Paprocie ogrodowe Cz.1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
mist
50p
50p
Od: 20 maja 2010, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Paprocie ogrodowe -kto jakie ma ?

Post »

Jeśli mają zielone pastorały, ale zatrzymane w rozwoju to nie jest tak źle. Może się rozwiną.
Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie pomimo kilku dni deszczu i ogólnego zachmurzenia i chłodu ziemia dalej sucha. Korzystając z ochłodzenia wykopywałam dwie rośliny aby zmienić im miejsce i wyobraź sobie, że sucha ziemia wysypała się im spomiędzy korzeni :!:
Serdecznie Miłka
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

majek68 pisze:Czy te upały uśpiły wszystkich miłośników paproci ?
Nie nie uspily .Piekne te twoje nowe nabytki.

c,d

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
TomekMr
100p
100p
Od: 3 lis 2008, o 10:25

Post »

Moim zdaniem Dryopteris 'erythrosora' i sieboldi źle znoszą nasz klimat.U mnie rokrocznie późno odbijają...a mają po 7 lat.Chyba po prostu podmarzają?
Miłkote pastorały to bardziej pomarańczowo-brązowe,niż zielone :wink:
Może przez tę barwę młodych liści bardziej wrażliwe :?: Nie przetrwały u mnie podobnie kolorowe Dryopteris labordei i 'koidzumiana'.

Dryopteris sieboldi pierwszy raz 'wypuścił' liście z zarodnikami i co dziwne zawsze te pierwsze były marne... Obrazek

Dodam jeszcze zdjęcia mniej wymyślnych odmian Athyrium

Athyrium 'Plumosum cristata'.Według mnie jedna z ładniejszych paproci gruntowych.
Obrazek

Athyrium f.f.'Corymbiferum'
Obrazek

Miniatura Athyrium filix-femina,odmiana 'Minutissimum'
Obrazek
Pozdrawiam-Tomek.
Erik
100p
100p
Od: 30 sty 2010, o 12:55

Post »

Witam!
Mam pytanko ostatnio zakupiłem paproć drzewiastą (Dicksonia antarctica).
Kłodzina jest podwójna(dwie paprocie,jeden korzeń) czy można ją podzielić na dwie na wiosnę czy lepiej nie ryzykować.
Czytałem że można przez podział tak jak paprocie bylinowe i paprotniki.
Prosze ekspertów o poradę bo widzę że w tej dziedzinie jesteście NAPRAWDE THE BEST!

POZDRAWIAM!
majek68
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 sty 2011, o 12:51

Post »

ERIK
Dicksonia antarctica - jak większość bylin można rozmnożyć z odkładów powietrznych .
Dodatkowym plusem jest łatwość z jaką ta paproć się ukorzenia .Importowana jest w postaci
kawałków pociętych kłodzin ukorzenionych w dalszej produkcji . Ta forma podziału będzie dla rośliny bezpieczna .
Awatar użytkownika
mist
50p
50p
Kontakt:

Post »

TomekMr pisze:Dryopteris sieboldi pierwszy raz 'wypuścił' liście z zarodnikami i co dziwne zawsze te pierwsze były marne... Obrazek
Kto wie Tomku, może i teraz są "marne" a każde kolejne będą piękniejsze i dorodniejsze :)
Serdecznie Miłka
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

co to za ziółko mam ją kilkanaście lat nie wypuszcza rozłogów

Obrazek
Obrazek
TomekMr
100p
100p

Post »

Athyrium ''Red Beauty"
Obrazek

Athyrium "Ghost"
Obrazek

Athyrium "Branford Beauty"
Obrazek

Pewnie już były...ale co tam.
Zbigniew , ziółko to chyba też Athyrium.
Jean,u mnie kilka paproci tak jak Twój 'tokyoensis', też ledwo odbija...i to dorosłe rośliny.
Elba
200p
200p
Od: 28 sie 2008, o 17:57

Post »

TomekMr pisze:Dryopteris sieboldi pierwszy raz 'wypuścił' liście z zarodnikami i co dziwne zawsze te pierwsze były marne...
U mnie jest podobnie. Dopiero teraz wyszedł pierwszy liść u D. sieboldi i to ładny . Wydaje mi się ,że jakoś dziwnie się zachowują w tym roku paprocie.Mają bardzo powolny i późny start.
Pozdrawiam , Elżbieta
larix
200p
200p
Od: 23 gru 2008, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Problem z późnym wyrastaniem nowych liści paproci w tym roku lub, co gorsza, z tym, że paproć nie przeżyła zimy powtarza się jak widzę u wielu z nas. Nie bardzo mogę zrozumieć dlaczego tak się dzieje bo niektóre wrażliwe gatunki maja się dobrze np. Ch. tomentosa, A. adiantum-nigrum a inne, wydawało by się twarde, są rachityczne lub nie zameldowały się wcale np. Polystichum setiferum p.d.
Kilka zdjęć moich paproci z ubiegłego tygodnia.

Obrazek

Polypodium vulgare - lubię tę paproć, jest niezawodna, dobrze czuje się na jasnych stanowiskach, wśród korzeni czy kamieni. Tu rośnie na słonecznym stanowisku na wapiennym salmiaku.

Obrazek

Cheilanthes tomentosa - wydawało by się że jest wrażliwa na niskie temperatury bardziej niż inne gatunki. Tej zimy zrobiłem jej jedynie daszek na chroniąc ją przed nadmiarem wilgoci. Wygląda jak widać, świetnie.

Obrazek

Asplenium trichomanes - twarda jak skała paproć skalna a do tego ma delikatną, zwiewna fakturę liści. Moja ulubiona :wink:

Obrazek

Asplenium rhizophyllum- tak zwana Walking Fern, dobrze przezimowała i wypuszcza ładne, nowe liście. Mam nadzieje, że wybierze się na "spacer". Zrobiłem jej miejsce wyłożone mchami gdyż takie ?ścieżki? lubi najbardziej :)

Obrazek

Asplenium adiantum-nigrum - nie tak wrażliwa na mrozy jak widać. Największy z aspleniów rosnących w naszym kraju. Długość liścia do 40 cm.

Obrazek

Asplenium cuneifolium- kolejna paproć skał serpentynitowych, która ma się dobrze.

Obrazek

Asplenium fontanum - Pierwszy sezon u mnie w ogrodzie ale zimę przeżyła dobrze i zaczyna wypuszczać nowe listki
Awatar użytkownika
mist
50p
50p
Kontakt:

Post »

larix pisze:Problem z późnym wyrastaniem nowych liści paproci w tym roku lub, co gorsza, z tym, że paproć nie przeżyła zimy powtarza się jak widzę u wielu z nas. Nie bardzo mogę zrozumieć dlaczego tak się dzieje bo niektóre wrażliwe gatunki maja się dobrze np. Ch. tomentosa, A. adiantum-nigrum a inne, wydawało by się twarde, są rachityczne lub nie zameldowały się wcale np. Polystichum setiferum p.d.
Przepraszam, że z prywatą otwarcie, ale przyjrzawszy się dokładnie Twojej sadzonce P. setiferum 'Rotundatum Cristatum' widzę tylko na jednym liściu grzebyk. Wraz z wyrastaniem nowych liści grzebyki zagęszczą się i zwielokrotnią ?
Serdecznie Miłka
TomekMr
100p
100p

Post »

larix pisze:
Asplenium rhizophyllum- tak zwana Walking Fern, dobrze przezimowała i wypuszcza ładne, nowe liście. Mam nadzieje, że wybierze się na "spacer".
Nie miałbym nic przeciwko gdyby 'dospacerowała' na ul.Nową :wink:
Po zdjęciach widać,że sprawiłeś paprociom skalnym optymalne warunki.Gratuluję :!:...i piękne zdjęcia.
larix
200p
200p
Od: 23 gru 2008, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Miłka pisze: Wraz z wyrastaniem nowych liści grzebyki zagęszczą się i zwielokrotnią ?
Tak się powinno stać gdyż młode liście zwykle różnia się od liści dorosłych. To zjawisko obserwowane jest u większości paproci. Gdyby tak się jednak nie stało to mam w zanadrzu dla Ciebie taką z ładnymi grzebykami :)
Tomek pisze:Nie miałbym nic przeciwko gdyby 'dospacerowała' na ul.Nową
Do Nowej ode mnie nie daleko i już rozpoczęła spacer :wink:

Niech mi będzie wolno polecić wirtualny spacer po ogrodzie Tomka, jednego z naszych forumowiczów. Po ogrodzie oprowadza inna nasza forumowiczka Miłka pokazując piękne kompozycje rabat, śliczne paprocie i inne rośliny. Jednym słowem bajka :D

http://koloryogrodu.blogspot.com/2011/0 ... esc-i.html
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Jean
100p
100p
Od: 11 maja 2009, o 19:07

Post »

Zenonie, nie pokazywałeś się ostatnio ale, jak już pokazałeś - to powtórzę za innymi: Piękne paprocie, w doskonale przygotowanych miejscach i super zdjęcia.

Skorzystałem tez z linku; wspaniałości. Pewnie i tak bym tam niebawem dotarł, bo zaglądam tu i tam. :D
Pozdrawiam - Jean
Elba
200p
200p
Od: 28 sie 2008, o 17:57

Post »

Ja też gratuluje wspaniałych paproci , zadbanych , ślicznie rozrośniętych. Miło popatrzeć na taką kolekcję Asplenium. ;:63 ;:63

A Asplenium rhizophyllum może dojść na ten "spacer" nawet do Wrocławia , z miłą chęcią będzie tu widziana :oops:
Pozdrawiam , Elżbieta
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”