Nowy ogród Jacka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Jacku a jak tam Twoje roślinki nie maja już dość deszczu nie zaczynają chorować ?
Genia
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witaj Geniu w kolejny deszczowy dzień :!: Na razie nie zauważyłem oznak chorób i dobrze, bo nie mam czasu na opryski. Tylko mszyca jest na naparstnicach, ale tym się nie przejmuję - naparstnice wkrótce przekwitną i je zetnę. Poza tym cały czas coś sadzę i przesadzam, więc taka pogoda mi odpowiada. Wczoraj w końcu uporałem się z sadzeniem rączników. Były liche, bo za gęsto posiane ale dam im szansę w gruncie. Już pierwsza partia rączników ma po kilka listków. Czeka mnie jeszcze pikowanie tych wszystkich jednorocznych.
I pochwalę się, że wczoraj miałem okazję być za murami dużego ogrodu klasztornego. To nie lada gratka, bo tam nie wpuszczają świeckich, ale mi się udało :)
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Wow !
A co zrobiłeś, że Cię tam wpuścili ?
Sama bym też chciała ! Napisz proszę koniecznie, co tam rosło !
Mój rącznik też jakiś nie wyraźny w tym roku.
Pozdrawiam słonecznie na przekór pogodzie.Pell ;:3
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Pell :!: Mam w zakonie kolegę no więc jak go w końcu odwiedziłem, to wprosiłem się do ogrodu :) Rosła tam wielka piwonia drzewiasta - niestety już przekwitła, poza tym mnóstwo starych drzew i krzewów, i to dawało ciekawy klimat i tajemniczość. Ale jakiś rarytasów to nie dostrzegłem - ładne clematisy, kalina sztywnolistna i dużo grządek i drzewek do klasztornej kuchni (podjadłem czereśni trochę).
Tak, pogoda dziś barowa więc siedzę przed kompem :)
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku! Śliczne irysy holenderskie! Ja w tym roku dosadziłem tych najzwyklejszych niebieskich i żałuję że tylko tych - zwłaszcza że moje piękne brązowo-żółte coś wkrochmaliło (zostały dwa...). Zabrakło mi koszyków do cebul i jako, że irysy były najtańsze z całej ferajny, to powędrowały luzem do ziemi. W zeszłym roku były piękne - cała kępa. Ale już jakiś gad wykrył okazję i zostały dwa ogryzki... Chyba jedynie czosnki i szachownice im nie smakują hehe. Dobrze, że iryski holenderskie są powszechnie dostępne - na jesieni dosadzę, bo koszmarnie wyglądają takie dwa oskrobki :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć Piterku :!: Wyjątkowo się udały irysy holenderskie, choć bałem się że zmarzną, bo listki wypuściły w listopadzie, ale one chyba tak mają :?: To odmiana 'Royal Yellow' choć zaplątał się jeden błękitny, który już przekwitł.
To nornice je lubią :shock: :?: Nie wiedziałem i nie są posadzone w koszykach. Nornica kopie 1,5m od nich więc boję się, że może je zwęszyć :cry:
Też dokupię inne kolory, bo są super! Właśnie je nawiozłem i podwiązałem, bo zaczęły się pokładać.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Muszę przyznać, że ogródek ziołowy zapowiada się bardzo ciekawie. Jak rośliny rozrosną się będzie niesamowity efekt! 5 m średnicy to całkiem sporo...
Chyba i ja muszę się rozejrzeć jesienią za cebulkami irysów holenderskich. Twoje żółte pięknie wyglądają! Ja mam mieszankę, ale co roku kwitną tylko 2-3 sztuki. Miałam je nawet wyrzucić jesienią, bo gdzieś czytałam, że słabo zimują, kwitną tylko duże cebule i nigdy 2 razy ta sama. Niby same problemy z nimi...Trochę jednak było mi szkoda i tylko je przesadziłam. Ku memu zdziwieniu przezimowały i nawet kwitną. Czyli warto w nie zainwestować, bo są naprawdę ładne.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Izo-Tu.ja :!: W moim przypadku to nawet nie była inwestycja, bo paczka cebulek kosztowała.......... 1,5zł :!: I takie piękne kwiaty, że nawet co roku mogę kupować nowe cebulki :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A oto moje kwiaty oczami i aparatem profesjonalnego fotografa
fuksja, chyba 'Royal Velvet' (wczoraj przewróciła się donica, roślina wypadła na ziemię i złamała się jedna gałązka :cry: mam nadzieję, że nie zrzuci kwiatów)
Obrazek
lepnica orientalna
Obrazek
naparstnice w pełni kwitnienia
Obrazek
jedyny irys bródkowy, jaki mi zakwitł
Obrazek
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 21 paź 2006, o 13:58
Kontakt:

Post »

super zdjęcia! a za fuksję trzymam kciuki :)
Mój Ogródcz. 1 cz. 2
Zapraszam!
marivsz
1000p
1000p
Od: 9 sie 2008, o 19:20

Post »

Sliczne kwiaty, a te naparstnice to cudo.... :D
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fuksje to cudowne kwiaty, wyglądają jak małe baletnice :)
Jak chodziłam jeszcze do szkoły miałam fuksję i była traktowana jako kwiatek parapetowy....rosła pięknie ,aż po kilku latach zrobił się krzaczor , który nie mieścił się na żadnym parapecie :roll: .....dostała miejsce na podłodze ,przy balkonie i.....padła w ciągu dwóch miesięcy :( ...może po prostu ze starości :roll: .....
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Cześć Jacku !
Znów pokazałeś ciekawe i ładne fotki !
Fuksja - super, oryginalnie ubarwiona.
Irysa bródkowego zazdroszczę tym bardziej, że u mnie na razie 0 kwiatów.
Pozdrawiam serdecznie. Pell.

:P :P
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

JACKU ,piękne te twoje holenderskie irysy .U mnie też zakwitły ,mam kilka kolorków .Mam nadzieję że w przyszłym roku też zechcą zakwitnąć . :?
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Jacku, piękne fotki, a te irysy są po prostu boskie. Spacerując po Twóim ogródzie człowik wpada w jakby trans , czułem się jakby zachipnotyzowany od tych barw pięknie kwitnących roślin.
Piękna to Twoja oaza spokoju i relaksu.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”