Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Zablokowany
empe88
200p
200p
Od: 18 mar 2010, o 14:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Post »

Justynko, dziękuję za wszystkie porady. Tak zrobię, bo keramzyt niewiele zdziałał. Reanimek nieźle wygląda w tych kamyczkach. :) A białasków - i małego i dużego - gratuluję i napawam się ich pięknem :))
Magda
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Empe- życzę powodzenia uprawy w kamyczkach. Pokaż swoje "dzieło" w swoim wątku. Chętnie będę je podglądać od czasu do czasu. Wiesz, to dopiero 1/3 sukcesu, bo dwa reanimki wciąż omdlałe... ;:224

I byłam na działce...

Oto fotorelacja z obwiązywania dzidziulka na katlejce. Postanowiłam, że jako pierworodny dzidziulek katlejasty, zostaje w mojej kolekcji. Marzę o tym, aby w przyszłości zakwitł, ale do tego potrzeba czasu, dużo czasu. na razie ma jeden korzonek hihi...Fotki troszku ciemne, ale padał deszczyk ;)
Tak wygląda keiki...a ja się zastanawiałam, czemu moja katlejka ma 4 listki, oto rozwiązanie zagadki, pod dwoma górnymi listeczkami wyrósł korzonek:

Obrazek

A tak, za radą Ani, obwiązałam dzidziulka, spagnum + badylek, mam nadzieję, że się sprawdzą. Będę zamgławiać spagnum, żeby było ciągle wilgotne. Może wnet ujrzę kolejne korzonki:

Obrazek

Obrazek

A tak wakacjują się moje katlejaste, dendrobia, oncidium i cambria. na razie są trzy paczki < bez dziurek, środek wysypalam ok.4cm warstwą keramzytu, zalanego odrobinką wody>, dołączy 4 paczka, z cambrią Nelką, miltonią i cymbidium. Postanowiłam też, że nie będę ich moczyć, jak w domu, tylko podlewaczka<dziś była deszczówka> i będę zwyczajnie je podlewać. Stoją sobie wśród kwiatów, pod murkiem budynku, osłonięte od wiatru i deszczu, strona wschodnia. Latem, gdy będzie mocno przypiekać przeniosę je na zachodnią stronę:

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
empe88
200p
200p
Od: 18 mar 2010, o 14:32

Post »

Zawsze i wszystkim zazdroszczę keiki ;-)))) Cieszę się z Tobą. :))
Magda
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko bardzo ładnie zaopiekowałaś się keiki na Catleyi. Niech Ci szybciutko rośnie. :D
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

A ja z uwagą podglądam katlejki na wywczasach,też coś muszę wymyślić dla moich.
Pokaż je co jakiś czas i to z komentarzem. ;:180
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Justynko świetnie wyszła Ci ta operacja ;:196 Faktycznie to keika na cattleyce ;:138 Będziesz miała mamusię i córusię :heja A wywczasy storczykom zrobiłaś rewelacyjne oj odpoczną sobie odpoczną ;:108 :;230
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

Świetnie sobie poradziłaś z dzieciaczkiem na katlejce ;:63 ;:63 oby pojawiło mu się rodzeństwo ;:108 Fajnie wyglądają storczyki na wakacjach :tan Miltonia tez wyjeżdża? nie wiedziałam, że one tez potrzebują wakacji na dworzu... Będziesz ją trzymała razem z innymi czy po północnej stronie?
Pozdrawiam, Basia:)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Empe - dziękuję...Właśnie dlatego, że pierwszy raz się spotkałam z keiki u katlejki, to u mnie zostaje. Ciekawa jestem, czy uda mi się dzidizulka utrzymać przy życiu ;:224

Joane- będę dbać o nią ;) Mam nadzieję, że się uda ;:108

Henryku - na pewno nieraz jeszcze pokażę. Sama jestem ciekawa, czy storczykom "wakacje" się spodobają i będą rosły jak na drożdżach ;)

Aniu- dziękuję ;) Żałuję tylko, że nie było Ciebie "pod ręką", nie wiedziałam jak obwiązać keiki. W końcu zewnętrzne listeczki zostaly ścisnięte, ale chyba przewiążę nitkę, żeby korzonki nie gniotły się między listkami ;)

Blue_Monkey- Wiesz, Kobietko, jak się ma Pomoc na forum, to każda "nowość" nie jest znowu taka trudna. A czlowiek nabywa doświadczenia... ;) Miltonia może stać na zewnątrz latem, ale w cieniu i musi być częściej podlewana, zwłaszcza w upalne dni. Ja, moją wyślę na wakacje po kwitnieniu, żeby się wzmocniła. Chyba postawię po tej samej stronie...ale zawsze <jestem codziennie na działce> będę mogła ją przestawić na stronę zachodnią, bo po tej stronie jest balkon a pod nicm klomb z kwiatami. Tam ja upchnę ;)
parapetowce
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Racja, pomoc Forumowiczów jest nieoceniona.
Może i ja bym swoją wystawiła... ale to aż dizwinie, na ten sam północny (mały) balkon wystawić i Cymbidium i Dendrobium i Cambrię i Miltonię. Ale Ci fajnie że masz działkę :)
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Ja mam do dyspozycji płd.balkon,wykombinowałem sobie,że osłonię go taką profilowaną ,półprzeźroczystą płytą i będzie super /chyba/.Pokażę jak zrobię.miało być dzisiaj ale przeszkodziła burza.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Blue_Monkey- ja mam wszystko w jednym miejscu i to jest plus. Na działce mam ogród, kwiaty i firmę :) Dlatego trzeba korzystać ztego, co się ma ;:108 Masz północny balkon, również go Wykorzystaj. Niektórzy Storczykomaniacy i tego nie Mają...

Henryku- jak tylko Zrobisz, Pochwal się. Może i Innym Twój pomysł się spodoba ;:224

A ja dziś chciałam wyciągnąć drugi pędzik miltonii spomiędzy listków i....ukruszyłam końcówkę. Zła jestem na siebie :evil: Następnym razem, nie dotknę kilkudniowego pędzika, dobrze, że drugi przynajmniej ładnie rośnie...
parapetowce
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

justus27 pisze:A ja dziś chciałam wyciągnąć drugi pędzik miltonii spomiędzy listków i....ukruszyłam końcówkę. Zła jestem na siebie :evil: Następnym razem, nie dotknę kilkudniowego pędzika, dobrze, że drugi przynajmniej ładnie rośnie...
Oj współczuję Justynko :(wiem jaki człowiek jest wtedy zły na siebie i jego wszędobylskie łapki :(
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Och Justynko, skąd ja to znam. Ile ja już swoimi paluchami nałamałam pędzików. Za każdym razem płaczę i mówię ostatni raz. Ale te paluchy swędzą i pchają się tam gdzie nie trzeba. Mam nadzieję, że inne się otworzą. :lol:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trzynastko, Joane dzięki za wsparcie ;:108 Samą końcówkę złamałam, może się jeszcze z bocznego oczka przedłuży... Następnym razem, a jest jeszcze jedna psb i może to ona wypuści pędzik, nie dotknę go. Niech będzie krzywy i pogięty, ale przynajmniej będzie...
parapetowce
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Justus witaj w Klubie Złamanych Pedzików. Jakaś epidemia normalnie :? Nie martw się, skoro tylko czubek się złamał to może da jeszcze radę. Następnym razem gmeraj przy liściu :twisted:
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”