Moje Hipeastrum

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje Hipeastrum

Post »

AndziaX007,Elu,Filigranowa27 dziękuję za odwiedzinyi pochwały ;:196

Elu umawiałam się z dziewczynami na wymiankę Peperomek jak moje podrosną,no i podrossły...tylko ja już nie pamiętam z kim się umawiałam na wymiankę :lol: czy nie z Tobą czasem :?: :)

bool moje hipki są na etapie podsuszania korzeni,potem wysmaruje je i do pudełka na sen zimowy pójdą :) A Twoje?
Ty chyba kiedyś poszukiwałeś odmiany Papillon?
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Masz rację. Nie wiem z kim jeszcze, ale ze mną na pewno. :D
Tylko teraz to musiałabym sobie przypomniec, jakie Ty masz te Peperomki, bo mi sporo z nich przybyło i muszę sprawdzic, czy
masz coś czego ja nie mam. :wink: Może pstrykniesz im nowe fotki? ;:108
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Kontakt:

Post »

Właśnie mojemu hipkowi został jeszcze jeden liść (właśnie pisałem o tym w wątku o hypeastrum) czekam aż uschnie i cebule wrzucam do lodówki (niestety nie mam innej alternatywy). A Papiliona owszem poszukiwałem, nawet cebulę zakupiłem, ale Papilion to nie był i potem dałem sobie już spokój z poszukiwaniem mało pewnych cebul. Na chwilę obecną mam tylko Charismę, czego też nie jestem nawet pewien bo mi jeszcze nie kwitła. A całkiem niedawno odkryłem odmianę która mi wpadła w oko - Hippeastrum mandonii, ale chyba ona też trudna do zdobycia :)

Pozdrawiam, Artur :)
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p

Post »

Elu to jednak dobrze pamiętałam,że z Tobą ;:138 ;:138 .Ja mam tylko te pięć odmian,które wrzuciłam teraz na forum. :oops:

Arturze na wiosnę będę mieć na zbyciu Papillona ,więc gdybyś chciał za jakąś ciekawą wymiankę .... :wink:
H.Mandonii to moje marzenie,ale ceny kosmiczne,czasem trafia się na e...y,w Stanach można ją kupić ale to dość niepewne bo czy to na pewno to? i schodzi jak świeże bułeczki :P
Tej Charismie ja bym ciachneła tego liścia ,ale najpierw postaw go w chłodne i ciemniejsze miejsce.
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Że schodzi jak ciepłe bułeczki to się wcale nie dziwie i chyba też mnie nie dziwi, że za cebulę chcą tak dużo. Co do liścia to poczekam jeszcze tydzień, jak nie uschnie to utnę, potem potraktuję jak trzeba i "do spania" :) A co do Papillion'a to raczej nie miałbym za co się wymienić bo roślin w sumę nie wiele mam i to po jednym rodzaju, ewentualnie w grę wchodził by zakup. A to duża cebula czy przybyszowa? To się przypomnę wiosną, na razie miejsca też mam nie wiele na parapetach, ale do wiosny może się dużo zmienić. :)
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p

Post »

To jest cebulka przybyszowa,ale szybko rośnie przy mamusi :)
Jakbyś chciał to zawsze się dogadamy .

Jeszcze moja podrośnięta zielistka Obrazek

Kaktusy synka ,których nazw nie znam zupełnie i nie wiem co z nimi zrobić przesadzić rozdzielić :?:
Arturze może doradzisz mi.
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p

Post »

Obrazek
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kaktusy zazwyczaj te marketowe rosną w torfie (czasem bardzo ciężko oczyścić z niego korzenie), który nie jest zbyt dobrym podłożem dla kaktusów, więc rośliny bym przesadził. Można to zrobić teraz lub na wiosnę, robiąc mieszankę z ziemi do kaktusów, piasku i żwiru akwarystycznego (dostępny w sklepach zoologicznych). Jeśli chcesz to zrobić teraz to można jak najbardziej, tylko po przesadzaniu już ich nie podlewaj, aż do marca. Kaktusy teraz są w stanie spoczynku, dzień jest krótki, a co za tym idzie jest mała światła. Podlewanie w połączeniu z mała ilością światła spowoduje, że kaktusy zaczną się wydłużać, przez co zdeformują się. Można oczywiście przeczekać (oczywiście też bez wody) i zabieg przesadzania zostawić na wiosnę, choć ja bym zrobił to teraz. Samych roślin bym nie rozsadzał, w gromadzie wyglądają chyba bardziej atrakcyjnie. I jeszcze jedna dobra rada kaktusy marketowe bardzo często mają nieproszonych gości w postaci wełnowców, więc radził bym też dokładnie przejrzeć roślinki :)

Co do nazw to chyba nie wiele pomogę bo na kaktusach kolumnowych (ten po lewej) się zbytnio nie znam, a ten drugi to na 100% mammillaria, ale niestety nie wiem jaki rodzaj.

Polecam takżę stronę PTMK gdzie znajduje się kalendarz pielęgnacji kaktusów (zawsze jakaś dodatkowa wiedza) :)
http://www.kaktusy.wroclaw.pl/artykuly/ ... siarza.php

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Kontakt:

Post »

nusia pisze:Jeszcze moja podrośnięta zielistka Obrazek
Nusiu to trzykrotka ;:108 muszę przyznać że piękna i gęsta ;:138
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p

Post »

Andziax007 tak to oczywiście trzykrotka :) myślałam o zielistce,którą zobaczyłam u której forumki i tak napisałam :;230 Dzięki

Arturze jestem Ci wdzięczna za rady odnośnie kaktusów ;:180 ;:180
nie miałam pojęcia o ich pielęgnacji :oops:
w wolnej chwili poczytam dzięki za link :)
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Nusiu ja nie mam w swojej kolekcji tej z przedostatniego zdjęcia, więc zawsze byłoby czym się wymienic :wink:
Ale tak sobie myślę, że najlepiej byłoby poczekac do wiosny. Ja wtedy będę przesadzac moje Peperomcie, więc od razu mogłabym
coś tam uszczknąc dla Ciebie co byś chciała. A poza tym teraz roślinki nienajlepiej się ukorzeniają. Co o tym myślisz? :D
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

nusia to na bank trzykrotka, a nie zielistka:). Ale i tak pięknie rozrośnięta i taka gęściuteńka:)
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p

Post »

Elu tę której nie masz to P.Puteolata.Nie ma sprawy możemy się wymienić na wiosnę.Spokojnie sobie przejrzę roślinki u Ciebie i zobaczę co mi się spodoba.Teraz to nie jest dobry czas na sadzenie. :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja mam teraz fazę na trzykrotkę :;230 Twoja jest piękna, taka duża. Uwielbiam jej mięsiste, pluszowe listki :D
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p

Post »

Ona cieszy moje oko bardzo.
Cieszę się ,że podoba Ci się. :)
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”