Ranczo Nokły cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ranczo Nokły cz.3

Post »

Tadeusz to co napisała Elżbieta to prawda , piękna wizytówka , piękny ogród ,mili gospodarze .
Uwielbiam wstępować do Waszego ogrodu .

Genia
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

Witaj Tadeusz jak tam sytuacja w NOKŁACH czy bardzo ogród zawiało?
Pozdrawiam Zenek
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

GENIU- dziękuję za odwiedziny, nie wiem czy są szczepione sosny himalajskie, a jeżeli tak ,to czy są to małe drzewka, pod sosnę taką jaką ja mam trzeba zarezerwować co najmniej 4 metry kwadratowe. Dziękuję za ocenę "wizytówki ogrodu", by ją wykonać musiałem dokonać selekcji zdjęć z ogrodu, z ostatnich trzech lat wybierałem, zamiast po 15 zdjęć, zebrało mi się po 4-5 razy więcej, po dalszej eliminacji dopiero wybrałem ilość taką jaką zalecano.

ZYTO- dziękuję za odwiedziny, jak teraz można powiedzieć , rzutem na taśmę udało się wylać fundamenty, dom będzie miał powierzchnię około 13.0 m na 9 m. ,z mieszkalnym poddaszem.
"Nasz zaprzyjaźniony Ogrodnik" ma dużą szkółkę , wiele ciekawych roślin i co chyba najważniejsze, przystępne ceny.

AGNIESZKO- dziękuję za odwiedziny, staram się pod każdą rośliną dodawać podpis, rok sadzenia i przykładowy przymiar (w tym roku jest to miarka wysokości 35 cm), by nie tylko Forumowicze mieli obraz rosnącej rośliny, ale też mieć dla siebie rodzaj inwentaryzacji , co i kiedy posadziłem i jak szybko rośnie.

Świerk wężowy rośnie, jak nazwa pokazuje w różne strony, co zwiększa jego oryginalność. Ja nawet nie wiem czy robię dobrze, starając się by "przewodnik" rósł w górę, zamiast w bok , staram się by teraz rósł tyko w górę, a gdy urośnie, to wtedy niech się wije jak wąż.

SABINO- dziękuję za wizytę w ogrodzie i za miłe słowa o naszej pracy w ogrodzie. Budując ogród od jedenastu lat, przekonałem się że" bylejakoś", wymaga więcej pracy niż staranne wykonanie .każdej pracy w ogrodzie. Z kolei, możliwość pokazania na Forum ogrodu też mobilizuje do utrzymania porządku w ogrodzie. A że to wszystko wymaga pracy i czasu by ją wykonać , to fakt bezdyskusyjny. Na szczęście razem z żoną mamy dużo czasu dla naszego ogrodu i efekty dają się zauważyć.

PAWLE- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie,z tą dojrzałością to trochę na wyrost napisałeś, jest trochę roślin (jak to można powiedzieć) w wieku dojrzałym , ale większość naszych roślin to dopiero wiek" młodzieńczy". Świerk "wężowy", z pewnością by rósł prosto, ( jak nie teraz to za rok, dwa), ale ludzie z mojego rocznika potrafią czasami przedobrzyć, mam nadzieję że podpierając go nie zniechęcę go do wzrostu, a w tym roku przybyło go prawie jeden metr ( fakt że w poziomie, a nie w górę), stąd jego podpieranie.

JUDYTO dziękuję za odwiedziny, mój świerk wężowy, też w tym roku dużo urósł, ale że w poziomie, to dlatego go delikatnie podpierałem. Wiem że niektóre rośliny nie lubią podpierania, staram się to robić delikatnie i nie na "siłę".

ELŻBIETO- dziękuję za zajrzenie "przez dziurkę od klucza" do naszego ogrodu ( taką, "dziurką od klucza" traktuję naszą wizytówkę). Zapraszając przyjaciół i znajomych do naszego ogrodu , mówię im że odwiedzając nasz ogród maja możliwość" zobaczenia za życia jak wygląda raj", Ciebie również zapraszam , nie tylko do wirtualnej wizyty w naszym ogrodzie. Po naszym ogrodzie łatwo się spaceruje, nie jestem zbyt" rozgadanym" człowiekiem, dlatego też staram się nadrabiać tę wadę dużą ilością zdjęć, której się szybciej "czyta ", niż słowo pisane. Nasz ogród zbudowaliśmy ( i nadal budujemy) , by tętnił życiem , stąd często i dużo u nas gości, nie mówiąc o naszych wnukach ,które się w NOKŁACH znakomicie zaaklimatyzowały .

ZENKU- dziękuję za odwiedziny,sytuacja w Nokłach pod kontrolą, rośliny okryte i mam nadzieję że wytrzymają nawet zimę stulecia ( oby jednak jej nie było), koło zatrzymane ( bo i tak oblodzenie by je zatrzymało). Od wczoraj wieczora ,niby pada śnieg, ale co to za opady, co napada to wiatr wywieje, co mnie martwi bo jednak "kołderka" z śnieżnego puchu jest dla roślin, (zwłaszcza bylin) najlepsza. U nas dużo mniej śniegu niż w pobliskim Lublinie ( córka wczoraj wyjechała z bezśnieżnego Biłgoraja, i dojechała do zasypanego śniegiem Lublina). Wczoraj jeszcze w ogrodzie "dociepliłem " co się dało, i czym się dało, a dzisiaj od rana spaceruję po ogrodach Naszych Forumowiczów.

Kontynuacja zdjęć roślin rosnących na Rabacie przy Stawie

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tadeuszu mam do Ciebie jeszcze pytanie o tego świerka wężowego. Czy to siewka, czy okaz szczepiony? Pytam dlatego, bo u mnie w przypadku szczepionych świerków jest problem z utrzymaniem przewodnika w pionie. Zawsze gdzieś tam chce sobie skręcać, a nie rośnie pionowo do góry. Przy siewkach nie mam tego problemu. Choćby nie wiem jak koślawa była sadzonka to jak tylko na wiosnę przyczepię gałązkę do palika to rośnie jak strzała prosto do nieba i więcej nie trzeba jej podpierać.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PAWLE- dziękuję za odwiedziny, jak widać na zdjęciu z 2006 roku ( roku zakupu i posadzenia do gruntu) mój świerk wężowy jest szczepiony. Ze zdjęcia widać że od razu miał tendencje do wypaczeń ( od pionu), i zostało mu to do dziś.

Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadeusz na 2 zdjęciu, co to tak pięknie kwitnie ?
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Witaj Tadeuszu bardzo mi się podoba sposób w jaki przedstawiasz swoje roślinki.
Okaz i zbliżenie :D Bardzo ładnie rośnie ci żylistek.
Pewnie dlatego, że rośnie w słońcu.
Mój się "wyciąga" a rośnie w cieniu jabłoni (tak go zastałam).
W 7 lat takie krzaczory pięciornika :?: no to jeszcze poczekam, mam 2 lata swoje.
Jodła koreańska to jeszcze upłynie czasu zanim urośnie. Mam 17 letnią :D
Powinnam pisać( mamy) :oops:
Pozdrawiam serdecznie.
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Tadziu
życzę Tobie udanych Świąt Bożego Narodzenia ,i wspaniałych ogrodniczych pomysłów w nadchodzącym 2010 roku
pozdrawiam Elżbieta
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

GENIU- dziękuję za odwiedziny na zdjęciu nr 2 widoczny jest kwiat tawuły japońskiej pokazanej na pierwszym zdjęciu.

MARYLU- dziękuję za odwiedziny, pokazując poszczególne rośliny w całości , staram się również w zbliżeniu pokazać ich piękno kwiatu ,czy drobnych fragmentów. budowy ( szczególnie roślin iglastych), by zachęcić Forumowiczów do ich posiadania w swoim ogrodzie. Żylistki mam dwa w ogrodzie, jeden niski ( 1.30-1.50 m) o kwiatach białych z fioletowym nalotem( ostatnio pokazanym) , drugi wysoki ( 2.0- 2.5 m) o kwiatach czysto białych . Obydwa rosną w pełnym słońcu.

ObrazekObrazek

Pięciorników mam trzy odmiany, ten o żółtych kwiatach jest najstarszy. Z jodłą koreańską mam trochę problemów, cośsłabo rośnie w naszym ogrodzie, pokazana, to już drugi egzemplarz, pierwsza mi padła, może tą z pomocą chemii uda mi się doczekać jej wieku dojrzałego.

ELŻBIETO- dziękuję za odwiedziny i Życzenia Świąteczne, oby się Twoje życzenia spełniły, bo po czasie budowy, chyba powoli nadchodzi czas modernizacji i kosmetyki w niektórych miejscach ogrodu.

Kontynuacja zdjęć roślin rosnących na Rabacie przy Stawie

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Lalcia
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 13:54

Post »

PIĘKNY OGRÓD..Fajny ten żylistek mam młodziutki a byłam niezadowolona z zakupu.Tadeuszu wyczytałam że kupowałeś roślinki w szkółce w Płoskim mam tam blisko koleżanke kupowała mi jakiś krzak kiedyś nie wiesz czy mają tam powojniki? :)
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Witaj Tadeuszu!
W końcu znalazłam dość czasu by spokojnie pospacerować u Ciebie ( przeważnie robię to biegiem i cichutko :oops: ). serdeczne dzięki za tę miarkę na wszystkich fotkach z iglakami. Zdjęcia z lotu ptaka są rewelacyjne - dają zupełnie inne spojrzenie na ogród. Wizytówka wzorcowa.
U mnie podobny problem z brakiem śniegu. Miejscami prześwituje zielona trawa, a mrozy niczego sobie w granicach 10-15 st.
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

Witaj Tadeusz ilość gatunków drzew i krzewów w Twoim ogrodzie jest imponująca, za kilka lat będzie to ogród botaniczny z pięknym drzewostanem. Gratuluję .
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Tadeuszu powinieneś dostać medal za wytrwałość i cierpliwość !
z uśmiechami Iza
u liski
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadeuszu witaj ja sądzę że jeden medal to za mało , za taki ogrom pracy ;:63 ;:63 ;:63
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JOLU- dziękuję za odwiedziny w naszym ogrodzie. Szkółka w Płoskim k/Zamościa jest głównym dostawcą moich roślin do ogrodu, w tej szkółce zaopatruję się już od dziesięciu lat. Mają tam ogromną ilość roślin , prawie wszystkich dostępnych na rynku odmian, za wyjątkiem roślin kwasolubnych. Z pewnością mają powojniki, jeden,czy dwa, nawet ja kupiłem, widziałem na terenie szkółki rośliny mateczne z których robią sadzonki.

IZO-tu.ja- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie, śnieg , na szczęście już jest w ogrodzie, dobrze że przed tymi mrozami napadało śniegu z 15 cm, zawsze to lepiej dla bylin i roślin cebulowych gdy je trochę śnieg przykryje. Wczoraj wieczorem była u nas najniższa temperatura - 19 , dzisiaj rano , już tylko -9, idzie ocieplenie.

ZENKU- dziękuję za odwiedziny, rzeczywiście, w ogrodzie nazbierało się tych drzew, krzewów i iglaków, do tej pory pokazałem około 200 gatunków i odmian, zostało mi jeszcze do pokazania ponad trzysta , mam nadzieję że z prezentacją moich roślin do wiosny się wyrobię.

IZO-liska- dziękuję za odwiedziny, za wytrwałość i cierpliwość to powinienem dostać medal , ale w innej kategorii , jak np. to że wytrwałem i byłem cierpliwy (no i moja małżonka oczywiście) już 39 lat ze sobą ( jak to ten czas leci , wczoraj minęła rocznica ślubu cywilnego , za pięć dni będzie rocznica ślubu kościelnego). Wobec takiej cierpliwości b i wytrwałości , cierpliwość i wytrwałość przy pracy w naszym ogrodzie to mały pikuś.

GENIU- dziękuję za odwiedziny, rzeczywiście ,taki medal ,to przydał by się nam oboje z małżonką, a praca w ogrodzie, to jak sama wiesz , czysta przyjemność.

GRAŻYNO- dziękuję za odwiedziny i za Życzenia Świąteczne.

Po fali mrozów, ( oby do końca zimy, nie były większe), dzisiaj po raz pierwszy od tygodnia udałem się na działkę by zobaczyć jak ona wygląda.
Pierwsze zdjęcia( bez śniegu, ale za to z lodem) pochodzą z wizyty sprzed tygodnia.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”