Rośliny Mandragory
Re: Rośliny Mandragory
Pięknie ukwiecony twój ogródek;).
- Mandragora
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Baiano - lilac w zeszłym roku prawie w ogóle nie kwitł, gdzieś wyczytałam, że bzy czasem kwitną co 2 lata - jeden sezon na odpoczynek, kolejny zachwycają. Nie wiem, ile w tym prawdy..
Azalie - niesamowite wrażenie, takiego skupiska na raz jeszcze nie widziałam
Mroofko - tak, mam ich sporo, ale ostatnio przyhamowałam i nowym do domu nie znoszę
a
Niunia - święto kwitnącej azalii można oglądać w moich okolicach, w miejscowości Pisarzowice (można powiedzieć, że to takie małe zagłębie kwasolubnych azalii i rododendronów - warunki są tu dla nich b. sprzyjające).
Filigranowa - dziękuję, ogródek niestety nie do końca mój, mojej Mamy, ale lubię w nim przebywać i jak jest czas (a jest rzadko) - popracować.

Mroofko - tak, mam ich sporo, ale ostatnio przyhamowałam i nowym do domu nie znoszę

Niunia - święto kwitnącej azalii można oglądać w moich okolicach, w miejscowości Pisarzowice (można powiedzieć, że to takie małe zagłębie kwasolubnych azalii i rododendronów - warunki są tu dla nich b. sprzyjające).
Filigranowa - dziękuję, ogródek niestety nie do końca mój, mojej Mamy, ale lubię w nim przebywać i jak jest czas (a jest rzadko) - popracować.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękne azalie.
I ogrodowe - śliczne
No i grzywacz mi wpadł w oko
I ogrodowe - śliczne

No i grzywacz mi wpadł w oko

- Mandragora
To mój nowy balkonowy nabytek, który przytachałam do domu z ogrodu ciotek - mówią na to "władca wschodu", niestety nic praktycznie nie znalazłam w google na jego temat. Najpierw pokaże się kwiat (na lewej roślinie już widać pręcik), potem roślina będzie miała piękny zielony parasol i łodygę w ciemne cętki
Ktoś się z nią zetknął? Cebulę na zimę trzeba wykopać i wiosną znów do ziemi. Jest śliczna, ciekawe, czy na moim balkonie - patelni będzie rosła. Szukam jej prawidłowej nazwy, by coś o niej poczytać.

Edit: znalazłam - jest to palczycha

Edit: znalazłam - jest to palczycha

- bananowy_kot
- 200p
- Od: 22 kwie 2012, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj
zazdroszczę Ci, że mogłaś oglądać te piękne azalie. Bardzo spodobał mi się fiołek z pierwszej strony Twojego wątku, czy żyje jeszcze? I łał, ale masz dużego wilca, mój przy Twoim to maluch
Pozdrawiam, Ola

Pozdrawiam, Ola
Mój wątek - Zapraszam: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=57077" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam, Ola
Pozdrawiam, Ola
- Niunia1981
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Milenko palczychę hoduje u siebie na balkonie Locutus - podobno delikatnie mówiąc brzydko pachnie jak kwitnie ale wyglą kwiata wynagradza wrażenia zapachowe. Poczytaj u niego, może znajdziesz jakieś przydatme informacje.
- Mandragora
Olu - fiołek z pierwsze zdjęcia jeszcze żyje, jakiś czasam temu pozbawiłam go połowy rozety, po
prostu ucięłam, był rozdwojony z jakby jednym korzeniem (gdzieś w wątku jest opis i fotki). W tym roku przestał kwitnąć i w sumie zastanawiam się, czy nie pora go uśmiercić, bo ładnie już niestety nie wygląda. Trzymam go jednak z sentymentu, 5 lat mieszka ze mną na Podbeskidziu, a przyjechał ze mną tu z innej części kraju, gdzie chyba też już dobre kilka lat rósł.
Jeśli masz na myśli tego wilca ze zdjęcia obok palczychy, to czy ja wiem, czy on duży - wilce nie są łatwe w uprawie doniczkowej, ale jestem od nich uzależniona ;)
Moniko - niestety już doczytałam o jej pięknym zapachu padliny ;) ale podobno "pachnie" tylko 2-3 dni - potem kwiat zamiera i pojawia się piękny, cętkowany liść. Tak palczychy wyglądały rok temu u mojej rodzinki:
Cętki na łodydze:

I w pełnej krasie:

prostu ucięłam, był rozdwojony z jakby jednym korzeniem (gdzieś w wątku jest opis i fotki). W tym roku przestał kwitnąć i w sumie zastanawiam się, czy nie pora go uśmiercić, bo ładnie już niestety nie wygląda. Trzymam go jednak z sentymentu, 5 lat mieszka ze mną na Podbeskidziu, a przyjechał ze mną tu z innej części kraju, gdzie chyba też już dobre kilka lat rósł.
Jeśli masz na myśli tego wilca ze zdjęcia obok palczychy, to czy ja wiem, czy on duży - wilce nie są łatwe w uprawie doniczkowej, ale jestem od nich uzależniona ;)
Moniko - niestety już doczytałam o jej pięknym zapachu padliny ;) ale podobno "pachnie" tylko 2-3 dni - potem kwiat zamiera i pojawia się piękny, cętkowany liść. Tak palczychy wyglądały rok temu u mojej rodzinki:
Cętki na łodydze:

I w pełnej krasie:

- Niunia1981
dla tekiego widoku to można pocierpieć te dwa dni smrodku 

- Mandragora
Monika, chyba niestety z dwóch posadzonych palczych jedna się nie przyjęła
Tak mi się wydaje, bo to, z czego ma się rozwinąć liść, jest takie jakieś cienkie, jakby uschnięte.
A dziś na początek Liczi na łące

Widok przed blokiem (z tyłu widać tuję, którą posadziliśmy jakieś 2-3 lata temu, była przeznaczona na wyrzucenie do śmietnika - pięknie się odwdzięcza i rośnie):

Wilec Arlequin:

Bluszczyk, który przetrwał zimę:

Pelargonia z komarzycą:

Winobluszcz, fasola w przymałej doniczce i drugi wilec:

Mini-skalniak, obok kawałek jodły koreańskiej:

Jodła - ma już jedną szyszkę
Jeszcze nie wybarwiła się na fiolet:

Kolejny wilec, a po lewej bluszcz nadmorski, który już myślałam, że zmarzł, a tu jakieś 2 tygodnie temu zaczął wypuszczać nowe liście

Mała sundavillka i trochę widoku na kącik winobluszczowy:

Z góry przepraszam za szczyt lenistwa i nie odsunięcie butelki z wodą do zdjęć

A dziś na początek Liczi na łące

Widok przed blokiem (z tyłu widać tuję, którą posadziliśmy jakieś 2-3 lata temu, była przeznaczona na wyrzucenie do śmietnika - pięknie się odwdzięcza i rośnie):

Wilec Arlequin:

Bluszczyk, który przetrwał zimę:

Pelargonia z komarzycą:

Winobluszcz, fasola w przymałej doniczce i drugi wilec:

Mini-skalniak, obok kawałek jodły koreańskiej:

Jodła - ma już jedną szyszkę

Kolejny wilec, a po lewej bluszcz nadmorski, który już myślałam, że zmarzł, a tu jakieś 2 tygodnie temu zaczął wypuszczać nowe liście

Mała sundavillka i trochę widoku na kącik winobluszczowy:

Z góry przepraszam za szczyt lenistwa i nie odsunięcie butelki z wodą do zdjęć

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Jak tutaj wiosennie, a raczej - letnie ;)
Piękny balkon.
A Liczi..chyba mu/jej podoba się spacer po łące
Piękny balkon.
A Liczi..chyba mu/jej podoba się spacer po łące

- bananowy_kot
- 200p
Wilce masz piękne, ciekawe czy moje też tak będą wyglądać, bardzo chciałabym
Liczi, jaki fajny psiak, już na poprzednim zdjęciu zwrócił moją uwagę
to suczka czy pies?
Ja sama mam psa i 2 koty i uwielbiam zwierzaki, no i rośliny oczywiście
Pozdrawiam, Ola

Liczi, jaki fajny psiak, już na poprzednim zdjęciu zwrócił moją uwagę

Ja sama mam psa i 2 koty i uwielbiam zwierzaki, no i rośliny oczywiście

Pozdrawiam, Ola

Mój wątek - Zapraszam: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=57077" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam, Ola
Pozdrawiam, Ola
- Mandragora
Dziewczyny, Liczi to facet
Ale faktycznie imię jest r. nijakiego
Takie już miał i nie zmienialiśmy. Choć nie tylko z powodu imienia - wiele osób, które niby wiedzą, że jest facetem, ciągle o nim mówi "ona to, ona tamto"
Przywykliśmy już - chyba ma taki urok osobisty, że bardziej wygląda na dziewczynę 

- rapunzel
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
Liczi faktycznie wygląda bardzo ładnie i jakoś tak dziewczęco.
Widać u ciebie, że sezon balkonowy na dobre się zaczął. Ja planuję obsadzić resztę skrzynek w przyszłym tygodniu.

Widać u ciebie, że sezon balkonowy na dobre się zaczął. Ja planuję obsadzić resztę skrzynek w przyszłym tygodniu.
- bananowy_kot
- 200p
Ciekawa jestem tylko jaka to rasa?
Pozdrawiam, Ola

Pozdrawiam, Ola

Pozdrawiam, Ola
Pozdrawiam, Ola
- Niunia1981
Liczi pozuje jak zawodowy model
Masz bardzo dorodne wilce - ja mam je w planach na przyszły sezon balkonowy to skorzystam z Twojego doświadczenia
Szkoda tej jednej palczychy

Masz bardzo dorodne wilce - ja mam je w planach na przyszły sezon balkonowy to skorzystam z Twojego doświadczenia

Szkoda tej jednej palczychy