HVX - doświadczenia i dyskusje użytkowników
- zanna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 22:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: HVX - doświadczenie i dyskusje użytkowników
To też jest jakiś wirus, Tomasz pisał gdzieś o tym.
Tak, to zmiany wirusowe
Najprawdopodobniej mozaika pomidora 

Rozumiem że najlepszym wyjściem jest pozbycie się jej ?
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na początku to była zwykła undulata, a teraz, wygląda tak:

Czy to normalne?

Czy to normalne?
Dawid, pisaliśmy o tym już kilkakrotnie- to nie wirus, ani żaden grzyb, undulaty tak mają. Liście nabierają zieleni w sezonie.
Witam serdecznie
Kupiłam w tym roku hostę w kapersie, w obi
Są jeszcze małe, ale mam niestety powody przypuszczać, że coś z nimi nie tak. Liście dostają jakby 'przykurczu'.

Nie mam aktualnych fotek, a obecnie wygląda to jeszcze gorzej
Cały czas mam jeszcze nadzieję, że to nie HVX, ale chcę się upewnić, bo w przyszłym tygodniu ma przyjść przesyłka z nowymi hostami.

Nie mam aktualnych fotek, a obecnie wygląda to jeszcze gorzej

- Atka-a1
- Od: 28 kwie 2009, o 09:58
Może to uszkodzenia transportowe? Poczekaj jeszcze i obserwuj.
Beato ta hosta była kupiona w kapersie, same korzonki. Nie mam pojęcia co to za hosta- ja jeszcze totalny laik w tej kwestii
, ale bardzo bym nie chciała się jej pozbywać 

- Atka-a1
- Od: 28 kwie 2009, o 09:58
Ale w tym kapersie też mogła zostać trącona, puknięta czy przygnieciona. Jak kieł został trochę uszkodzony (czasami niezauważalnie dla nas na początku), to potem liście mogą być np. dziurkowane, zagięte w pewnym miejscu itp. Obserwuj i nie denerwu się
na razie 

- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Tak na prawdę ja na tym zdjęciu nic niepokojącego nie widzę.
Jakieś zniekształcenia pierwszych liści zawsze są możliwe - dostarczenie nadmiaru wilgoci , wyższej temperatury i bardzo szybki rozwój może spowodować przytrzymanie części liścia przez zwinięty pąk i wychodzi zniekształcenie.
Jeśli byłoby coś niepokojącego na innych liściach to wtedy wstaw zdjęcie i zobaczymy.
Jakieś zniekształcenia pierwszych liści zawsze są możliwe - dostarczenie nadmiaru wilgoci , wyższej temperatury i bardzo szybki rozwój może spowodować przytrzymanie części liścia przez zwinięty pąk i wychodzi zniekształcenie.
Jeśli byłoby coś niepokojącego na innych liściach to wtedy wstaw zdjęcie i zobaczymy.

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
Prawie nic nie widać. Zakreśliłem różem miejsce mojego zaniepokojenia. Nie wiem tylko, czy to przebarwienie czy typowe dla HVX wklęśnięcie- na zdjęciu tego nie "czuć". Jeśli to wgłębienie i jakby przesuszone zmarszczenie to jest to HVX.
Ostrzegaliśmy wielokrotnie przed zakupem host w masówkach i kapersach.

Z HVX nigdy nie zwyciężymy- zobaczcie chociażby co dzieje się na All egro w cenie 3,99 zł... ŁO MATKO!
Ostrzegaliśmy wielokrotnie przed zakupem host w masówkach i kapersach.

Z HVX nigdy nie zwyciężymy- zobaczcie chociażby co dzieje się na All egro w cenie 3,99 zł... ŁO MATKO!
Tomaszu jutro postaram się zrobić lepszą fotkę.
Ale tak jakoś
Tak całkiem poważnie - czytałam o HVX bardzo wnikliwie. Dlaczego kupiłam?- może naiwnie miałam nadzieję, że będzie zdrowa. Ale dzięki temu, że istnieje ten wątek brałam pod uwagę, że może być chora- dlatego też rośnie w doniczce, i dlatego proszę o opinię zanim przyjdą inne zamówione (mam nadzieję zdrowe) hosty.
No i ja czytałamTomasz II pisze:Ostrzegaliśmy wielokrotnie przed zakupem host w masówkach i kapersach.

Tak całkiem poważnie - czytałam o HVX bardzo wnikliwie. Dlaczego kupiłam?- może naiwnie miałam nadzieję, że będzie zdrowa. Ale dzięki temu, że istnieje ten wątek brałam pod uwagę, że może być chora- dlatego też rośnie w doniczce, i dlatego proszę o opinię zanim przyjdą inne zamówione (mam nadzieję zdrowe) hosty.
Skusiło - wiem. Kiedy ma się mało host pokusa jest nie do odparcia.
Ja mam już inny problem- czas będzie pozbywać się jakoś niektórych, mniej szlachetnych...ale jakich? One wsie są piękne. Oprócz Stiletto, której jakoś wciąż nie lubię.
Mam zamiar wywozić do mamy, tam jest tyle miejsca i dobrej ziemi, ale nikt nie będzie ich tam tak doglądał ...
Ja mam już inny problem- czas będzie pozbywać się jakoś niektórych, mniej szlachetnych...ale jakich? One wsie są piękne. Oprócz Stiletto, której jakoś wciąż nie lubię.
Mam zamiar wywozić do mamy, tam jest tyle miejsca i dobrej ziemi, ale nikt nie będzie ich tam tak doglądał ...
Tomaszu zazdroszczę takich dylematów
Chyba
Bo nie wiem czy umiałabym się pozbyć jakiejś
No chyba że moja nn okaże się chora