Ogród Moni cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Posiałam trawę, podlałam ją i teraz kilka dni oczekiwania na wzrost. Przygotowałam również miejsce na wsadzenie parzydła leśnego, host, kosodrzewiny i innych roślin oczekujących na miejsce.

floksy
Obrazek

błękitne szafirki
Obrazek

Kiku Shidare Zakura zaczęła kwitnienie - jest cudowna :D
Obrazek

niezapominajki
Obrazek

bergenia już w pełni rozkwitu
Obrazek

rozchodniki okazałe z kazdym dniem są większe
Obrazek

zakwitł również pierwszy różanecznik
Obrazek

Obrazek

kwitnienie lilaków zbliża się wielkimi krokami
Obrazek

pięknie kwitną kremowe tulipany i narcyze
Obrazek

Obrazek

miniaturowe bratki:
Obrazek

jeszcze raz tulipany
Obrazek

na czereśniach pojawiają się pierwsze kwiaty:
Obrazek

a w domu kolejne storczyki:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AniaDS pisze:kwaśne podłoże, czyli wykopać dziurkę, wsypać torfu i wystarczy?? :roll:
w tym jestem zielona :oops:
ja tak robię, ale dodatkowo wysypuję na wierzchu korę. Na razie kwitną bez zarzutu, ale zerknij i zapytaj Monię68, to Ci powie dokładniej, bo to specjalistka rhododendronowa :wink:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=208
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj przeszłam samą siebie :roll: Pojechałam po zakupy zamówionych jesienią róż 2 Pastella i 1 Elfe. No i co? No i się okazało, że Pastelli nie ma i nie wiadomo kiedy będą i czy w ogóle w tym roku się pojawią :( :cry: Ale co tam ... nie było Pastelli, ale była Elfe, Lavender Dream, Aphrodite, Biedermeier, The Fairy i ... jeszcze były piękne sadzonki piwonii :oops: W efekcie byłam zmuszona wziąć "na krechę", bo nie dało się płacić kartą, a nie byłam gotówkowo przygotowana na taki zakup :lol:
Koszt moich w/w róż to 114zł, a do tego jeszcze piwonia Festiva Maxima za 16zł i biała serduszka bylinowa za 4zł = łącznie 134zł :oops: Sporo się tego nazbierało :lol:
Na działce druga (ta duża) wisienka Kiku Shidare Zakura zrobiła mi niesamowitą niespodziankę otwarciem niemal wszystkich pąków i obfitym kwitnieniem :D
Obrazek
Niestety ta pierwsza kupiona na allegro cosik zmarniała i mam wrażenie, że albo ją przymroziło, albo choruje, albo ją coś podjada od korzeni :(
zakwitły też kolejne tulipany :D
Obrazek

Przekiwtły natomiast żółte narcyze, co pozwoliło mi na ich wykopanie i przeniesienie w inne miejsce - pomiędzy hortensje, gdzie będą wczesną wiosną zapełniały, łyse o tej porze roku, gałązki hortensji :D Jutro muszę przenieść w podobny sposób kolejną kępę żółtych narcyzów i czerwonych tulipanów :-? .
A dzisiaj rozkwitły kolejne czerwoności (te akurat miały być białe, więc kolejne oszustwo :evil: :evil: :evil: :evil:) Są pełne, krwistoczerwone, niesamowicie wielkie (widać dla porównania fioletowe tulipanki z boku) i piękne, ale niestety to nie mój kolor i muszę im znaleźć inne miejsce lub nowy domek :-?
Obrazek[/
Awatar użytkownika
OK
100p
100p
Od: 14 kwie 2009, o 00:20

Post »

Moniu Kochana :D
Ja tam Ci nic nie chcę sugerować, ale ta czerwień, to jak najbardziej mój kolorek, więc jeśli im szukałabyś domku.... :oops: :roll: :wink:

PS. Ja wczoraj tylko LM zaliczyłam - pojechałam po ziemię do doniczek... i poszło kolejne 150 :evil:
Pozdrawiam, Olga
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

OK pisze:Moniu Kochana :D
Ja tam Ci nic nie chcę sugerować, ale ta czerwień, to jak najbardziej mój kolorek, więc jeśli im szukałabyś domku.... :oops: :roll: :wink:

PS. Ja wczoraj tylko LM zaliczyłam - pojechałam po ziemię do doniczek... i poszło kolejne 150 :evil:
:lol: :lol: :lol: :lol: a co kupiłaś?? (w takim razie cebulki zarezerwowane dla Ciebie :wink: )
Awatar użytkownika
OK
100p
100p

Post »

vertigo pisze:
OK pisze:Moniu Kochana :D

:lol: :lol: :lol: :lol: a co kupiłaś?? (w takim razie cebulki zarezerwowane dla Ciebie :wink: )
Nooo, ziemię kupiłam :lol:
I parę doniczek do tej ziemi :oops: :roll:

Dzięki za rezerwację, strasznie piękne są :D
Pozdrawiam, Olga
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tylko ta makowa czerwień nie dla mnie :?
Awatar użytkownika
OK
100p
100p

Post »

Za to całkiem jak dla mnie :D
Pozdrawiam, Olga
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moni, nie wiem jak u Ciebie, na ciepłej północy ale u nas było w nocy -5C.
Dziś ma być jeszcz mniej, z odczuwalną -10C.
Wiśnie japońska nie zna takich temperatur, dlatego polecają sadzenie jej w miejscach ciepłych i osłonietych od wiatru.
A u Ciebie ona na wygwizdowie.... :twisted:
Wczoraj założyłam na noc mojej agro, dziś też ją ubieram.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hanka55 pisze:Moni, nie wiem jak u Ciebie, na ciepłej północy ale u nas było w nocy -5C.
Dziś ma być jeszcz mniej, z odczuwalną -10C.
Wiśnie japońska nie zna takich temperatur, dlatego polecają sadzenie jej w miejscach ciepłych i osłonietych od wiatru.
A u Ciebie ona na wygwizdowie.... :twisted:
Wczoraj założyłam na noc mojej agro, dziś też ją ubieram.
Haniu, wygwizdów niesamowity, nawet piwonie z lekka scięło :( Mam nadzieję, że jej się polepszy. Niestety thuje, które mogłyby osłaniać są jeszcze zbyt małe :roll:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiejsze prace w ogrodzie były krótkie, ale jestem zadowolona z efektu. Udało mi się przenieść kolejną, przekwitniętą kępę żółtych narcyzów. Znalazłam dla niej miejsce przy kąciku budlejowym - docelowo bądą ładnie pasowały i zapełniały pustkę przed rozwinięciem liści przez budleje :D Zostały mi jeszcze do przeniesienia pomarańczowe i czerwone tulipany, ale muszę zaczekać aż przekwitną. Cieszę się, że makowe, peoniowe pójdą w dobre ręce :wink: :D
Po przekopaniu narcyzów, uporządkowałam trochę wcześniejszych nasadzeń i podlałam swieżo posianą trawkę.
...Niemal zapomniałabym wpomnieć, że stałam się posiadaczką szczepionej na 2m pniu śliwy wiśniowej Pissardi i róży Fellowship :D Niestety w pośpiechu zapomniałam dokupić pudełko trawy i jutro muszę ponownie odwiedzić ten ogrodniczy :oops: To się nazywa pech :lol: :lol: :lol: :lol:
Rozwinęły się kolejne tulipanki - na szczęście są zgodne z zamówieniem :D :lol:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Magnolie kwitną pięknie, a Susan wprost niesłychanie obsypana pąkami (w ubiegłym roku, gdy ją kupiłam, miała tylko 3):
Obrazek

Obrazek

tutaj George Henry Kern:
Obrazek

Obrazek

Widziałam też dzisiaj cudowną 2m magnolię, ale koszt mnie zwalił z nóg. Mimo wszystko tamta odmiana nie da mi spać i będę musiała poszukać mniejszego drzewka tej samej nazwy :wink:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wszystko rozkiwta pełną parą :D :D :D :D
następne tulipanki wyciągają się do słoneczka
Obrazek

brzoswkinia Red Haven
Obrazek

porzeczki
Obrazek

będą chyba owoce czereśni, bo pszczółki intensywnie pracują nad zapylaniem :wink:
Obrazek

nowy zakup - śliwa wiśniowa Pissardi szczepiona na pniu
Obrazek

a tu miła niespodzianka - prezent od sąsiada z pól (tego, który latem obdarowuje mnie cukiniami) - całe wiadro pieknie ukorzenionych, młodych sadzonek truskawek :D :D Kazał zapłacić symboliczne 1zł, żeby ładnie rosły :lol:
Obrazek

Ogordy powinny mieć osie wiokowe - bliższe lub dalsze. Jedna z moich osi widokowych to piękny widok na pagóry leśne z widoczną wieżyczką kościoła na Borowcowej :D
Obrazek

No i na koniec dodam, że pogoda się dzisiaj popsiuła - jest pochmurno i chłodno (10'C)
Awatar użytkownika
Agawa
1000p
1000p
Od: 4 wrz 2008, o 10:33

Post »

Moniko tulipany przesliczne..różanecznik już u Ciebie kwitnie.. masz chyba w szklarni :wink:
i ta wiśnia - cudowna..
słonecznie
Lidka
Agawa walczy w ogrodzie
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moni, nie rozumiem skąd Ty masz tyle kwiatów ?
Przeciez chłod jest taki, że bez kurtki, ani rusz.
A tulipany pozamykały kwiatostany.
Że o kwitnących drzewach z bajek- nie wspomnę.
Forsycja zakwitła tylko pełna parą. :lol:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hanka55 pisze:Moni, nie rozumiem skąd Ty masz tyle kwiatów ?
Przeciez chłod jest taki, że bez kurtki, ani rusz.
A tulipany pozamykały kwiatostany.
Że o kwitnących drzewach z bajek- nie wspomnę.
Forsycja zakwitła tylko pełna parą. :lol:
Haniu, bo moja działka, pomimo swojej górki jest wystawiona na słońce przez cały dzień i wystarczy kilka dni mocnych promieni, żeby wszystko wyszło z ziemi i kwitło. Dzisiaj u nas też zimno :roll:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”