Ten chlebek chciałam upiec już dawno, bo lubię wszystko co się na niego składa - pszenna mąka, oliwki. Nie składało się jakoś...
Wczoraj chciałam ocieplić sobie ,aurę' i zaczęłam ,produkcję'. Dodałam poza przepisem 1 łyżeczkę drożdży, bo zakwas mam młody i suszone pomidory
Wyszedł naprawdę świetny i warto poświęcić mu tyle czasu
Zaczyn:
90 gr mąki pszennej razowej
12 gr wody
18 gr zakwasu pszennego
Ciasto wałściwe:
360 gr mąki pszennej chlebowej
50 gr mąki pszennej razowej
203 gr wody 7 gr soli
125 gr oliwek/ ja dodałam jeszcze 50 gr suszonych pomidorów/
Mieszamy składniki zaczynu i zostawiamy pod przykryciem 12-16 godzin .
Odcedzamy oliwki i zostawiamy na papierowym ręczniku na kilka godzin,żeby dobrze wyschły.
Mieszamy składniki ciasta właściwego/bez oliwek/ i dobrze wyrabiamy.Dodajemy oliwki i wyrabiamy aż równomiernie się wymieszają w cieście.
Zostawiamy ciasto pod przykryciem na 2 1/2 godziny.Składamy ciasto raz po 1 i 1/4 godziny lub 2 razy co 50 minut.
Formujemy chlebek i wkładamy do koszyka / lub formy/.
Chleb ten smakuje najlepiej, gdy długo wyrasta, więc wkładamy go na 18 godzin do lodówki.
Pieczemy w 235 stopniach przez 40-45 minut.Studzimy.
Przepis pochodzi z Weekendowej Piekarni.
-- Śr 04 lis 2009 14:56 --
Moja miłość do pierogów nie zna granic
I dzisiaj wzięłam się do roboty
Pierożki z musem z dyni i imbirem
Farsz:
1,5 szklanki musu dyni, cebulka przesmażona na maśle, 2 łyki parmezanu, łyżka bułki tartej, jajko, kawałek startego korzenia imbiru,sól,pieprz
Wszystkie składniki mieszam, doprawiam solą i pieprzem. Odstawiam do lodówki na czas robienia ciasta.
Polewa: roztopione masło i parmezan do posypania,świeżo mielony kolorowy pieprz
Pierożki ze szpinakiem i serkiem kozim
Fars:
świeży szpinak blanszowany 5 minut w osolonej wodzie, pokrojony na spore kawałki,
opakowanie serka koziego, podsmażone na maśle cebulka i czosnek, pieprz sól
Wszystko mieszam, doprawiam solą i pieprzem.
Do polania: roztapiam masło, wrzucam pokrojone świeże listki szałwii, polewam pierożki, posypuję świeżo mielonym kolorowym pieprzem
I mieszane odsmażane na maśle
Bardzo poprawiają humor. Polecam