Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 10

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
deltoro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2017, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 10

Post »

Ewaca pisze: 20 paź 2025, o 13:50 Tomku bardzo dziękuję za wyczerpującą instrukcję odkażania. Na pewno skorzystałam z Twojej wiedzy. Poza tym Twój wpis zmobilizowal mnie, żeby ten etap wreszcie doprowadzić do końca ;:333
Ja pierwszy raz tak odkażam, i też "musiałem" się w końcu zmobilizować ;:108
Do tej pory tylko myłem mydłem potasowym. Poczytałem wcześniej o odkażaniu siarką i virkonem, ale siarka do poliwęglanu się nie nadaje, a virkon nie bardzo do gleby. I tak padło na Agrisol, który szybko staje się neutralny. A, że Agrisol "niszczy" praktycznie wszystko, to doszła odbudowa życia biologicznego.
Zobaczymy efekty w przyszłym sezonie :)

PS. Uzupełnię o to, że glebę odkażałem po przekopaniu (z kompostem). Wg mnie przekopanie "odkrywa" dodatkowo bakcyle siedzące głębiej, a do tego poprawia penetrację roztworu. I dzień przed odkażaniem przelałem ziemię zwykłą wodą, aby wyrównać w niej wilgoć - lepsze i równomierne wsiąkanie roztworu, przy odkażaniu.
pozdrawiam,
Tomek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Ja chemią nie odkażam, właśnie ze względu na ubicie życia biologicznego tego dobrego. Teraz mi przyszło do głowy,że
jednak chemią odkażam bo stosuje Agro Eca Protec. :oops:
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Uważam, że kompost jako materia bogata w życie mikrobiologiczne, powinien być zastosowany dopiero po odkażaniu.
Nie wykluczone, że jest wartościowszy pod tym względem, niż wszystkie preparaty razem wzięte. :wink:
Pozdrawiam, Jacek
Ewaca
1000p
1000p
Od: 12 lut 2023, o 18:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzisiaj moze skończe polewac goracą wodą ziemie w tunelu i dywaguję ciągle czy dawac kompostoobornik? Z jednej strony bomba azotowa, z drugiej- nie wiem do konca co w nim jest, bo i patogeny mogą byc. Dac obornik i zdezynfekowac? A moze najpierw zrobic badanie gleby i moze cos z tego sie wyjasni. ;:223
Z chemią, szczegolnie tą smierdzacą, jestem ostrożna, bo jak sie nawdycham oparów, to potem źle się czuję.
Czytalam ostatnio o racach dezynfekujących. Uzywał ktos?
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
deltoro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bioy pisze: 21 paź 2025, o 08:44 Uważam, że kompost jako materia bogata w życie mikrobiologiczne, powinien być zastosowany dopiero po odkażaniu.
Nie wykluczone, że jest wartościowszy pod tym względem, niż wszystkie preparaty razem wzięte. :wink:
Masz rację, ale u mnie kompost, który na jesień wkopuję, to przekrój "odpadków" zielonych, które zbieram od maja do jesieni.
Praktycznie cała ta materia "kompostuje" się już w ziemi :)
Wolałem go "odkazić" niż z nim coś przytargać.
pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

W sumie nie wykluczone, że w kompoście siedzi nie tylko dobre "życie", ale i to mniej dobre również. :wink:
Do kompostowania używam preparatu Pryzmatix, liczę że wnosi coś pożytecznego do kompostu.
Skład:
mikroorganizmy bacillus amyloliqusfaciens, B. licheniformis, B. megaterium, B. pumilus.
70% substancji organicznej, 9,0% N, 3,0%P2O5 , 5,0% k2o, 3,0% S, 0,5% Fe, 1,0% Na
Pozdrawiam, Jacek
deltoro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poczytałem o Prizmatixie i może go jeszcze użyję (posypię po wierzchu i podleję Rosa i Bio humusami) - w końcu mój kompost to "świeżak" :)
pozdrawiam,
Tomek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Robiony na gorąco? Jeśli na zimno to różne,też złe,rzeczy w sobie zawiera. Wspomnę tylko o nasionach
chwastów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”