Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przy Piaskowej - ogród Anny

Post »

Geniu, Izo- ja nawet dziko rosnący ziarnopłon bardzo lubię a w tych odmianowych wprost się zakochałam. Zresztą jakich kwiatów ja nie lubię.... Łapię się na tym, że przedstawiając daną grupę, zawsze zaczynam jej opis od tego, że są to jedne z moich ulubionych roślin :D :D :D

Elu-fikaria na pierwszym zdjęciu pochodzi od p. Eweliny i muszę odnaleźć jej starą ofertę, żeby odszukać nazwę. Ale bardzo dziękuję za podpowiedzi bo bardzo lubię wiedzieć, jakie odmiany posiadam. :lol:

A teraz znowu "Trochę wiosny jesienią....."

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu - też uwielbiam ziarnopłony, ale mam na razie tylko 3 odmiany (jakbym jeszcze pamiętał jakie :mrgreen: ). Ładnie się u Ciebie prezentuje Dicentra cucularia - to taka delikatna i "wymuskana" roślina, teraz pozostaje nam tylko czekać aż wyjdzie na wiosnę (mam nadzieję, że swojej nie uszkodziłem jak już zamarła na lato :roll: )
Awatar użytkownika
aloj42
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 lip 2009, o 20:48

Post »

Aniu przepięknie w twoim ogrodzie ! masz takie zdrowe roślinki i wyrośnięte,aż zazdroszczę tobie !ja dopiero zaczynam swoją przygodę z działeczką.Pozdrawiam cieplutko !!!! ;:1
Działka Jolanty !!! Pozdrawiam !!!!!
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Aniu,
współczuję strat posniegowych :( żal połamanych roślin, ale ciepło ma jeszcze wrócić,
co da nam jeszcze pobuszowac po naszych ogródkach ;)
U mnie straszą przymrozkami za dwa dni :? więc będę musiała pożegnać np.dalie :(
ale w ciągu dnia będzie po kilkanaście stopni !!! :D
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Aniu, aż musiałam pogrzebać w pamięci,żeby sprawdzić, czy dicentra to serduszka, bo ta prezentowana przez Ciebie w ogóle do serduszek niepodobna, no chyba że z liści, śliczna. Przyznam też,że o istnieniu takich irysów nawet nie wiedziałam, a w kręgu moich znajomych uchodzę za nie byle znawcę :) Cóż, niełatwo to przyznać, ale nie nadążam :) Ale za Toba to chyba nikt nie nadąża :)
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piotrze-a ja czekam z niecierpliwością na różową odmianę Dicentra cucularia, którą dopiero co sobie sprawiłam. Mam nadzieję, że wiosną pokaże choć malutki kwiatostan. Na wykwitnięcie białej czekałam niestety dwa lata. Co do fikarii to cieszę się, że szkółkarz, gdzie je kupuję, także je lubi i poszerza ich ofertę z roku na rok. Mam więc nadzieję, że tych cudnych słonecznych kwiatów będzie u mnie więcej.

aloj42- ;:7 witam Cię w moim ogrodzie i dziękuję za przemiłe słowa. Z tą zdrowotnością roślin to niestety różnie bywa. W tym roku, z powodu długotrwałych letnich opadów, bardzo chorowały mi lilie.
Jeszcze nie byłam w Twoim wątku ale nawet jeśli nie masz jeszcze wielu roślin, to ich podaż jest obecnie tak duża, że z pewnością wkrótce zabraknie Ci miejsca na sadzenie :D :D :D

Ewo- pewnie , że szkoda ale ja jak zawsze sobie mówię, że są ludzie, którzy stracili dużo więcej z powodu tej śnieżycy. A rośliny odrosną. Niech no tylko przyjdzie wiosna ;:3

Marto- te irysy, podobnie jak irys bucharski, należą do cebulowych irysów z sekcji Juno. Zaczęłam je zbierać ale I. aucheri zachorował i nie wiem, czy warto wydawać na inne gatunki niemałe przecież pieniążki.
A serduszka D. cucularia rzeczywiście ma bardzo oryginalne kwiaty :D
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cebulowych ciąg dalszy. Uwielbiam tulipany botaniczne. Nie lubię tylko fazy, gdy im żółkną liście :x . Ale coś za coś :lol: :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Ja chcę, żeby już była wiosna!!!
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

andowan pisze:Piotrze-a ja czekam z niecierpliwością na różową odmianę Dicentra cucularia, którą dopiero co sobie sprawiłam. Mam nadzieję, że wiosną pokaże choć malutki kwiatostan. Na wykwitnięcie białej czekałam niestety dwa lata. Co do fikarii to cieszę się, że szkółkarz, gdzie je kupuję, także je lubi i poszerza ich ofertę z roku na rok. Mam więc nadzieję, że tych cudnych słonecznych kwiatów będzie u mnie więcej.
A nawet nie wiedziałem, że cuclaria jest też w różu hehe - ja swoją białą kupiłem kwitnącą, była śliczna (chociaż to maleństwo). A zdradź mi od kogo kupujesz ziarnopłony? :mrgreen:
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57

Post »

Ania wiosna u ciebie bardzo ładna.Najbardziej spodobał mi się ten irys grabeniana .
Jak wysokie one rosną?
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

Aniu!
Opuncje wcale nie są trudne w uprawie trzeba je tylko odpowiednio zabezpieczyć na zimę.
Namawiam.
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Aniu, ucieszyłam oczy piękną wiosną jaka u Ciebie zagościła. Podglądam Twój ogród, za każdym razem jestem nim oczarowana. W tym roku posadziłam cebulowe wzorując się na Twoich rosnących "w kółko", bardzo ładnie takie kępki wyglądają, nie to co moje rządki.
Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Jak miło szczególnie dziś, jak leje jak z cebra nacieszyc oczy pięknymi wiosennymi kwiatami.Twoje kolekcje odmian powalają na kolana.Zebrałaś tyle pieknych paproci,lilii ,liliowców nie wspominając o piwoniach.Masz też ciekawe odmiany floksów.Musisz dużo czasu poświęcac swoim pupilkom,ale warto.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Aniu!

Dokłaną nazwę podam później jak zaglądnę do zeszytu.
Napisz czy te ziarnopłony zanikają w lecie. Ja kupiłam tego brązowego na wiosnę , jeszcze nie
zakwitł. Za niedługo nie pozostało po nim śladu.
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Danusiu!
Roślina o różowch kwiatach obok opuncji to Stachys spicata "Rosea". Należy do poszukiwnych
/książka P.Radziula/, mam dużą kępkę.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”