrowa wysokość lilii zaczęła mi przeszkadzać, nijak nie można zrobić atrakcyjnej fotki :roll: trzeba by drabinę :;230
Kompozycje tarasowe śliczne, widać artystyczną duszę ;:196
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Witaj. Ten orzech mnie przeraża swoimi rozmiarami,rośnie coraz większy ,a ma dopiero 20 lat.Całe szczęście że moja część ogrodu jest przy głównej alei,oddzielona 10 m pasem trawnika [rura wodociągowa 1 m średnicy ,kiedyś pękła,ale był potop ].Nie zacieniam sąsiadom i sobie też nie za bardzo. Dolne konary świetne do zawieszani huśtawki.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Stasiu, juki mam w trzech kwitnących egzemplarzach i jeszcze je rozsadzam . Nawet gdy nie kwitną są dekoracyjne z liści. Myślałam o dokupieniu jeszcze takiej pasiastej. Już się zastanawiałam , ale była malutka (30zeta kosztowała). Poskąpiłam i teraz trochę żałuję.
Moja rezeda wcale nie pachnie. Swoim widokiem też nie zdążyła oczarować. Jeżeli sama się nie wysieje w przyszłym roku, to jej strata.

Adrianno, nieskromnie napiszę, że widok lilii w pełni kwitnienia jest wspaniały a zapach oszałamiający. Zachęcam do założenia takiej choćby małej rabatki. Lilie posadzone w grupie robią wrażenie. Muszę jeszcze dopracować dla nich odpowiednią oprawę. Teraz posadziłam jako tło słoneczniki, ale tylko trzy wzeszły. Lilie mają kwitnąć od czerwca do końca sierpnia. Na razie je poobserwuję, ale już planuję dokupienie następnych.
Na pw wyślę stronę sklepu pana Pajdy na all. Zaczął już wystawiać ciekawe cebulki.

Aniu, dziękuję. Codziennie przemierzam busz pomidorowy i podglądam co i jak podrosło. Jak przyjdzie pora na robienie przetworów, to walę do Ciebie jak w dym. Na raziemam pomysł tylko na przecier pomidorowy, bo to podstawa do innych dań. W tym roku posiałam takie dziwaczne pomidorki i nie wiem czy będą nadawały się do eksperymentów.
Pelargonia jest naprawdę ciekawa. Rysunek na liściach zdecydowany. A same liście takie drobniutkie ok 2cm szerokości.
Obrazek

Aniu mam nadzieję że pozwolisz żurawkom skryć się pod Twym parasolem. Teraz słońce nie pastwi się nad ich listkami. A co do żurawek to muszę oddać sprawiedliwość tym moim tzw zwykłym o zielonych liściach i wysokich kwiatostanach. Dla mnie są dużo ciekawsze. Rosną w pełnym słońcu a kwiatostany utrzymują się długo w postaci różowej mgiełki. Są wspaniałym uzupełnieniem dla róż.
Lobelia ?wychodzi? mi co roku bez problemu. Czasem tylko tracę ciut do niej cierpliwość, bo trzeba przy niej trochę się pobawić przy pikowaniu, ale jak zakwitnie i cieszy oczy do jesieni, to w następnym sezonie zabieram się za ponowne sianie.
Obrazek

Basiu, oj widziałam ja te pomidorki. A brzuszek Ciebie nie bolał ???
No w dzieciństwie jadało się różne zieleniny?.. ale teraz już trochę ostrożniej..
Moja teściowa z zielonych pomidorków robiła świetną konfiturę. Szkoda, że nie nauczyłam się .Już niestety za późno.
A do takiej wysokiej lilijki najlepiej dosadzić piętrowo niższe i zrobić zdjęcie rodzinne. A swoją drogą, to musi być fajny widok taka gigantyczna lilia. Moje dopiero będą tej wielkości i większe za jakieś dwa lata. Choć jedna ma już ok 1,3m
Jeżeli dojrzałaś Basiu choć cień artystycznych zdolności, to czuję się mile połechtana.

Aleksandrze, toż to jest już więcej niż pełnoletnie drzewo. Wygląda fantastycznie. A dużo ma owoców (orzeszków) ? Mam dwa orzechy włoskie, ale daleko im do Twojego.

Teraz pomęczę jeszcze kilkoma liliami :
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Mama Ani
1000p
1000p
Od: 17 cze 2009, o 14:40

Post »

Lilie masz piękne poproiszę o adres do pana Pajdy :lol:
Pozdrawiam Stasia Stasi ogród
Aktualny wątek
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stasiu, wysłałam na pw :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Ola, Twoje zdolności artystyczne widać w każdym poście :D rabatki, donice, taras...dusza artystki na każdym kroku.
Szczerze mówiąc, wysokie lilie nie są tak ładne, jak by się wydawało. Na długich półtorametrowych kijach grubości kciuka wiecheć kwiatów :roll: Zaleta jest jedynie to, że mają bardzo dużo kwiatów. Dla mnie najładniejszy pokrój ma metrowa lilia, na kwiaty patrzysz z góry, a łodyga nie rzuca się w oczy.
Zielonawe pomidory jadłam pierwszy raz w życiu i były takie pyszne...nie odchorowałam :)
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oleńko ta pelargonia w kubeczku bardzo ciekawa,a ty tworzysz fajne kompozycje w donicach lilie masz śliczne moje jeszcze nie wszystkie rozkwitły :roll:
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Olu masz dalię z nasion a wiesz ja w tym roku posiałam i zapomniałam, popikowalam jako astry a teraz potrzebowałam dwie sadzonki w inne miejsce a tam patrzę korzonek "kartofel" dopiero popatrzałam a to dalia z nasionek, czyli ja tez mam dalie z nasionek, pozdrawiam a pomidorki to masz super.........
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

No liliowo u Ciebie na całego :D
śliczne ;:138
Miłego dnia :wit
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Witam. Podziwiam Twoją cierpliwość w podlewaniu doniczek konewką ,ja bym chyba się załamał i użył jakiegoś podlewacza na wężu .Lilie oczywiście warte pokazania ,chwal się bo warto. Orzechów ci u mnie dostatek i dla złodziei też ,przeważnie zbiorę spora skrzynkę ,na orzechowca kilka razy i naleśniki orzechowe też ;:137 .Pozdrawiam.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aleksandrze a jak się robi naleśniki orzechowe?
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Igorku dziękuję, że wstąpiłeś do mnie na chwilę. U Ciebie tak dużo się dzieje. Ciągle coś dosadzasz, przesadzasz, kupujesz. Podziwiam Twój ciągły zapał.
Żurawki o zielonych liściach (niestety nie znam nazwy) świetnie rosną w pełnym słońcu, ale te moje najnowsze nabytki o żółto-brązowych potrzebują jednak ocienienia. Posadziłam je nieopatrznie na południowej wystawie.

Basiu dziękuję ;:168 Ja wszystkie lilie posadziłam ?w kupie? tzn te wyższe z tyłu a niższe z przodu. Mam nadzieję, że właśnie tak będą rosły, a wtedy kwiaty powinny rozwijać się piętrowo zasłaniając łodygi tych wyższych. Przynajmniej takie było założenie a jak wyjdzie .. to się okaże.
Ja chyba się nie skuszę jednak na zielone pomidory. Jakoś sobie zakonotowałam, że to nie jest zdrowe. I pewnie rozchorowałabym się z samego tego przeświadczenia. Ale dzisiaj będzie konsumpcja pierwszego pomidorka z pod folii. Już nie mogę się doczekać. Będzie rodzinne delektowanie :
Obrazek

Aniu, dalie z nasionek posiałam w tym roku pod wpływem forum Pamiętałam je jeszcze z mojego dzieciństwa. Przy moim bloku mieszkalnym na rabatkach sadzono duże ilości tych kwiatów i pamiętam krążące nad nimi bąki czy czmiele. Posadziłam je tak trochę z sentymentu i chyba zagoszczą już na stałe. To i u Ciebie będziemy podziwiać dalie. Szkoda tylko, że jeszcze nie ma jednorocznych o pełnych kwiatach. A może już są, a ja jeszcze o tym nie wiem.

Stasiu, wcześniej posadziłam w tej doniczce pelargonię angielską, ale została (delikatnie pisząc) wykopana, bo nie kwitła tak obficie jak się zapowiadała. A tą pelargonię przeniosę jesienią do domu.
Stasiu, w liliach to po prostu się zakochałam. Jak na razie jest to miłość odwzajemniona, bo pomimo nasadzeń w niezbyt dogodnym czasie , kwitną pięknie. A co będzie w przyszłym roku jak się wzmocnią cebule?. To jeszcze fotki na potwierdzenie mego oczarowania:

Obrazek Obrazek Obrazek
A teraz kilka ostatnich fotek :

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Dzidziu, staram się pokazać moje lilie, bo jak wcześniej napisałam , to moje aktualne Wielkie Zauroczenie.

Aleksandrze, moja cierpliwość do podlewania konewką kwiatów doniczkowych, została wyczerpana i teraz podlewam je z węża. Oczywiście odpowiednim strumieniem. Tylko raz w tygodniu w ruch idzie konewka, bo dochodzi nawożenie.
Orzechów zazdroszczę, do u mnie amatorów na ten owoc jest sporo a orzech pomimo swoich 9 lat obdarowuje tylko kilkoma orzeszkami. Za to laskowy jest bardziej łaskawy.
Naleśniki orzechowe?. Brzmi ciekawie. No może jakiś przepisik dorzucisz ? ;:36

Izo, podtrzymuję Twoje zapytanie

Dzisiaj jest tak upalnie, że niemal rozpływam się jak w saunie. Jeżeli ktoś ma ochotę na odrobinę ochłody to zapraszam . Zaraz daję nura do wody.
Obrazek

A teraz kilka ostatnich fotek :

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”